Endocrinology other

דיכאון מכפיל פי 4 את הסיכון לשבץ בחולים מתחת לגיל 65 (מתוך Stroke)

מניתוח מידע של מחקר Framingham Heart, שפורסם במהדורת ינואר של Stroke, עולה כי לפרטים עם סימפטומים של דיכאון יש סיכון מוגבר לחוות שבץ איסכמי או TIA (transient ischemic attacks), אך רק בנבדקים הצעירים מגיל 65. לרמות זאת, הסיכון לא הופיע בקרב פרטים מעל גיל 65.

הסיכון המוגבר לדיכאון לאחר שבץ בוסס היטב, כמו כן, קיימת עדות מסוימת כי דיכאון קשור עם עליה בסיכון למחלה קרדיווסקולרית. אך הקשרים של דיכאון, שבץ וגיל טרם נבדקו במלואם.

החוקרים בדקו פרוספקטיבית 4120 נבדקים במחקר Framingham Heart בני 29 עד 100. הנבדקים, שלא חוו שבץ בנקודת ההתחלה, עברו תקופת מעקב של 8 שנים. ניקודי בסיס על סקאלת CES-D (Center for Epidemiological Studies Depression) היו בממוצע 6.0 עם 10.7% מהנבדקים, שהיה להם ניקוד של 16 ומעלה, דבר המצביע על נוכחות של סימפטומים של דיכאון.

סך של 228 אירועים צרברווסקולרים קרו במהלך תקופת המעקב (22 שבץ המורגי, 122 שבץ איסכמי ו-84 TIA).

בקרב נבדקים, שהיו צעירים מגיל 65 (2221 נבדקים), אלה עם CES-D של 16 ומעלה היו עתידים פי 4 יותר לחוות שבץ או TIA במהלך תקופת המעקב בהשוואה למקבילים שלהם (HR-4.21, p < 0.001). כל עליה של 10 נקודות ב-CES-D כמעט והכפילה את הסיכון לשבץ או ל-TIA.

הסיכון נשאר מוגבר לאחר תקנון למרכיבים של פרופיל סיכון השבץ של Framingham (לחץ דם, סוכרת, פרפור עליות, מחלה קרדיווסקולרית, היפר טרופייה של חדר שמאל בא.ק.ג, ועישון נוכחי), לרמת השכלה ולטיפול אנטי דיכאוני.

בניגוד לכך, הסיכון הצרברווסקולרי לא היה קשור לסימפטומי דיכאון בקרב נבדקים, שהיו מבוגרים מגיל 65 (1899 נבדקים). לאחר תקנון מלא למרכיבים של פרופיל סיכון השבץ של Framingham, להשכלה ולשימוש בתרופות אנטי דיכאוניות, לא נמצא קשר משמעותי בין דיכאון לסיכון לשבץ (HR 0.94, p = 0.772).

לדברי החוקרים ישנם מספר מנגנונים אפשריים, שדרכם דיכאון יכול להשפיע על הסיכון לשבץ, כולל היצמדות לא טובה לטיפול התרופתי ולהמלצות בנוגע לתזונה, פעילות גופנית וגורמים התנהגותיים אחרים המשפיעים על בריאות ווסקולרית. סמנים גנטיים וביולוגיים גם כן יכולים להיות מעורבים, כולל רמות גבוהות של פיברינוגן, איקטוב טסיות, קטחול אמינים וסמנים דלקתיים.

במאמר מערכת נלווה נכתב כי הקשר יכול להיות תופעת לוואי, היות ולדיכאון בשלב מאוחר בחיים יכול להיות בסיס ווסקולרי. לדוגמא, מחלת כלי דם קטנים משנית ליתר לחץ דם או סוכרת יכולה לשבש מסלולים תת קורטיקלים פרונטלים ולגרום לסימפטומי דיכאון.

למרות שטיפול הולם בדיכאון יכול להוריד את הסיכון לשבץ, נשארו עדיין שאלות רבות, בעיקר היות והפרעות מצב רוח רבות יכולות להימשך לכל החיים, הן נתונות להישנות והן מטופלות על ידי מגוון אמצעים.

Stroke 2007;38:1-2,16-21

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב- Dapagliflozin(פורסיגה) השפעה מגנה אפשרית על התפקוד הכלייתי בחולים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (או Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. החוקרים מסבירים כי בחולים עם ADPKD מתן מעכבי SGLT-2 צפוי להגן על הכליות הודות להפחתת לחץ הדם, עידוד ירידה במשקל ושינוי במטבוליזם, […]

  • האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה קשר בין מחלת צליאק ובין סיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה, כאשר בחולים עם שינויים גנטיים שנקשרו עם מחלת צליאק לוו בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון קשר סיבתי אפשרי בין מחלת צליאק ובין דיכאון לאחר לידה באמצעות ניתוח רנדומיזציה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה