Endocrinology other

האם אין יתרון ברמת המוגלובין בחולים עם מחלת כליה כרונית? (N Engl J Med)

משני מחקרים חדשים עולה כי נירמול רמות המוגלובין בחולים אנמיים עם מחלת כליה כרונית, אינה משפרת את מצבם. למעשה, העלאת רמת המוגלובין ל-13.5 גרם לד”ל עשויה להעלות את הסיכון לאירועים לבביים. במקום זאת, יש לטפל באנמיה במטרה להגיע לרמת יעד נמוכה יותר.

אנמיה היא מצב שכיח בחולים עם מחלת כליה כרונית. למרות שמקובל לטפל באנמיה, מחקר קודם באשר לסיכונים ותועלות שהשגת רמות המוגלובין נורמליות, העלה תוצאות סותרות.

במסגרת מחקר CREATE (Cardiovascular Risk Reduction by Early Anemia Treatment with Epoetin Beta), החוקרים העריכו חולים עם מחלת כליה כרונית בדרגה 3 או 4, ואנמיה קלה עד מתונה (רמת המוגלובין של 11.0-12.5 גרם לד”ל), אך ללא מחלה קרדיווסקולרית מתקדמת.

603 המשתתפים מ-22 מדינות אירופאיות חולקו באקראי לקבוצה 1 (המוגלובין מטרה של 13-15 גרם לד”ל), או קבוצה 2 (10.5-11.5 גרם לד”ל). המשתתפים נרשמו בשנים 2000 ו-2002, והחוקרים אחרו אחר המשתתפים עד שנת 2004. זריקות תת-עוריות של 2000 IU Erythropietin ניתנו כל שבוע, עד להשגת רמת המטרה.

בסיום המחקר, שתי הקבוצות לא היו שונות באופן משמעותי במדד הראשי זמן עד לאירוע קרדיווסקולרי ראשון. הם גם היו דומים בתמותה מכלל הסיבות, ותמותה עקב מחלה קרדיווסקולרית.

הפקטור היחיד שהיה שונה, היה מדד איכות החיים, שהיה גבוה יותר באופן משמעותי לאחר שנה אחת, בקבוצת המטופלים במטרה להשיג רמת המוגלובין גבוהה יותר.

למרות שדרגת האנמיה היא מדד חזק לפרוגנוזה גרועה, החוקרים מאמינים כי תיקון מלא של האנמיה אינו משפר את התוצאות. הם גורסים כי פקטורים הגורמים לאנמיה, ולא האנמיה עצמה, הינם בעלי השלכות שליליות.

במאמר השני, החוקרים ממחקר CHOIR (Correction of Hemoglobin and Outcomes in Renal Insufficiency), דיווחו על 1432 עם מחלת כליה כרונית, מ-130 אתרים בארה”ב. מחציתם חולקו לרמת מטרה של המוגלובין של 13.5 גרם לד”ל, ומחציתם לרמת מטרה של 11.3 גרם לד”ל.

המדד העיקרי הורכב מתמותה, אוטם לבבי, שבץ ואישפוז עקב אי-ספיקת לב, ללא Renal Replacement Therapy.

במהלך חציון מעקב של 16 חודשים, נרשם מספר גדול יותר באופן משמעותי של חולים שהשיגו את המדד העיקרי, בקבוצה שטופלה במטרה להשיג רמת המוגלובין נמוכה יותר (17.5% לעומת 13.5%, p=0.03). עם זאת, לא נרשמו הבדלים באיכות החיים.

ועדת הביקורת הפסיקה את המחקר לאחר ניתוח הביניים השני מבין ארבעה, לאור הסבירות הנמוכה מאוד לזיהוי יתרון אמיתי בשמירה על רמת המוגלובין גבוהה.

באשר לשאלה מדוע המחקר לא מצא סיכון מוגבר לאירוע קרדיווסקולרי, החוקרים מעלים את האפשרות שהמשתתפים היו בסיכון קרדיווסקולרי גבוה יותר, כפי שבא לידי ביטוי בשיעור גבוה פי 3 של סיבוכים, בהשוואה למחקר CREATE. כמו כן, המשתתפים במחקר CHOIR היו מבוגרים יותר (גיל ממוצע של 66 שנים, בהשוואה ל-59 שנים).

מחקר CREATE ומחקר CHOIR אינם ממליצים על נירמול רמות המוגלובין ל-13 גרם לד”ל, למרות שייתכן שיש צורך בטיפול לשמירה על רמות גבוהות מ-10 גרם לד”ל.

הממצא המפתיע ביותר הוא שרמת המוגלובין מטרה גבוהה אינה משפרת את ההיפרטרופיה בחדר שמאל במחקר CREATE, ואכן, העלתה את הסיכון לאי-ספיקת לב בשני המחקרים.

לעת עתה, נראה כי מומלץ להימנע מתיקון אנמיה בחולים עם מחלת כליה כרונית.

N Engl J Med 2006;355:2071-2098,2144-2146.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב- Dapagliflozin(פורסיגה) השפעה מגנה אפשרית על התפקוד הכלייתי בחולים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (או Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. החוקרים מסבירים כי בחולים עם ADPKD מתן מעכבי SGLT-2 צפוי להגן על הכליות הודות להפחתת לחץ הדם, עידוד ירידה במשקל ושינוי במטבוליזם, […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Fabhalta להפחתת פרוטאינוריה בחולים עם מחלת כליות מסוג IgA Nephropathy. הטיפול ב- Fabhalta כבר מאושר לשימוש בחולים מבוגרים עם המוגלובינוריה לילית התקפית (או Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria). עם הרחבת האישור כעת, Fabhalta תתחרה מול Tarpeyo ו-Filspari. המומחים מסבירים כי IgA Nephropathy, הפוגעת בעיקר במבוגרים צעירים, […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה