Endocrinology other

אשלגן ציטרט יעיל בטיפול באוסטאופניה (מתוך Journal of American Society of Nephrology)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אוקטובר של Journal of American Society of Nephrology, עולה כי טיפול בסיסי (אלקאלי) יומי במשך 12 שבועות בתוספים של אשלגן ציטרט מביא לעליה של כמעט 2% ב-BMD (צפיפות מינרל העצם) בעמוד השדרה המותני ובעצם הירך בנשים פוסט מנופאוזליות עם אוסטאופניה. תוצאות המחקר מציעות כי ציטרט הופך חלקית את החומציות הגבוהה בתזונה המערבית המודרנית וזה מקדם בריאות עצם טובה יותר.

לדברי החוקרים הם הראו, ש-BMD עלה משמעותית בעמוד השדרה המותני ובירך לאחר 12 חודשי טיפול בכמות הכי נמוכה של אלקאלי (30 mmol של אשלגן ציטרט לא יקר ביום) בנשים פוסט מנופאולזיות עם מסת עצם נמוכה ( ניקודי T בעמוד שדרה מותני של -1 עד -4). הדבר הושג למעשה ללא תופעות לוואי.

הסיבות לשיעורים גבוהים של אוסטאופורוזיס בחברות המערב המודרניות לא ברורות היטב, אך יש השערה, שחלק מזה מוסבר על ידי התזונה המודרנית העשירה בחלבון היוצר חומצה (מוצרי חלב ובשר) ודגנים ועני באשלגן. למרות עניין של יותר מ-70 שנה בנושא, לא ידוע אם חמצת כרונית בדרגה נמוכה הנוצרת מהתזונה המערבית גורמת לאוסטאופורוזיס או אם ניטרול החומצה בתזונה יכול להעלות את מסת העצם בפרטים עם או ללא אוסטאופניה.

החוקרים ניסו לקבוע את התגובה של מסת העצם לעיכול אלקאלי ארוך טווח בנשים ללא מחלת כליה. במחקר השתתפו 131 נשים לא צמחוניות, פוסט מנופאוזליות, שהיו צעירות מגיל 70 (גיל ממוצע 59) ואשר היו בעלות מסת עצם נמוכה (ניקודי T של עמוד שדרה מותני, L2 עד L4, של -1 עד -4), ששמה אותם בסיכון גבוה לשברים. הנשים חולקו רנדומאלית לקבלת טבליות של אשלגן ציטרט או אשלגן כלוריד (3 פעמים ביום, 10 mmol). בנוסף, כל הנבדקות קיבלו סידן קרבונט (500 mg של סידן) ו-400 יחידות של ויטמין D3 ביום. ההוראה הייתה לשמור על התזונה הנוכחית ועל הרגלי הפעילות הגופנית.

BMD הוערך על ידי dual-energy x-ray absorptiometry בנקודת ההתחלה ושוב לאחר 6 ו-12 חודש עבור עמוד השדרה, הירך ואזורים נוספים. המשתנה העיקר היה הבדל בין הקבוצות ב-% השינוי של BMD בעמוד השדרה המותני (L2-L4) מנקודת ההתחלה ולאחר 12 חודש.

עליה משמעותית ב-BMD עם טיפול באשלגן ציטרט

לאחר 12 חודש, BMD ב-L2 עד L4 עלה ב- 0.89% +/- 0.30% בנשים, שקיבלו אשלגן ציטרט וירד ב – -0.98% +/- 0.38% בנשים, שקיבלו אשלגן כלוריד.

הפרשת סידן בשתן ירדה משמעותית בקבוצת האשלגן ציטרט ואילו הפרשת הציטרט בשתן שלהם עלתה משמעותית כאינדיקציה להבססה הסיסטמית. במהלך כל תקופת המחקר, לנבדקות המחקר, שקיבלו את שני סוגי התחליפים, היו ירידות גדולות בלחץ הדם.

הכוח של המחקר טמון בהיותו המחקר הפרוספקטיבי הרנדומאלי הראשון של נבדקות, שהיו בסיכון גבוה לאוסטאופורוזיס או עם אוסטאופורוזיס קיימת. כמו כן, שיעור היענות של 93%, שהיה מאוד גבוה, ואשר אפשר לחוקרים להעריך את היעילות של הטיפול. חולשת המחקר נעוצה במדגם הקטן של הנבדקים, היות והמחקר בוצע במרכז יחיד.

המחקר מדגים כי ניטרול החומצה הנוצרת כתוצאה מהתזונה מעלה את BMD, דבר המוליד את הקונספט, שעומס של חומצה מהתזונה מזיק למסת העצם. המחקר מראה, שניתן להעלות משמעותית את מסת העצם בחולות פוסט מנופאוזליות עם אוסטאופניה על ידי העלאת הצריכה היומית שלהן של אשלגן ציטרט.

בנוסף, לתחליפים הניתנים יש אפקט גדול ופרופיל בטיחות מעולה, למרות שגודל המדגם היה קטן. העובדה, שלשני התחליפים יש אפקטים המורידים את לחץ הדם, מספקת תמריץ נוסף לביצוע מחקרים של מתן ארוך טווח של אשלגן ציטרט.

עם סיום של מחקרים, שיעריכו את האפקט של אשלגן ציטרט על שיעורי השברים, יוכלו לבסס הנחיות יותר מדויקות. כמו כן, חשוב להעריך את האפקטים של אשלגן ציטרט על BMD באוכלוסיות אחרות של נבדקים.

J Am Soc Nephrol. 2006;17:3213-3222

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב- Dapagliflozin(פורסיגה) השפעה מגנה אפשרית על התפקוד הכלייתי בחולים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (או Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. החוקרים מסבירים כי בחולים עם ADPKD מתן מעכבי SGLT-2 צפוי להגן על הכליות הודות להפחתת לחץ הדם, עידוד ירידה במשקל ושינוי במטבוליזם, […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Fabhalta להפחתת פרוטאינוריה בחולים עם מחלת כליות מסוג IgA Nephropathy. הטיפול ב- Fabhalta כבר מאושר לשימוש בחולים מבוגרים עם המוגלובינוריה לילית התקפית (או Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria). עם הרחבת האישור כעת, Fabhalta תתחרה מול Tarpeyo ו-Filspari. המומחים מסבירים כי IgA Nephropathy, הפוגעת בעיקר במבוגרים צעירים, […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה