Endocrinology other

תזונה לפני ההיריון יכולה להשפיע על הסיכון לפתח סוכרת במהלך ההיריון (מתוך Diabetes Care)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אוקטובר של Diabetes Care, עולה כי תזונה של נשים לפני ההיריון עם תוכן נמוך של סיבים ועומס גליקמי גבוה יכולה להעלות את הסיכון לפתח GDM (סוכרת במהלך ההיריון).

BMI גבוה לפני ההיריון נמצא קשור באופן עקבי עם עליה בסיכון ל-GDM. הקשרים של סיבים תזונתיים ואינקדס גליקמי תזונתי לסוכרת סוג 2 בקרב גברים ונשים, שאינן בהיריון, נחקרו בהרחבה במחקרים אפידמיולוגים גדולים. אך מחקרים בנוגע לתפקיד של גורמים תזונתיים אלה על התפתחות של GDM הם מועטים.

במחקר הפרוספקטיבי הנוכחי השתתפו 13,110 נשים, שנרשמו למחקר Nurses’ Health Study II. GDM  דווח עצמונית ואושר על ידי סקירה של התיקים הרפואיים בדוגמית קטנה מאוכלוסיית המחקר. במהלך 8 שנות מעקב, תועדו 758 מקרי GDM.

כמות הסיבים הכוללת בתזונה וכמות הסיבים בפירות ובדגנים היו קשורים חזק לסיכון לפתח GDM, לאחר תקנון לגיל, למספר ההריונות, ל-BMI לפני ההיריון ולעוד משתנים. עבור כל תוספת של 10 גרם ליום בצריכה הכוללת של סיבים הייתה ירידה בסיכון של 26% (רווח בר סמך 95% : 9-49), ועבור כל תוספת של 5 גרם ביום של סיבים בפירות או בדגנים הייתה ירידה של 23% (רווח בר סמך 95% : 9-36) או 26% (רווח בר סמך 95% : 5-42) בהתאמה.

עומס גליקמי תזונתי היה קשור ישירות עם הסיכון לפתח GDM. בהשוואה עם עומס גליקמי נמוך ותזונה עשירה בסיבים מדגנים, עומס גליקמי גבוה ותזונה הענייה בסיבים מדגנים הייתה קשורה לעליה בסיכון של פי 2.15 לפתח GDM (רווח בר סמך 95% : 1.04-4.29).

מגבלות המחקר כללו : הומוגניות סוציואקונומית יחסית של אוכלוסיה זו, הגבלה בהכללה של הממצאים, שימוש במדידות, שדווחו עצמונית, מחקר שתוכנן בצורה תצפיתנית, אפשרות של שייר של ערפלנים על ידי גורמים, שלא נמדדו וחוסר במידע תזונתי במהלך ההיריון.

לדברי החוקרים, תוצאות המחקר מציעות כי תזונה לפני ההיריון יכולה להיות קשורה לסיכון של נשים לפתח GDM. בעיקר תזונה עם כמות נמוכה של סיבים ועומס גליקמי גבוה הייתה קשורה עם עליה בסיכון. יש צורך במחקרים קליניים ומטבולים בכדי לאשר ממצאים אלה.

Diabetes Care. 2006;29:2223-2230

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה