Endocrinology other

האם חשיפה פרה נטלית ל-SSRI קשורה למשקל לידה נמוך ולמצוקה נשימתית ביילוד ? (מתוך Archives of General Psychiatry)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אוגוסט של Archives of General Psychiatry, עולה כי חשיפה פרה נטלית ל-SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors) קשורה למשקל לידה נמוך ולמצוקה נשימתית ביילוד.

חשיפה פרה נטלית ל-SSRI (תרופות אנטי דיכאוניות) ודיכאון אימהי משנים את בריאות התינוק. האבחנה בין האפקטים של כל אחד מהם נשארת מאתגרת גם בימינו. חלק מהמחקרים המוקדמים מציעים, ששימוש ב-SSRI היה בטוח, עם מעט או ללא סיכון של תופעות בלתי רצויות, בעוד שמחקרים אחרים מדווחים על הפרעות נוירו-התהגותיות ועליה בסיכונים למשקל לידה נמוך וללידה טרם המועד. דאגות בנוגע לסימפטומים ניאונטלים הביאו את ה-FDA לפרסם אזהרות בשנת 2004 בנוגע לשימוש ב-SSRI בשליש השלישי של ההיריון.

החוקרים השתמשו במידע על בריאות האוכלוסייה מ- British Columbiaוהצליבו בין 119,547 רשומות של תוצאות של לידות ניאונטליות (כולן לידות חי משנת 1998 ועד 2001) לרשומות של בריאות האם ומרשמים פרה נטלים אימהיים של SSRI. החוקרים השוו תוצאות של תינוקות לאימהות, שהיו בדיכאון, שטופלו ב-SSRI, לעומת תוצאות של תינוקות של אימהות בדיכאון, שלא טופלו ב-SSRI.

בכדי לבדוק את חומרת המחלה האימהית המנטלית, החוקרים השתמשו בניקוד propensity תואם בכדי לזהות קבוצת אימהות עם דיכאון לא מטופל עם מאפיינים דומים לאלה, שטופלו בדיכאון בשנה שלפני ההיריון ובמהלך ההיריון.

במהלך ההיריון, 14% מהאימהות אובחנו כבעלי דיכאון. השכיחות של חשיפה ל-SSRI פרה נטלי עלתה במהלך 39 חודשי המחקר מ-2.3% ל-5.0%. משקל הלידה וגיל ההיריון בעת הלידה היו נמוכים יותר משמעותית עבור תינוקות, שנולדו לאימהות, שקיבלו טיפול לדיכאון בהשוואה לתינוקות, שנולדו לאימהות שלא קיבלו טיפול לדיכאון. כך הייתה גם הפרופורציה של תינוקות, שנולדו בגיל 37 שבועות ומטה (רווח בר סמך 95% : -1 עד -64, -0.25 עד –0.45, -0.009 עד -0.04 בהתאמה). אך ההבדלים בשכיחות של משקל לידה, שהיה נמוך מהאחוזון העשירי עבור גיל ההיריון בעת הלידה לא היו משמעותיים.

בהשוואה לתינוקות, שנולדו לאימהות, שלא קיבלו טיפול לדיכאון, הייתה פרופורציה עולה של תינוקות, שנולדו לאימהות, שקיבלו טיפול לדיכאון, שהיו להם מצוקה נשימתית (13.9% מול 7.8%), צהבת (9.4% מול 7.5%) ובעיות האכלה (3.9% מול 2.4%, רווח בר סמך 95% : 0.042 – 0.079 , 0.003 – 0.334 ו- 0.005 – 0.025 בהתאמה). כשהתוצאות הושוו בין תינוקות לאימהות, שקיבלו טיפול לדיכאון ובין תינוקות, שהותאמו על פי ניקוד propensity, שנולדו לאימהות שלא קיבלו טיפול לדיכאון, אזי לתינוקות, שהאימהות שלהן כן קיבלו טיפול, הייתה שכיחות גדולה יותר של משקל לידה מתחת לאחוזון העשירי ושיעורים גדולים יותר של מצוקה נשימתית.

על פי המחקר, חשיפה פרה נטלית של SE-D (אימהות עם דיכאון, שטופלו ב-SSRI) הייתה קשורה לסיכון גדול יותר למשקל לידה נמוך ולמצוקה נשימתית, גם כאשר המחלה של האם הייתה קשה. הממצאים נוגדים את התפיסה, שטיפול באימהות עם דיכאון בעזרת SSRI במהלך ההיריון יכול להיות קשור עם הפחתת התוצאות הבלתי רצויות הניאונטליות הקשורות לדיכאון אימהי.

מגבלות המחקר כוללות הטיה אפשרית בשל חומרת המחלה האימהית, חוסר יכולת להעריך ישירות את הרמה, החומרה או מהלך הדיכאון הפרה נטלי, חוסר יכולת לקבוע בדיוק איך או מתי הרופא עשה את האבחנה, חוסר בבדיקה ישירה של האפקטים של שימוש באלכוהול או בעישון, חוסר יכולת לחקור ישירות את האפקטים של השימוש ב-SSRI בלבד, חוסר יכולת לאשר צריכה מדויקת ואמיתית של התרופות והבדל קטן במשקל הלידה עבור גיל ההיריון בעת הלידה.

בעוד שיתרונות הטיפול ב-SSRI במהלך ההיריון נשארים קבועים, החוקרים מדגישים, שאף אחד מהממצאים הללו לא צריכים להוריד את הדחיפות הקלינית של הכרה וטיפול בדיכאון אימהי במהלך היריון על ידי שימוש במגוון של אסטרטגיות פרמקולוגיות ולא פרמקולוגיות הקיימות. עתה, יש לשקול את הצורך בשימוש בתרופות אנטי דיכאוניות אל מול הסיכונים של מחלה לא מטופלת או מטופלת במידה לא מספקת, וההחלטה צריכה להיעשות על ידי יידוע החולה והרופא שלה על בסיס של כל מקרה לגופו.

הערת מערכת: מחקר נוסף המתווסף למחקרים, שפורסמו לאחרונה אודות הסיכונים הכרוכים בשימוש ב-SSRI בהריון. בקישור זה סקירה מאחד הג’ורנאל קלאבים הפדיאטרים האחרונים בנושא.

Arch Gen Psychiatry. 2006;63:898-906

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה