Endocrinology other

האם איבוד ראיה מרכזית עם הגיל קשור לאיכות הפחמימות בתזונה ? (מתוך American Journal of Clinical Nutrition)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אפריל של American Journal of Clinical Nutrition, עולה כי AMD (Age-related macular degeneration) הוא אחד הגורמים המובילים לאיבוד ראיה בחולים מבוגרים והסיכון של האדם יכול להיות תלוי בחלקו בתזונה. כשזה מגיע לפחמימות, האיכות חשובה ולא הכמות.

החוקרים ניתחו מידע של תתי קבוצות של משתתפים במחקר NHS (Nurses’ Health Study). הם הסתכלו על הכמות הכוללת של צריכת פחמימות במהלך 10 שנים ועל אינדקס גליקמי תזונתי, שהוא מדד של איכות הפחמימות בתזונה.

לנשים, שצרכו תזונה עם אינקדס גליקמי תזונתי יחסית גבוה, היה סיכון גדול יותר לפתח AMD מוקדם בהשוואה לנשים, שצרכו תזונה עם אינדקס גליקמי תזונתי נמוך יותר. לעומת זאת, צריכת פחמימות גבוהה לא העלתה משמעותית את גורם הסיכון ל-AMD.

במילים אחרות, הסוגים של הפחמימות, שנצרכו, היו יותר חשובים מאשר הכמות האבסולוטית. אינדקס גליקמי תזונתי גבוה הוא כזה, שעשיר במזונות עם אינדקס גליקמי גבוה, שהופכים יותר מהר לסוכר בדם לעומת מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך.

במחקר השתתפו יותר מ-500 נשים בין הגילאים 53-73. החוקרים בדקו את עיני המשתתפות וחיפשו שינויים אינדיקטיבים של AMD מוקדם. החוקרים גם ניתחו את התזונה של המשתתפות, כפי שדווחה על ידן בשאלונים, שהן מילאו תקופתית, במהלך תקופת מעקב של 10 שנים, לפני בדיקת העיניים שלהן.

אינדקס גליקמי תזונתי יכול להיות גורם סיכון בלתי תלוי ל-AMD מוקדם. הסבירות שלמישהו יהיו מאפיינים אב-נורמלים של AMD בבדיקת עיניים גדלה ביותר מפי 2 בנשים, שצרכו מזונות עם האינדקס גליקמי הכי גבוה, בלי להתחשב בגורמים אחרים, שידוע שהם חשודים בהעלאת הסיכון ל-AMD כגון : גיל, יתר לחץ דם, עישון סיגריות והשמנה.

AMD  משפיע על ראיה מרכזית, שהיא קריטית לפעילויות רבות כגון קריאה ונהיגה. המחלה נגרמת על ידי שבירה הדרגתית של תאים הרגישים לאור באזור המקולה ברטינה שבעין.

לפני מחקר זה לא הוערך הקשר בין AMD לפחמימות בתזונה. כיום מעוניינים ללמוד את התפקיד של גלוקוז במחלות הקשורות לגיל כגון AMD היות ויש עדות המצביעה על כך, שבעיות עם מטבוליזם של גלוקוז, כמו סוכרת, יכולות לגרום לנזק על ידי כך, שתוצרים מצטברים ברקמות רגישות ותורמים למחלה.

לדברי החוקרים, אין הם יכולים לומר על בסיס מידע זה אם צריכת תזונה עם אינדקס גליקמי גבוה גורמת ל-AMD היות ויש עוד סיבות אפשריות לקשר הנצפה במחקר זה. ייתכן למשל שאינדקס גליקמי גבוה הוא מרקר לתבנית תזונה ואיכות חיים שמעלה את הסיכון להתפתחות AMD. למרות הזהירות בפירוש המידע, החוקרים מאמינים, שמחקר נוסף בנושא הוא קריטי, היות והוא יוכל למנוע או לדחות את המהלך של מחלות יקרות ובעלות נכות פוטנציאלית אלה.

American Journal of Clinical Nutrition. 2006 (April); 83(4): 880-886

לידיעה ב- Doctor’s Guide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה