Endocrinology other

עדכון ההנחיות לבדיקות סקירה ל-Abdominal Aortic Aneurysm (מתוך Ann Intern Med.)

U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) עדכן את ההנחיות לבדיקות סקר ל-Abdominal Aortic Aneurysm (AAA). לפי ההנחיות החדשות, המפורסמות ב-Annals of Internal Medicine, מומלץ לבצע בדיקות סקר באמצעות אולטרה-סאונד בגברים בגילאי 65-75 עם היסטוריה של עישון.

הפרוגנוזה של קרע (Rupture) של AAA גרועה מאוד, אך בדיקת אולטרה-סאונד היא שיטה מדויקת ואמינה לזיהוי AAA לפני קריעה.

בכדי לבחון את הסכנות והיתרונות של בדיקת סקר ל-AAA באוכלוסיה, החוקרים חיפשו מחקרים שפורסמו בין ינואר 1994 עד יולי 2004. ביניהם נמצאו 4 מחקרים שעסקו בבדיקות סקר ל-AAA בגברים בגיל 65 ומעלה. החוקרים סקרו את כל המחקרים, הכינו תקצירים ודירגו את איכותם.

במטה-אנליזה נמצא קשר משמעותי בין הזמנה להשתתף בבדיקות סקר ובין ירידה בשיעורי התמותה בעקבות AAA (Odds Ratio=0.57, 95% CI=0.45-0.74). במטה-אנליזה של שלושה מחקרים, לא נמצא הבדל משמעותי בתמותה מסיבה כלשהי (OR=0.98, 95% CI=0.95-1.02).

המחקר היחיד שבחן בדיקות סקר ל-AAA בנשים לא מצא ירידה משמעותית בתמותה בעקבות AAA. למרות שנראה כי בדיקות סקר אינו גורמות נזקים פיזיים או פסיכולוגיים, סיכונים של טיפול מג’ורי כוללים שיעורי תמותה בניתוח של 2-6% ותחלואה משמעותית לסיבוכים מג’וריים.

מגבלות המחקר כוללות בדיקות סקר שהתמקדו בגברים, העדר מידע על קבוצות אתניות או גזע, או על מאפייני קבוצת הביקורת, וחוסר אפשרות להכליל את הממצאים לאוכלוסית ארצות הברית מאחר שהמחקרים נערכו במדינות אחרות.

עבור גברים בגילאי 65-75, הזמנה להשתתף בבדיקות סקר ל-AAA הביאה לירידה בתמותה בעקבות AAA. טיפול קשור בסיכונים משמעותיים של תמותה במהלך הניתוח וסיבוכים. עם זאת, ייתכן והסיכון משתלם בגברים עם AAA גדול מ-5.5 ס”מ, המועד ביותר לקריעה.

במאמר מערכת שפירט את ההנחיות של צוות המומחים, פירסם USPSTF המלצה מדרג B לביצוע בדיקת סקר יחידה ל-AAA באמצעות בדיקת אולטרה-סאונד, בגברים בגילאי 65-75, המעשנים בהווה או עישנו בעבר. המלצות אלו פורסמו בעקבות יתרון קל, עם עדות חזקה לפיה בדיקות סקר ל-AAA ותיקון ניתוחי של AAA גדול (מעל 5.5 ס”מ) בגברים אלו מביאה לירידה בתמותה הקשורה ל-AAA. לאחר תוצאות שליליות בבדיקת אולטרה-סאונד בודדת בגיל 65, תמותה בעקבות קרע AAA נדירה מאוד.

כמו כן, יש עדות חזקה כי בדיקת אולטרה-סאונד של הבטן היא בדיקת סקר מדויקת ל-AAA, כאשר מבוצעת במקומות מוסמכים, ובקרת איכות תקינה. הרגישות עומדת על 95%, הסגוליות קרובה ל-100%.

אולם, קיימת גם עדות חזקה לנזקים חשובים בעקבות בדיקות סקר וטיפול מוקדם. בין היתר מדובר במספר גדול של ניתוחים הקשור בתחלואה ותמותה, ונזקים פסיכולוגיים לטווח קצר. תמותה בבית החולים הקשורה בניתוח פתוח עמדה על 4%, ושיעור הסיבוכים עומד על 32%, כולל MI, Respiratory Tract Failure, אי ספיקת כליות, איסכמיה של המעי הגס או חוט השדרה, וזיהומים של השתל.

USPSTF לא כלל המלצות בעד או נגד בדיקות סקר ל-AAA בגברים בגילאי 65-75 שלא עישנו מעולם (המלצה מדרג C). למרות עדות חזקה לפיה בדיקות סקר ל-AAA בגברים בגילאי 65-75 שלא עישנו מעולם קשורה בירידה בתמותה בעקבות AAA, קיימת שכיחות נמוכה של AAA גדולים בגברים שלא עישנו מעולם, בהשוואה לגברים עם היסטוריה של עישון. לכן, היתרון הפוטנציאלי של בדיקות סקר לגברים שלא עישנו מעולם הוא קטן.

מאחר שקיימות עדויות רבות לפיהן בדיקות סקר וטיפול מוקדם ב-AAA עלולים לגרום נזקים חשובים, USPSTF סיכמו כי לא ניתן להגיע להמלצה כללית מאחר שההבדל בין היתרונות מול הסכנות שבבדיקות סקר ל-AAA, קטן מדי.

USPSTF פירסמו המלצה מדרג D כנגד בדיקות סקר רוטיניות ל-AAA בנשים, להן שכיחות נמוכה של AAA גדולים. לכן, מספר מקרי התמותה הקשורים ב-AAA הניתנים למניעה ע”י בדיקות סקר, קטן מאוד. מאחר שקיימות ראיות רבות לפיהן בדיקות סקר וטיפול מוקדם כרוכים בנזקים חמורים, צוות המומחים סיכם כי הסכנות בבדיקות סקר ל-AAA בנשים, עולות על היתרונות.

הפתוגנזה להתפתחות AAA היא מורכבות ומולטיפקטוריאלית. דרושים מחקרים נוספים כדי לברר את המהלך הטבעי של התפתחות והתקדמות AAA . כמו כן, קיים צורך בניתוח באיכות גבוהה של בדיקות סקר ל-AAA מנקודת המבט של החברה בארה”ב.

Ann Intern Med. 2005;142:198-211

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס SLEEP עולה כי אירועי היפוקסמיה ועומס היפוקסי משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלולים להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות. החוקרים השלימו סקירה רטרוספקטיבית של הרשומות הרפואיות של 403 מבוגרים (גיל חציוני של 74 שנים; 52% נשים) עם היסטוריה של סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) ונתוני […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה