Endocrinology other

C-Reactive Protein דומה ביעילותו לרמת LDL כמרקר לאירועים קורונרים חוזרים (NEJM)

ממחקר חדש עולה כי C-Reactive Protein (CRP) הוא מרקר עדיף במעט על פני רמת LDL לנינוי אירועים קורונרים חוזרים. החוקרים מאמינים כי למטרות מניעה שניונית, יש להתאים את מינון סטטינים כך שיביאו לרמת CRP נמוכה מ-2 מ”ג לליטר, בנוסף לרמת LDL נמוכה מ-70 מ”ג לד”ל.

לדברי החוקרים, סטטינים מורידים את רמות LDL ורמות CRP, אך לא ידוע אם רמות CRP  משפיעות על התוצאות הקליניות.

החוקרים דבקו את הקשר בין רמות LDL ורמות CRP לאחר טיפול ב-80 מ”ג Atrovastatin או 40 מ”ג Parvastatin ביום ואת הסיכון להישנות MI או תמותה קורונרית. במחקר השתתפו 3,745 חולים עם Acute Coronary Syndrome (ACS).

שיעורי האירועים היו נמוכים יותר בחולים עם רמות LDL נמוכות מ-70 מ”ג לד”ל, תחת טיפול בסטטינים, בהשוואה לחולים עם רמות LDL גבוהות (2.7 לעומת 4 אירועים ל-100 שנות אדם, P=0.008). באופן דומה, שיעורי האירועים היו נמוכים יותר בחולים שהשיגו רמות CRP נמוכות מ-2 מ”ג לליטר, לאחר טיפול בסטטינים,  בהשוואה לחולים עם רמות גבוהות (2.8 לעומת 3.9 אירועים ל-100 שנות אדם, P=0.006), ללא קשר לרמות LDL.

במשתתפים עם רמות LDL לאחר טיפול של מעל 70 מ”ג לד”ל, שיעור הישנות האירועם עמדה על 4.6 ל-100 שנות אדם במשתתפים עם רמות CRP גבוהות מ-2 מ”ג לליטר ו-3.2 אירועים ל-100 שנות אדם בנבדקים עם רמות CRP נמוכות מ-2 מ”ג לליטר. במשתתפים עם רמות LDL נמוכות מ-70 מ”ג לד”ל, השיעורים היו 3.1 ו-2.4 ל-100 שנות אדם, בהתאמה (P<0.001).

הסיכוי של מטופלי Atrovastatin להגיע לרמות LDL ורמות CRP נמוכות היה גבוה יותר בהשוואה למטופלי Parvastatin. עם זאת, הגעה לערכי המטרה היתה חשובה יותר לפרוגנוזה, מאשר סוג התרופה שהביאה לערכים. השיעורי הנמוך ביותר של אירועים קורונרים (1.9 ל-100 שנות אדם), נרשם בקרב נדבקים עם רמות LDL נמוכות מ-70 מ”ג לד”ל, ורמות CRP נמוכות מ-1 מ”ג לליטר.

התוצאות הקליניות טובות יותר במשתתפים עם רמות CRP נמוכות לאחר טיפול בסטטינים, בהשוואה למשתתפים עם רמות CRP גבוהות, ללא קשר לרמות LDL. אסטרטגיות להורדת סיכון קרדיווסקולרי באמצעות סטטינים צריכה לכלול ניטור רמות CRP, כמו גם כולסטרול.

מגבלות המחקר כללו את חוסר היכולת להכליל את התוצאות מעבר לתנאים של מניעה שניונית, מאחר שהמשתתפים עברו לאחרונה MI או היו בסיכון גבוה ל-Unstable Angina ולכן היתה אינדיקציה ברורה לטיפול ארוך טווח בסטטינים.

קיימת מחלוקת באשר לשאלה אם טיפל בסטטינים צריך לשמש למניעה ראשונית בחולים עם רמות גבוהות של CRP, ללא היפרלפידמיה. הנתונים מספקים תמיכה חזקה להשערה כי טיפולים המיועדים להוריד את רמות הדלקת לאחר Acute Coronary Ischemia עשויים לשפר את התוצאות הקרדיווסקולריות.

מחקרים לאחרונה הראו תוצאות טובות יותר בנוכחות טיפול אינטנסיבי, מאשר טיפול מתון בסטטינים. טיפול אינטנסיבי הביא לירידה גדולה יותר ברמות LDL ורמות CRP, דבר שרומז לקשר בין שני המרקרים ובין התקדמות המחלה.

במחקר עקבו אחר 502 חולי CAD (Coronary Artery Disease) שהודגם באנגיוגרפיה. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול מתון (40 מ”ג Parvastatin דרך הפה, כל יום), או טיפול אינטנסיבי (80 מ”ג Atrovastatin דרך הפה כל יום),עם בדיקת US Intravascular שבוצעה בתחילת המחקר ולאחר 18 חודשים, במטרה למדוד את התקדמות טרשת העורקים.

עבור כל הנבדקים, רמות LDL ירדו מ-150.2 מ”ג לד”ל בתחילת המחקר לרמות 94.5 מ”ג לד”ל לאחר 18 חודשים (P<0.001), והממוצע הגאומטרי של CRP ירד מ-2.9 ל-2.3 מ”ג לליטר (P<0.001). הקורולציה בין הירידה ברמת LDL וזו של רמת CRP היתה חלשה, אך משמעותית, בקבוצה כשלמותה (r=0.13, P=0.005), אך לא משמעותית באף אחת מקבוצות הטיפול בנפרד.

מניתוח הנתונים עולה כי אחוז השינוי ברמת LDL, CRP, Apolipoprotein B-100 ו-non-HDL Cholesterol היה קשור לשיעור התקדמות טרשת העורקים. לאחר תיקנון לירידה ברמות השומנים, הירידה ברמת CRP עמדה בקורולציה עם שיעור התקדמות טרשת העורקים, באופן עצמאי ומשמעותי. חולים עם ירידה ברמת LDL וגם ברמת CRP שהיתה גדולה מהחציון, הראו שיעורי התקדמות איטיים יותר של טרשת עורקים, בהשוואה לחולים עם ירידה קטנה מהחציון בשני המרקרים (P=0.001).

בחולי CAD, הירידה בשיעורי התקדמות טרשת עורקים הקשורה בטיפול אינטנסיבי בסטטינים, בהשוואה לטיפול מתון, קשורה באופן משמעותי לירידה גדוהל יותר ברמת Atherogenic Lipoproteins ו-CRP. החוקרים מציינים את מגבלות המחקר, וכותבים כי לדעתן הנתונים הללו אינם מספיקים כדי להמליץ על מדדים שגרתיים של רמת CRP בכדי לווסת את הטיפול בסטטינים, אך דרוש מחקר נוסף.

במאמר מערכת נכתב כי מדובר סטטינים וטרשת עורקים הם השילוב המושלם בין תרופה ומחלה, למרות שמצאו כי הפעילות של סטטינים מורכבת יותר מאשר חשבו בהתחלה, וכוללת מרכיב אנטי-דלקתי. התפיסה לפיה אפקטים אנטי-דלקתיים של סטטינים משפרים את המחלה הקרדיווסקולרית, מעלה את האפשרות ליצור חומרים אנטי-דלקתיים נוספים, אולי תפורים אישית, למנגנון האימונולוגי של האתרומה. קביעת מנגנון הפעולה של סטטינים ואת החשיבות היחסית שלהם, תסייע בהכנת טיפולים כאלו.

N Engl J Med. 2005;352:20-38, 773-774

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה