Endocrinology other

האם פרצטמול הוא גורם עיקרי לאי ספיקת כבד? (Hepatology)

ממחקר חדש עולה כי 42% ממקרי אי ספיקה כבדית חמוריה (Acute Liver FailureALF) נגרמים בעקבות פרצטמול (Acetaminophen). מינון-יתר בטעות הוא הגורם המוביל, אך יש חשיבות רבה גם לניסיונות התאבדות בדרך זו.

Acetaminophen, משכך הכאבים הכי נפוץ בארה”ב, גורם לנמק חמור בכבד ומביא ל-ALF לאחר מינון-יתר בנסיון התאבדות. יש גם עדויות לפגיעה כבדית לא-מכוונת, בעקבות נטילה עצמית של פרצטמול להקלה על כאב או חום, המובילה לנטילה יומית של יותר מ-4 גרם ליום. צום וצריכת אלכוהול עשויים להגביר את הטוקסיות, אך נושא זה עדיין שנוי במחלוקת.

החוקרים אספו נתונים מפורטים בתקופה של 6 שנים, אודות 662 מטופלים, שענו על הקריטריונים ל-ALF עם הפרעות בקרישה, ואנצפלופתיה. 275 מתוך 662 המקרים (42%), נבעו מפגיעה כבדית בעקבות פרצטמול.

במהלך המחקר, האחוז השנתי של ALF בעקבות Acetaminophen, עלה מ-28%, בשנת 1998, ל-51% בשנת 2003. חציון המינון עמד על 24 גרם, מקביל ל-48 טבליות חזקות. מבין 275 המקרים של ALF בעקבות Acetaminophen, 131 (48%) היו מקרים של מינון-יתר לא-מכוון, 122 מקרים (44%) נבעו מניסיונות התאבדות, ו-22 מקרים (8%) נבעו ממקור לא ברור.

בקבוצת הנבדקים שנטלו מינון יתר בטעות, 81% דיווחו על נטילת Acetaminophen, ו/או משככי כאבים אחרים, עבור תסמונות כאב אקוטיות או כרוניות. 38% נטלו 2 טבליות Acetaminophen או יותר בו-זמנית, ו-63% צרכו תרכובות המכילות חומרים נרקוטים.

מבין 275 הנבדקים עם ALF בעקבות Acetaminophen, 178 (65%) שרדו, 74 (27%) נפטרו ללא השתלה, ו-23 נבדקים (8%) עברו השתלת כבד, מהם 71% שרדו לאחר 3 שבועות. בקבוצות המטופלים שנטלו Acetaminophen במתכוון או שלא במתכוון, נרשמו סיכויי הישרדות דומים להשתלת כבד והישרדות ללא השתלה.

הרעילות הכבדית של Acetaminophen, עולה בהרבה על גורמים אחרים ל-ALF בארה”ב. חולים פגיעים סובלים מדיכאון, כאב כרוני, התמכרות לאלכוהול או סמים, ו/או נוטלים מספר תכשירים רפואיים בו זמנית. מומלץ מאוד לחנך את ההורים, הרופאים והרוקחים, להגבלת השימוש במטופלים בסיכון גבוה.

מגבלות המחקר כללו הגבלה למטופלים חולים מאד, שענו על הקריטריונים ל-ALF, קשיים בקביעת ההיארעות האמיתית של ALF באוכלוסיה, וקשיים בלקיחת היסטוריה מדויקת בנבדקים עם שינויים בהכרה.

מהנתונים עולה כי קיים טווח תרפואיטי צר, וכי שימוש עקבי במינון נמוך של 7.5 גרם ליום, עשוי להיות מסוכן. עם זאת, לעיתים קרובות קשה להשיג מידע מדויק על המינון הדרוש בחלק מהנבדקים. החוקרים מתכננים לבחון נושא זה לעומק במחקר עתידי.

במאמר מערכת, מתייחס ד”ר אוגריידי מלונדון, לפוטנציאל להשתלות מיותרות, 59% מהנבדקים שנרשמו להשתלה, אך לא עברו השתלה, שרדו. בעיה נוספת היא האם יש להציל נבדקים עם פגיעה כבדית לא-מכוונת בכל מחיר, בעוד שהשתלת כבד מוצעת באופן סלקטיבי לנבדקים עם נזק כבדי מכוון.

מדדים להקטנת הטוקסיות לכבד של Acetaminophen חשובים מאוד, אך יש לשקול אותם בהקשר לפיו קנה המידה של הבעיה משקף את המספר הגבוה של נבדקים הנוטלים פרצטמול עם השפעות טובות, ובהעדר כל תופעות לוואי. יוזמות חינוכיות להדגשת טווח התכשירים המכילים Acetaminophen, יחד עם ייעוץ חוזר למתן מינון מקסימלי ביום, לו אפקטים חיוביים, בעיקר בהקשר של מינון-יתר לא מכוון. הגבלת הגישה ל- Acetaminophen היא אלטרנטיבה, וניסו גישה זאת בבריטניה, בשנת 1998, כאשר הגבילו את המכירות של Acetaminophen ללא מרשם ל-16 גרם.

למרות שהתוצאה היתה ירידה של 30% בנבדקים עם ALF בעקבות Acetaminophen, במשך 4 השנים שלאחר מכן, שיקול הדעת של החברה, מקצוע הרפואה וחוגים אחרים, הוא האם דרגת ההגבלה היא מחיר גבוה מדי לשלם.

Hepatology. 2005;42:1252-1254, 1364-1372

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה