Endocrinology other

פעילות גופנית אינטנסיבית יותר וארוחות ביתיות מרסנות השמנת-יתר בילדים (מתוך כנס של AHA)

משני מחקרים שהוצגו בכנס של American Heart Association עולה כי ילדים המשתתפים בתכנית אימונים אינטנסיבית ואוכלים ארוחות בבית מצויים בסיכון קטן יותר לסבול מעודף משקל או השמנת-יתר.

חוקרים שבדים דיווחו כי אחוז השומן בגוף קטן יותר בילדים המשתתפים בפעילות גופנית יותר אינטנסיבית, דוגמאת ריצה ולכן הם מצויים בסיכון נמוך יותר לפתח השמנת-יתר. מחקר שני שנערך ע”י חוקרים מויסקונסין מצא כי ילדים שאוכלים 4 ארוחות או יותר בשבוע מחוץ לבית מצויים בסיכון מוגבר לפתח מחלה קרדיווסקולרית.

החוקרים השבדים בדקו אם שומן גוף קשור לפעילות גופנית בילדים צעירים.

לדברי החוקרים, יש להציב מטרות גבוהות יותר לפעילות גופנית בילדים, ייתכן שאין די בכך שילדים יבצעו פעילות מתונה בכדי להימנע מעודף משקל.

המחקר כלל 248 ילדים (140 בנים, 108 בנות) בגילאי 8-11, מארבעה בתי ספר שונים. באמצעות בדיקות רנטגן מדדו את השומן בגוף. סך השומן בגוף חושב כאחוז ממשקל הגוף.

פעילות גופנית יומיומית, כמו גם עוצמת הפעילות, נבדקו באמצעות מדי-תאוצה שכל ילד ענד סביב המותניים במשך 4 ימים. נתונים ממדי-התאוצה אפשרו לקבוע את רמת הפעילות הגופנית הכללית. כמו כן, נמדדו מספר הדקות שהשקיעו בפעילות של מעל 6 Metabolic Equivalent ביום.

אחוז השומן בגוף של בנים עמד בממוצע על 16.4% (טווח 6.2%-44.4%). בבנות אחוז השומן הממוצע בגוף היה 22.1% (טווח 6.4%-45.7%).

לוגריתם טבעי הראה קשר משמעותי שלילי בין פעילות גופנית כללית ובין אחוז השומן בגוף (r=-0.29 לבנים ו-r=-0.32 לבנות. P<0.05). קורולציה שלילית דומה נמצאה עבור הקשר בין מספר הדקות שביצעו פעילות גופנית נמרצת ביום ובין אחוז השומן בגוף (r=0.29 לבנים, r=0.38 לבנות. P<0.05).

החוקרים מצאו כי 25% מהילדים במחקר סבלו מעודף משקל. הילדים הרזים ביותר התאמנו במרץ במשך 60 דקות ביום, בעוד שהמקבילים שלהם בעודף-משקל התאמנו 12 דקות פחות ביום. הבנות הרזות ביותר התאמנו במרץ משך 50 דקות ביום, בעוד שהבנות בעודף משקל התאמנו 12 דקות פחות ביום.

יש שונות של כ-15% במשקל הילדים אותה ניתן להסביר באמצעות פעילות גופנית. החוקרם מציינים כי העדר פעילות גופנית אינטנסיבית היא גורם התורם להשמנת-יתר בילדות. הם מזהירים כי 50% מהילדים הסובלים מהשמנת-יתר הופכים למבוגרים הסובלים מהשמנת-יתר. לדבריהם, יש לקבוע מטרות גבוהות יותר לפעילות גופנית בילדים.

לדברי ד”ר סמית מאוניברסיטת צפון קרולינה, תזוזה רבה יותר ובשלב מוקדם יותר תוכל להילחם באפידמיה של השמנת יתר. היא מאמינה כי יש לעודד פעילות בריאה מתונה, בעיקר בקשישים. פעילות גופנית יכולה לסייע במניעת מחלות לב, וילדים ומבוגרים צריכים לפתח יותר מיומנויות פעילות גופנית. מדובר באיזון הצריכה הקלורית כנגד ביצוע הפעילות הגופנית הנכונה.

במחקר שני שהוצג בכנס, חוקרים מויסקונסין מצאו כי ילדים שאוכלים מחוץ לבית לעיתים קרובות, מצויים בסיכון גבוה לפתח מחלה קרדיווסקולרית.

המחקר כלל 759 ילדים בכיתות ב, ה, ח ו-י”א, ונועד לבדוק את התפתחות גורמי הסיכון למחלה קרדיווסקולרית וסכרת בילדים. נתונים שנאספו מסקרי תזונה ופעילות גופנית היו קיימים עבור 621 תלמידים. כמו כן, נמדדו BMI, רמות אינסולין בצום, רמות סוכר, לחץ דם ופרופיל הליפידים. תלמידים חולקו לאחת משתי קבוצות ילדים שאכלו מחוץ לבית 4 פעמים או יותר בשבוע, וילדים שאכלו בחוץ פחות מ-4 פעמים בשבוע.

החוקרים מצאו כי 20% מהתלמידים אכלו מחוץ לבית 4 פעמים או יותר בשבוע (לא כולל את הקפיטריה בבית הספר). שיעור מוגבר זה של אכילה בחוץ, עם זאת, לא היה קשור בשיעור מוגבר של השמנת-יתר, אך היה קשור בהבדל משמעותי בצריכת עמילן, כולסטרול, שומנים, סוכר ונתרן.

בהשוואה לקבוצה שאכלה בחוץ לעיתים רחוקות יותר , התלמידים בקבוצה שאכלה בחוץ 4 או יותר פעמים בשבוע היו יותר לא-פעילים (2.8 שעות של פעילות בישיבה ביום, לעומת 3.6 שעת ביום. P<0.001), בעלי ערכי ל”ד דיאסטולי וסיסטולי גבוהים יותר (107 לעומת 110 מ”מ כספית ו-66 לעומת 69.7 מ:מ כספית, P<0.01 ו-P<0.001, בהתאמה), בעלי רמותHDL נמוכות יותר (45 לעומ 47 מ”ג לד”ל, P=0.04), ו-LDL בגודל גדול יותר (21.5 לעומת 21.3 ננומטר, P=0.01).

במסיבת עיתונאים אמר ד”ר מורדוק מויסקונסין כי הילדים שאכלו בחוץ הגבירו את צריכת העמילן, כולסטרול, שומנים, סוכר ונתרן. בנוסף, תלמידים אלו הכפילו את צריכה המשקאות הממותקים.

אכילה בחוץ מלווה בד”כ בהשפעות לוואי על גורמי הסיכון הקרדיווסקולרים, החוקרים מאמינים כי דרוש מחקר לונגיטונדינאלי בכדי להבין את ההשלכות של תבניות תזונה מוקדמות אלו.

לדברי ד”ר דניאל מאוהיו, אכילה בחוץ לעיתים קרובות מדי מביאה לשינויים לא-בריאים בתזונה, המשפחות צריכות למצוא את הדרך הטובה ביותר לפתח תזונה טובה לילדם.

American Heart Association 2005 Scientific Sessions

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה