Eating disorders

ילדים עם אוטיזם סובלים מקשיי האכלה באופן שגרתי בזמן הינקות (מתוך ה- Pediatrics)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בירחון ה- Pediatrics ב- 13 ביולי, עולה כי על אף שילדים עם הפרעות מספקטרום האוטיזם (ASD – autism spectrum disorders) מבטאים הפרעות האכלה לעתים כבר בגיל 6 חודשים, וצורכים כלכלה פחות מגוונת בהשוואה לילדים בריאים אחרי גיל 15 חודשים, תבניות אכילה אלו אינן פוגמות בצריכת האנרגיה שלהם או בגדילתם.

לדברי החוקרים, היבט חשוב למחקרם הינו העלאת האפשרות של ASD בילדים קטנים עם הפרעות האכלה, סירוב עיקש וגורף לאוכל והעדפות מוגבלות של סוגי אוכל. 

במצבים כאלו, מציינים החוקרים, יש להעלות שאלות חשובות באשר ליכולת התקשורתית של הילד, לתשומת הלב שלו וכן לתבניות התנהגות סטריאוטיפיות או כאלו הנובעות מגירוי עצמי.

בנוסף, הורים רבים מודאגים מכך שילדיהם הסובלים מ- ASD, אינם מקבלים דיאטה מאוזנת לאור הימנעותם ממרכיבי תזונה רבים.  אולם, ע”י השוואת הדיאטה של ילדים אלו עם דיאטה של ילדים ללא הפרעות ASD, הודגם כי על אף שקיימים הבדלים במגוון התזונה בשתי הקבוצות, קיימת עדות דלה מאוד, אם בכלל, לכך שהבדלים אלו מביאים לנזק.

פעמים רבות, ילדים עם ASD מתנגדים לשינויים והינם בעלי קשת צרה מאוד של תחומי עניין, דבר המתבטא גם בהעדפת המזונות שלהם.

מחקרים שבוצעו בעבר בנושא התבססו לרוב על מדגמים קליניים קטנים ללא קבוצות ביקורת, או שהיו בעלי מערך רטרוספקטיבי.

במחקר הנוכחי התבססו החוקרים על עוקבה המבוססת על האוכלוסיה על מנת לחקור דפוסי האכלה, דיאטה וצמיחה בילדים עם ASD, וכן השתמשו בדיווחים פרוספקטיביים שנאספו בטרם בוצעה האבחנה של אוטיזם.

החוקרים השוו 79 ילדים עם ASD (גיל חציוני בהפניה 28 חודשים; גיל חציוני באבחנה 45 חודשים) עם 12,901 ילדים בריאים ששימשו כקבוצת ביקורת מתוך מחקר ה- ALSPAC (Avon Longitudinal Study of Parents and Children).

שאלונים על דפוסי האכלה ותדירות של מזונות שנצרכו מולאו ע”י אימהות כל הילדים שנכללו במחקר, כאשר הילד היה בן 6, 15, 24, 38 ו 54 חודשים.

מדדי גובה ומשקל נבדקו מתוך מאגרי מידע, אשר עקבו אחר תיקים רפואיים עבור ילדים בגיל טרם בית הספר, ובמרפאות מחקר מיוחדות כאשר הילד הגיע לגיל 7 שנים.  בנוסף נלקחו דגימות דם במסגרת מרפאות המחקר.

מתוצאות המחקר עולה כי בגיל 6 חודשים, הילדים שאובחנו לבסוף כסובלים מ- ASD תוארו יותר ע”י אימותיהם כאכלנים איטיים בהשוואה לנבדקי קבוצת הביקורת (P = .04), וכן הדגימו הכרות מאוחרת יותר עם מזונות מוצקים לאחר גיל 6 חודשים (P = .004).

החוקרים מסבירים כי התסמינים הללו יכולים להחשב כתסמינים מוקדמים של ילד אוטיסטי המתקשה לקבל שינוי.

במהלך תקופת הזמן שבין נקודות הגיל 15 חודשים ו 54 חודשים, האימהות דיווחו באופן עקבי לגבי ילדיהם עם ASD כי היה קשה מאוד להאכילם (P < .001), וכי היו מאוד בררנים (P < .001) בהשוואה לקבוצת המחקר השנייה.

בגיל 15 חודשים, לקבוצת ה- ASD הייתה דיאטה משמעותית פחות מגוונת בהשוואה לנבדקים בריאים, כאשר הבדל זה גדל עם עליית הגיל (interaction P = .002).  כמו כן, הילדים שסבלו מ- ASD היו יותר מועדים לאכול ארוחות שונות מאלו שאכלו בני משפחותיהם החל מגיל 24 חודשים.

בגיל 54 חודשים, 8% מקבוצת ה- ASD צרכו דיאטה מיוחדת לאור “רגישות”, לעומת רק 2% מקבוצת הביקורת (יחס סיכויים, 3.41; 95% confidence interval, 1.35 8.63; P = .01).

בנוסף, ילדי קבוצת ה- ASD צרכו פחות ירקות, פירות טריים וממתקים.

על אף שצריכת האנרגיה, השומן הכללי, הפחמימות והחלבון הייתה דומה בקרב שתי הקבוצות בגיל 38 חודשים, אלו עם ASD צרכו פחות ויטמין C (P = .02) וויטמין D (P = .003).

על ההורים להיות מודעים לכך שהדיאטה של ילדיהם עשויה להיות חסרה בויטמינים מסוימים, ועל כן יידרשו תוספות מתאימות.

בשתי נקודות הזמן של 18 חודשים ו 7 שנים, לא נמצאו הבדלים במשקל הממוצע, הגובה הממוצע או ה- BMI (body mass index) הממוצע בין שתי הקבוצות.  כמו כן ערכי ההמוגלובין היו דומים בין שתי הקבוצות בגיל 7 שנים.

ולבסוף, ההגבלה בכמות המאכלים שהתקבלו ע”י הילדים הייתה בולטת ביותר בקרב ילדים עם אוטיזם קלאסי, אולם לא הודגמו הבדלים נוספים בין הקבוצות השונות של ASD בתסמיני האכלה, דיאטה או צמיחה.

המומחים מציינים כי המחקר אישר ממצאים הידועים מנתונים בילדים גדולים יותר.  מספר מחקרים מצאו כי לילדים עם ASD בעיות בסלקטיביות של מזונות ובהאכלה עצמה, והמחקר הנוכחי אושש מידע זה, רק באוכלוסיה צעירה יותר.

המומחים טוענים כי הממצאים היו מפתיעים בכך שהודגמו בגילאים כל כך צעירים, דבר שלא נצפה במחקרים קודמים.

לדברי המומחים, יש לבצע מחקרים נוספים בקנה מידה גדול יותר על מנת לאושש את הממצאים הנוכחים, לאור המדגם הקטן יחסית של קבוצת ילדי ה- ASD. 

בנוסף, מודאגים המומחים מן החסרים הנותרים שכן נמצאו, ומבקשים לבדוק האם לחסרים אלו עשויות להיות השלכות במורד הדרך.

המומחים מדגישים כי תוצאות המחקר הנוכחי צריכות להדליק נורה אדומה לרופאי ילדים הנתקלים בתלונות של הורים לגבי הבררנות של ילדיהם בנושאי אוכל, היות ובחלק, קטן אמנם, מן המקרים התלונות עשויות לייצג בעיה משמעותית יותר בעתיד.

Pediatrics

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    כוח העבודה (Joint Task Force) של האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה עדכן את ההנחיות לטיפול ב-AD. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר מה-JAMA Pediatrics שריכז את ההמלצות העיקריות לגבי טיפול בדרמטיטיס אטופית, ומוסיף מהערותיו.

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה