Drug Delivery System

SSRIs ואמנטדין עלולים להשפיע על ראייה בקשישים (מתוך Ophthalmology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות שני מחקרים שפורסמו בגיליון יוני של הירחון Ophthalmology, עולה כי הפרעות ראייה עלולות להתפתח כתוצאה משימוש בתרופות מסוג SSRI (selective serotonin reuptake inhibitors) בקשישים, ומשימוש ארוך טווח באמנטדין (amantadine) בחולי מחלת פרקינסון.

מהמחקר הראשון עולה כי SSRIs נקשרו בעלייה בסיכון לקטרקט בעד 39% בנבדקים מעל גיל 65 שנים. 

המחקר השני הדגים כי נזק לקרנית הקשור לשימוש באמנטדין הינו תלוי מינון מצטבר.

במחקר הראשון מסוג מחקר ביקורת, נעשה שימוש בנתוניהם של 18,784 נבדקים עם קטרקט ו 187,840 נבדקי ביקורת מותאמי גיל ותאריך כניסה למחקר.

מתוצאות המחקר עולה כי יחס השיעור המתוקנן עמד על 1.15 עבור משמשים נוכחיים ב- SSRIs (95% CI, 1.08 – 1.23).  בארה”ב נתון זה שווה ערך ל- 22,000 מקרי קטרקט עקב שימוש בתרופות אלו.

יחס השיעור עמד על 1.39 עבור fluvoxamine, 1.33 עבור venlafaxine ו 1.23 עבור paroxetine.

החוקרים מציינים כי על אף ש citalopram, fluoxetine, ו sertraline לא הדגימו עלייה משמעותית סטטיסטית בסיכון לקטרקט, יתכן כי מחקרם לא היה חזק דיו על מנת להעריך סיכון לקטרקט תחת כל התרופות לטיפול בדיכאון.

משך הזמן הממוצע מהתחלת טיפול ב- SSRI עד לאבחנת קטרקט עמד על 656 ימים.  הסיכון המוגבר היה קשור רק בטיפול נוכחי בתרופות ולא בטיפול בעבר.

החוקרים מסבירים כי לעדשת העין קולטנים לסרוטונין, ומחקרים בבעלי חיים הדגימו כי עודף סרוטונין עשוי להפוך את העדשה לעכורה. הם מוסיפים כי אם ממצאיהם יאושרו במחקרים עתידיים, רופאים ומטופלים יצטרכו לשקול היטב את הסיכון לקטרקט בעת מתן מרשם ל- SSRI לאוכלוסיה קשישה.

החוקרים מדגישים כי אוכלוסית המחקר הנוכחי הייתה מורכבת מחולי מחלות קרדיו-וסקולאריות, ובעתיד הם מתכוונים לבצע מחקר דומה בנבדקים ללא תחלואה שכזו.  הם מוסיפים כי יש לבדוק האם ממצאיהם נותרים בעינם גם לאחר התאמה לערפלנים אפשריים, דוגמת עישון.

במחקר השני מסוג מחקר ביקורת נכללו 169 נבדקים.  החוקרים השתמשו במדידות של ביומיקרוסקופיה באמצעות מנורת סדק, עובי מרכזי של הקרנית, צפיפות תאי אנדותל, מקדם השתנות, וצורתם המשושה (הקסגונאליות) של תאי האנדותל בקרנית על מנת להשוות עיני חולי פרקינסון המטופלים באמנטדין לעומת עיני נבדקי ביקורת מותאמי גיל.

תאי האנדותל מונעים כניסת עודפי נוזלים לגוף המרכזי של הקרנית.  כאשר יש חוסר בתאי אנדותל, בצקת בקרנית מופיעה והראייה נפגמת.

גיל הנבדקים הממוצע בקבוצת האמנטדין ובקבוצת הביקורת היה 58.98 שנים.  משך הטיפול הממוצע באמנטדין היה 29.38 חודשים (טווח של חודש עד 96 חודשים).

מתוצאות המחקר עולה כי בנבדקי קבוצת האמנטדין בגילאי 50 עד 70 שנים נצפו צפיפות תאי אנדותל נמוכה יותר, הקסגונאליות נמוכה יותר ומקדם השתנות גבוה יותר.  הירידות בצפיפות תאי האנדותל ובהקסגונליות יוחסה לנזק ישיר של רעילות אמנטדין על תאי האנדותל, שהוביל לירידה במספר התאים והתפתחות ממצאים היסטופתולוגיים בלתי תקינים.  העלייה במקדם ההשתנות מראה על השתנות גבוהה יותר בגודל תאי הקרנית, ממצא המצביע על כך שתאים מסוימים גדלים על מנת למלא את המרווחים שנוצרו עקב תאים שאבדו.  שינויים אלו לא נראו בנבדקים צעירים יותר או מבוגרים יותר.

לדברי החוקרים, תגובות של הקרנית לאמנטדין בד”כ מופיעות זמן קצר לאחר התחלת שימוש בתרופה ונעלמות מספר שבועות לאחר הפסקת השימוש.  אולם, לעתים הפרעות בקרנית מופיעות רק לאחר שנים של טיפול, וקרניות אלו שסבלו נזק בשלב מאוחר, בד”כ אינן מחלימות גם לאחר הפסקת השימוש באמנטדין.

ממצאי המחקר מדגימים גם כי קבוצת החולים עם המינון המצטבר הגבוה ביותר של אמנטדין או משך הטיפול הארוך ביותר בתרופה סבלה מהירידות המשמעותיות ביותר בצפיפות תאי האנדותל.  לאף אחד מהנבדקים לא הופיעה בצקת בקרנית, וצפיפות תאי האנדותל לא ירדה מ- 500 700/ מ”מ2, דבר המצביע על כך שאובדן תאי אנדותל בקרנית כתגובה לאמנטדין אינו מתרחש במהירות.

החוקרים מסכמים כי בהנחה ומחקרים נוספים יאוששו את ממצאי מחקר זה, על נוירולוגים ורופאי עיניים מוטלת החובה להעריך את אנדותל הקרנית של המטופל בטרם התחלת טיפול באמנטדין, וכן להעריך את מצב הקרנית במרווחים סדירים באם הטיפול הינו לטווח הארוך.  בנוסף יש לבצע ניטור נוסף עבור חולים עם מצבים אחרים אשר עלולים להפחית צפיפות תאי אנדותל, כגון ניתוח קטרקט לאחרונה, גלאוקומה, אובאיטיס או דיסטרופיה מסוג Fuch’s היות ובצקת בקרנית עלולה להתפתח במהלך הטיפול.

Ophthalmology. 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הרחבת ההתוויה למתן Darzalex Faspro (או Daratumumab ו-Hyaluronidase-fihj) בשילוב עם Bortezomib, Lenalidomide ו-Dexamethasone כטיפול אינדוקציה ומיצוק בחולים מתאימים להשתלה עם אבחנה חדשה של מיאלומה נפוצה. האישור התקבל לאחר סקירה מועדפת ומבוסס על נתוני יעילות ובטיחות ממחקר PERSEUS בתווית-פתוחה, שכלל 709 חולים מתחת לגיל 70 שנים […]

  • הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את הטיפול ב- Faricimabבחולים עם הפרעת ראיה משנית לבצקת מקולארית עקב חסימת וריד רשתית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות רוש. מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Faricimab לטיפול בבצקת מקולארית לאחר חסימת וריד רשתית במהלך חודש אוקטובר בשנת 2023. דובר של חברת התרופות מסר […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל-Afamitresgene Autoleucel לטיפול בחלק מהמבוגרים עם סרקומה סינוביאלית לא-נתיחה או גרורתית. ההתוויה החדשה נוגעת לחולים שקיבלו בעבר טיפול כימותרפי, נמצאו חיוביים ל-HLA-A*02:01P, HLA-A*02:02P, HLA-A*02:03P, או HLA-A*02:06P ובהם הגידול הדגים ביטוי אנטיגן MAGE-A4. Afamitresgene Autoleucel הינו טיפול אימונותרפי מבוסס תאי T מכוון גנטית ל-MAGE-A4 (או […]

  • האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    האם מגנזיום סולפט משפר הקלה בכאב משנית לאבני כליות? (Ann Emerg Med)

    הוספת מגנזיום סולפט לטיפול ב-Diclofenac מובילה להקלה גדולה יותר בכאב לעומת מתן Diclofenac לבדו בחולים בחדרי מיון עם כאב חד משנית לאבני כליה, אם כי התועלת של הוספת מגנזיום סולפט לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Emergency Medicine. המחקר הפרוספקטיבי, כפל-סמיות, באקראי, נערך בין נובמבר 2022 ועד אוגוסט […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה