Digital Marketing

מומחה לפסיכיאטריה בדיון ב-BMJ : יש להפסיק כמעט לחלוטין השימוש בכל התרופות הפסיכיאטריות שנזקן עולה בהרבה על תועלתן (BMJ)

במסגרת דיון “ראש בראש” המתפרסם ב-BMJ העוסק במקומן של התרופות הפסיכוטרופיות טען ד”ר פיטר גוטזצ’ה מדמנרק, שניתן להפסיק השימוש בכמעט כל התרופות הפסיכוטרופיות מבלי שייגרם כל נזק ועם איבוד תועלת קטן, באופן שיביא להצלת מאות אלפי נפשות ושיפור באורך ובאיכות החיים של המטופחים.

לטענת גוטזצ’ה, תרופות אלה מציעות תועלות מועטות בהשוואה לפלציבו ומנגד עלולות לגרום ללמעלה מחצי מיליון מקרי מוות בשנה בארה”ב ובאירופה. כתוצאה מכך, לדעתו , ניתן להוציא משימוש 98% מהתרופות הפסיכוטרופיות. אלה כוללות את נוגדי הדכאון, הטיפול ב-ADHD , ודמנציה וכל התרופות האנטיפסיכוטיות והבנזודיאזופינים  (למעט 6% מהן) . 

לטענת המומחה הדני, מכיוון שהתרופות הפסיכוטרופיות מזיקות באופן ניכר כאשר הן בשימוש ארוך טווח, יש מקום לשימוש בהן רק בסיטואציות אקוטיות ותמיד עם תכנית ברורה להפסקתן.

המשתתף השני בהתדיינות, ד”ר אלן יאנג מאנגליה , טוען שמרבית החששות הקשורות לטיפול בתרופות הפסיכיאטריות הן מוגזמות. לטענתו, התרופות הללו עוברות בדיקות קפדניות לבחינת יעילותן ובטיחותן והן זוכות לאישור רק אם עברו אותן בהצלחה.

מנגד, טוען המומחה הדני כי המחקרים האקראיים עליהם מתבססים האישורים לתרופות הפסיכיאטריות הם רובם ככולם מוטים. זאת מכיוון שהמטופלים במחקרים אלה כבר נוטלים טיפולים פסיכיאטריים אחרים כך שגם כאשר הם מקבלים פלציבו  במחקר, זה קורה אחרי תקופת “ניקוי” קצרה, שכוללת סימפטומי הפסקת טיפול, מה שמגביר את התועלת היחסית של התרופה הנחקרת.  בנוסף, לטענתו, מחקרים רבים הם “עוורים” באופן בלתי תקין, ומטה-אנליזות הצביעו על כך שהתועלת של תרופות פסיכיאטריות היא מינימלית ומופיעה בדרך כלל רק לאחר מס’ ימים לפני שאפקט דומה נצפה בקבוצת הפלציבו.

ומה שיותר מדאיג, לדעת המומחה הדני, הוא היקף התמותה הקשור לטיפול בתרופות הפסיכיאטריות שאינו מדווח. להערכת גוטזצ’ה אירעו פי 15 יותר מקרי התאבדות במטופלים שנטלו תרופות נוגדות דיכאון בהשוואה לכמות המקרים המדווחת ע”י ה-FDA .

חישוב שמרני לדעת גוטזצ’ה של תמותה עודפת בין אנשים בגיל של מעל 65 בשיעור של 1% בשל שימוש בתרופות אנטיפסיכוטיות, ושל 1% בשל שימוש בנזודיאזפינים ותרופות דומות, ושל 2% בשל שימוש בנוגדי דיכאון מוביל לכך שכל התרופות הללו גורמות לכ-3,700 מקרי מוות בדנמרק מידי שנה. תרגום של הערכה זו לארה”ב ואירופה מוביל לסד”ג של כ-539,000 מקרי מוות מידי שנה בארה”ב ואירופה על רקע השימוש בתרופות הללו, לדעתו.  לכן, על בסיס הערכות אלה טוען גוטזצ’ה שיש להגביל השימוש לתרופות אלה למקרים ומטופלים במצב אקוטי בלבד, והוא סבור שעל ההנחיות הקליניות החדשות לשקף גישה זו, כאשר הפסקת השימוש בתרופות אלה, בעיקר נוגדות דכאון, צריכה להיות מבוקרת והדרגתית.

מנגד, טוען ד”ר יאנג שאנשים עם בריאות נפשית גרועה נוטים לסבול גם מבריאות גופנית לקויה ועם תוצאות בריאותיות ארוכות טווח לא טובות. זה לדעתו ההסבר הנכון לשיעור המוגבר של תמותה במטופלים עם הפרעות פסיכיאטריות ולא ההתאבדויות. בנוסף, לטענתו, יישום נכון של הנחיות הטיפול מוביל לנזקים מינימליים בטיפול ארוך טווח, ואף מס’ מחקרים הראו קשר הפוך בין משך השימוש בתרופות אלה ותמותה.

על בסיס זה מסכם ד”ר יאנג כי שימוש ארוך טווח בתרופות פסיכיאטריות אינו גורם ליותר נזק מתועלת, והעדויות לדעתו מראות שהמצב הוא הפוך.

שני המשתתפים בדיון הצהירו על כך שאין להם אינטרסים מסחריים או אחרים בנושא. .

BMJ.Published online May 20, 2015.Abstract

לדיווח במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים עם דיכאון שטופלו בנוגדי-דיכאון במהלך שישה חודשים לפני ניתוח החלפה מלאה של הירך או הברך תועד שיפור גדול יותר בתוצאות לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם דיכאון שלא קיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון טרם ההתערבות הניתוחית. החוקרים מאוסטרליה השלימו מחקר רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים אודות 1,792 […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    פרופ’ רז מציג מחקר שבחן מתן יורוליטין A במודל אלצהיימר בעכברים, בו נמצא כי החומר עשוי למנוע שקיעה של עמילואיד בטא במח, ולהביא לעיכוב בהתפתחות המחלה. הטיפול לא נוסה בבני אדם, אך זמין לנטילה כתוסף מזון, ולכן פרופ’ מציע כי ניתן לשקול לקחת אותו כתוסף באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר. לטיפ בנושא שינה ופינוי זבל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה