Diagnostic radiology

הודעת ‘הלל יפה’: אבחון לסרטן הערמונית (פרוסטטה) תוך שימוש בטכנולוגיה מתקדמת של MRI

במחלקה האורולוגית של המרכז הרפואי הלל יפה הוכנסה לשימוש טכניקה חדשנית ביותר לאבחון ואיתור גידולים ממאירים בערמונית. השיטה מאפשרת לקיחת דגימה ממוקדת מהערמונית תוך שימוש ב- MRI ואולטרסאונד. ד”ר גאלב לדאוי, רופא בכיר במחלקה: “מדובר בטכנולוגיה החדשנית ביותר בעולם המספקת אמצעי מדויק ויעיל לאבחון וטיפול בסרטן הערמונית”.

סרטן הערמונית הינו אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בקרב גברים בישראל ובעולם ומהווה גורם רביעי בשכיחותו לתמותה מסרטן בקרב גברים בישראל לאחר סרטן הריאה, המעי הגס והלבלב. סרטן הערמונית מאופיין על ידי גדילה לא סדירה של הרקמה והיווצרות גוש גידולי אשר עלול לחדור לאיברים סמוכים או להתפשט לאיברים מרוחקים. בשנים האחרונות מאובחנים בישראל, מדי שנה, מעל ל- 2400 מקרים חדשים של סרטן הערמונית.

“עקב שכיחותה הגבוהה של המחלה, הושם דגש על גילוי מוקדם שעשוי לאפשר החלמה מלאה כתוצאה מהטיפול. לעתים לא יופיעו כלל תסמינים מוקדמים ולכן ישנה חשיבות רבה לאבחון המוקדם”, מציין ד”ר גאלב לדאוי, רופא בכיר במחלקה האורולוגית במרכז הרפואי הלל יפה.
האבחון מבוסס על בדיקת דם ל- PSA שהינו חומר חלבוני שהערמונית מפרישה בשילוב של בדיקה ידנית של החלחולת (בדיקה רקטאלית) של הערמונית. במקרים של חשד לסרטן, תילקח דגימה בעזרת מחט מהערמונית.
ביופסיה של הערמונית לאבחון או שלילה של גידול בבלוטה מתבצעת כיום בעולם על ידי טכניקה טרנסרקטלית מונחית אולטרסאונד. בעבר, הרופא השתמש באולטרסאונד כדי להתכוונן לגוש על ידי האצבע הבוחנת מבלי לדעת במדויק את מיקום הגידול בתוך הערמונית (כלומר “ביופסיה עיוורת”). עם התפתחות אמצעי ההדמיה, הביופסיה נלקחה בהנחיית אולטרסאונד, שהדגים אזורים חשודים לגידול. עם זאת, רבות מהביופסיות הניבו מידע מטעה מאחר שבנוכחות גידולים קטנים מיקרופוקלים פעמים רבות הביופסיה הייתה מפספסת אזורים אמיתיים קטנים אך משמעותיים, כלומר מספר הגידולים החמורים שלא זוהו הגיע לשיעורים של עד 35%.

לאחרונה, פותחה שיטה חדשה לדגימה ממוקדת מהערמונית, נתמכת MRI, הקרויה “ביופסיית פיוז’ן”. הבדיקה נעשית בעזרת MRI של הערמונית, ומסוגלת לזהות גידולים משמעותיים באחוזים גבוהים. כמו כן, לראשונה ניתן גם לזהות, למדוד ולדגום באופן סלקטיבי את המוקדים החשודים. הבדיקה ניתנת לביצוע בהרדמה מקומית או בהרדמה כללית. בשיטה זו, הרופא מדגים את הערמונית בזמן אמת באמצעות האולטרסאונד תוך כדי צפייה בתמונות מה- MRI של הערמונית, שבוצע קודם ואוחסן במכשיר. צילומי ה- MRI והאולטרסאונד מתמזגים בו זמנית באמצעות טכנולוגיה דיגיטלית, המאפשרת לסמן במדויק את המוקדים החשודים לגידול. מוקדים אלו פוענחו וסומנו עוד קודם על ידי רדיולוג. בעזרת טכניקות התהודה המגנטית, נוצר שחזור תלת ממדי של הערמונית, ועל המודל המשוחזר מתבצעת הביופסיה במוקדים שסומנו בערמונית.
לסיכום, מציין ד”ר לדאוי: “ביופסיה ממוקדת באמצעות הנחיית תהודה מגנטית וסונוגרפית מציעה דרך לאתר ולדגום אזורים חשודים לסרטן בדיוק מירבי. במחקרים שונים נמצאו שיעורי הצלחה של עד 90% לאבחון או שלילה של גידול בערמונית. מיזוג התמונות מספק לאורולוג אמצעי מדויק ויעיל לאבחון וטיפול במחלה. בעתיד, השימוש ב- MRI עשוי לתפוס מקום נכבד, בנוסף לאבחון, גם בטיפולים ממוקדים ובמעקב”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    פענוח בדיקות הדמיה הינה משימה מאתגרת הדורשת זמן רב של רופאים ולמרות זאת מלווה בשכיחות לא מבוטלת של טעויות בפענוח בדיקות ההדמיה. מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מערכת בינה מלאכותית של ChatGPT-4 עשויה לסייע לרדיולוגים בבחינה חוזרת וזיהוי טעויות בדו”חות הרדיולוגיים ע”י זיהוי הטעויות הנפוצות […]

  • מערכת בינה מלאכותית עשויה לסייע בזיהוי מוקדם יותר של דימום ממעי דק (The Lancet Digital Health)

    מערכת בינה מלאכותית עשויה לסייע בזיהוי מוקדם יותר של דימום ממעי דק (The Lancet Digital Health)

    בדיקת קפסולה בעזרת בינה מלאכותית עשויה לסייע באבחון מדויק ומהיר יותר של נגעים מדממים במעי הדק, בהשוואה לבדיקה סטנדרטית, כך עולה מתוצאות מחקר רב-מרכזי חדש שפורסמו בכתב העת The Lancet Digital Health. במסגרת המחקר גויסו מ-14 מרכזים רפואיים חולים עם חשד לדימום ממעי דק אשר השלימו בדיקת קפסולה אנדוסקופית של המעי הדק עם מערכת NaviCam […]

  • תוכנה מבוססת בינה מלאכותית לפענוח תפקודי ריאות משפרת דיוק אבחנתי (Am J Respir Crit Care Med)

    תוכנה מבוססת בינה מלאכותית לפענוח תפקודי ריאות משפרת דיוק אבחנתי (Am J Respir Crit Care Med)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס מטעם ה-American Thoracic Society International Conference עולה כי תוכנה המבוססת על בינה מלאכותית לפענוח עקומות תפקודי ריאות הובילה לקביעת אבחנות בצורה מדויקת יותר ע”י רופאי משפחה. החוקרים מסבירים כי רופאים משפחה לעיתים קרובות אינם חשים בנוח להשלים ולפענח בדיקת תפקודי ריאות לאור העדר הכשרה וניסיון מספקים. במחקר הנוכחי הם ביקשו […]

  • בדיקת שתן יכולה למנוע ביופסיות מיותרות של הערמונית

    בדיקת שתן יכולה למנוע ביופסיות מיותרות של הערמונית

    בדיקת שתן של 18 סמנים עשויה להיות רלוונטית יותר לאבחון סרטן הערמונית בדרגה גבוהה מאשר הבדיקות הקיימות. בכך ניתן למנוע הדמיה או בדיקות ביופסיה נוספות ב-35%-41% מהחולים. לכן, השימוש בבדיקות כאלה בחולים עם רמות PSA גבוהות עשוי להפחית את הסיכונים הפוטנציאליים הקשורים לבדיקת סרטן הערמונית תוך שמירה על היתרונות ארוכי הטווח שלה. עד כה, לגברים […]

  • בין המושבים בכנס Biomed Israel 2024 שיתקיים השבוע: Fem Tech, ומכשור רפואי חדשני

    בין המושבים בכנס Biomed Israel 2024 שיתקיים השבוע: Fem Tech, ומכשור רפואי חדשני

    מושב Fem Tech בכנס Biomed Israel 2024 יציג את הפערים המגדריים בתחום הרפואי וכיצד התעשייה מסתערת לסגור אותו. סטארט-אפים ישראליים יציגו דור חדש של מכשירים רפואיים המפשטים ניתוחים והליכים רפואיים, מקטינים את הפולשנות, מפחיתים כאב, ומקצרים את תהליך השיקום וההחלמה.

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: מתן טסטוסטרון וסרטן

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: מתן טסטוסטרון וסרטן

    הפעם הטיפ השבועי מתייחס לשאלה של מתן טסטוסטרון לחולי סרטן פרופ’ רז מתייחס לסקירה שעלתה באימד: טיפול בטסטוסטרון אינו מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הערמונית (JAMA Netw Open) לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה