Diagnostic radiology

תומכנים פחות בטוחים מניתוח להיצרות בעורקי הקרוטיד, וקשורים לדמנציה וסקולארית (מתוך כנס VEITH)

מאת ד”ר בן פודה שקד 

                              

ממחקר חדש אשר הוצג בסימפוזיון השנתי של VEITH עולה כי השימוש בתומכנים (סטנטים) לעורקי הקרוטיד הינו פחות בטוח בהשוואה לניתוח Carotid Endarterectomy בחולים הסובלים מהיצרות תסמינית או א-תסמינית שלהם. לדברי החוקרים, השיעורים של שבץ מוחי ומוות היו גבוהים משמעותית בקרב חולים שטופלו בהשמת תומכן לעומת אלו שטופלו בניתוח.

המידע עולה ממחקר גדול בהקצאה אקראית המכונה ה-International Carotid Stenting Study (ICSS). בה בעת, הוצג בסימפוזיון מחקר חדש וקטן יותר אשר תוצאותיו תומכות בממצאים אלו בתת קבוצה של חולים אסימפטומטיים.

מחקר-בת של ה-ICSS כלל חמישה מרכזים ובהם 108 חולים אשר הוקצו אקראית לעבור הכנסת תומכן לעורק הקרוטידי ו-92 חולים שהוקצו לעבור ניתוח אנדארטרקטומיה. החוקרים מציינים כי בדיקות דימות הדמיה מגנטית (MRI) בוצעו לקראת הפעולה, מיד בתום הפעולה ושוב כעבור שלושים יום.

החוקרים מדווחים כי סריקות MRI מוחיות שבוצעו מוקדם לאחר הפעולה הראו עדות לאיסכמיה חריפה ב-50 חולים בזרוע התומכן לעורק הקרוטידי (46.3%) לעומת 13 חולים (14.1%) בזרוע הניתוח (OR = 5.24; p < 0.001).

בסריקות ה-MRI שבוצעו כעבור שלושים יום, נצפו 28 ממצאים חריגים בקבוצת התומכן (32.2%) לעומת 6 ממצאים כאלו (7.9%) בקבוצת הניתוח (OR = 5.54; p < 0.001). החוקרים מסבירים כי נגעים אלו במוח עלולים להוביל לדמנציה וסקולארית. לדבריהם, עדויות דומות לאיסכמיה חריפה במוח לאחר הכנסת תומכן לעורק הקרוטיד בחולים תסמיניים מדווחים על ידי קבוצות נוספות של חוקרים ברחבי העולם.

החוקרים מסכמים כי מחקר ה-ICSS מאשר כי נכון לעכשיו, התוצאות של ניתוח הינן מהימנות יותר בחולים סימפטומטיים ביחס לבטיחות הפעולה. הניתוח מסלק את הרובד, הם מבהירים, בעוד שהכנסת תומכן רק דוחקת את הרובד ‘אל מתחת לשטיח’, כך שהוא נותר וממשיך לעשות נזק. יתכן ועניין זה ישתנה באם יפותחו תומכנים חדשים ובטוחים יותר, הם מציעים. טענת החוקרים, החיסרון המרכזי בשימוש בתומכנים הינו פגיעה קוגניטיבית וההתפתחות של דמנציה וסקולארית.

חוקרת נוספת העומדת בראש קבוצת חוקרים מאיטליה הסכימה לדברים, וטענה כי יתכן ונגרמת דמנציה וסקולארית בחולים המטופלים באמצעות הכנסת תומכן לעורקי הקרוטיד. קבוצתה הציגה בכנס מחקר נוסף, בהיקף קטן יותר, ובו נכללו 23 חולים ללא סימפטומים אשר עברו הכנסת תומכן כזו. החוקרים מדווחים כי חולים אלו סבלו מהיצרות של למעלה מ-70% בעורק הקרוטיד ולא הראו תסמינים כלשהם.

החוקרים מצאו היארעות של 21% של איסכמיה מוחית חדשה בהדמיה לאחר הכנסת התומכן, בעוד שאותם חולים לא הראו כל עדות לאיסכמיה בטרם הפעולה. יתרה מכך, החוקרים מציינים כי בחולים בהם נמצאו נגעים חדשים, ביצועיהם במבחן ה-Mini-Mental Status Exam (MMSE) התדרדרו כעבור שישה חודשים ונותרו ברמתם הירודה ב-12 חודשים. כמו כן, שני סמנים ביולוגיים של נזק מוחי, חלבון S100-beta ו-Neuron-specific enolase היו מוגברים רק בקרב החולים עם נגעים חדשים בהדמיה.

לדברי החוקרים, עד 50% מהחולים הסימפטומטיים המטופלים בהכנסת תומכן עלולים להראות נגעים איסכמיים חדשים ושקטים המאותרים באמצעות MRI. לדבריהם, יש לכלול את שיעור המיקרואמבוליזציה ודמנציה וסקולארית אפשרית עם פגיעה קוגניטיבית כתוצאים קליניים של מחקרים, לצד שיעורי שבץ מוחי. נכון להיום, לא קיים לטענתם תומכן אשר מונע מיקרואמבוליזציה, ועל כן התומכנים הינם פחות עדיפים בשלב זה על ניתוח אנדארטרקטומיה.

מחקר ה-ICSS, אשר תוצאות מוקדמות שלו הוצגו בפני ה-European Society of Cardiology, היה מחקר בינלאומי גדול ובו 1,713 חולים בגיל למעלה מ-40 שנים אשר סבלו מהיצרות סימפטומטית של עורקי הקרוטיד (היצרות של למעלה מ-50%). הגיל הממוצע של החולים עמד על 70 שנים, ולא הייתה הגבלת גיל עליונה למשתתפים. החולים הוקצו אקראית לעבור הכנסת תומכן או לחילופין ניתוח אנדארטרקטומיה. החוקרים מציינים כי נעשה שימוש בכמה סוגי תומכנים, וכן במכשירי הגנה (פילטרים, סלים) על פי החלטת הרופא המטפל.

החוקרים מצאו כי עבור התוצא העיקרי המשולב של שבץ מוחי, מוות או אוטם לבבי סביב הפעולה תוך 120 יום, יחס הסיכון של 1.73 היה לטובת אנדארטרקטומיה. 72 חולים בזרוע התומכן חוו אחד מאירועים אלו לעומת 43 חולים בלבד בקבוצת הניתוח (p = 0.004). ההבדל לטובת הניתוח היה אף ניכר יותר ביחס לשבץ מוחי: 65 אירועים נרשמו בקרב קבוצת התומכן (8%) לעומת 34 (4%) בקבוצת הניתוח. החוקרים מסבירים כי היה מספר כפול של אירועי שבץ מוחי בעקבות הכנסת תומכן בהשוואה לאנדארטרקטומיות, ומוסיפים כי מרגע היוודע תוצאות אלו מרכזים רבים חדלו מהכנסת תומכנים בחולים תסמיניים.

ניתוח של תת-הקבוצה של החולים בהם הוכנס תומכן לעורקי הקרוטיד במחקר ה-ICSS, אשר טרם פורסם, עשוי להיות בעל השלכות כלכליות. החוקרים לא מצאו הבדלים בתוצאות בקבוצת התומכן, בין אם נעשה שימוש במכשור הגנה (פילטרים וסלים) ובין אם לאו. החוקרים מבהירים כי תעשיית מכשירי ההגנה אחראית לעלות של כמאה מיליון דולרים עבור תומכנים. תת-הניתוח של מחקר קליני מבוקר זה, אשר תוכנן היטב ונערך בהקצאה אקראית, מציע לדבריהם כי השימוש בפילטרים ובמכשירי הגנה אחרים מוטל בספק.

מתוך סימפוזיון VEITH השנתי שנערך בניו-יורק בנובמבר 2009.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה