Diabetes

הידע ההולך וגובר על תופעות הלוואי של אגוניסטים ל- GLP-1 (מתוך JAMA)

השמנה, obese, obesity
הביא לפרסום יהונתן ניסן על פי המלצתו ובחירתו של פרופ' איל שוורצברג
מאמר סקירה שפורסם ב-JAMA בחן את הידע ההולך וגובר לגבי תופעות הלוואי של אגוניסטים ל- GLP-1. במאמר נדונו, בין השאר, תופעות הלוואי הנדירות של משפחה זו.

ככל שמשפחת התרופות, המשמשות לניהול סוכרת והשמנת יתר, הולכת וגדלה וצוברת תאוצה ברחבי העולם, גם תופעות הלוואי שלהן לטווח קצר וארוך מתחילות להיות נחקרות יותר.

המאמר ציין כי ההשפעות הנפוצות של התרופות הללו הן בראש ובראשונה במערכת העיכול, כשלרוב הן קלות עד בינוניות ובדרך כלל פוחתות עם הזמן. כדי לעזור לגוף להתאקלם, מומלץ למשל כי מטופלים יתחילו טיפול ב-Wegovy במינון שבועי של 0.25 מ”ג ויעלו למינון שבועי מקסימלי של 2.4 מ”ג, כך שלוקח מספר חודשים עד שמגיעים לטיטרציה למינון המלא של Wegovy. המינון של Rybelsus, פורמולה פומית של סמגלוטייד הניתנת פעם ביום ומאושרת לסוכרת מסוג 2, ניתנת גם כן במינון גדל עם הזמן. בנוסף, צויין כי ישנם אנשים שצריכים להעלות את המינון לאט יותר כדי להימנע מתופעות לוואי משמעותיות.

בנוסף ציינו כותבי המאמר כי “חשוב “לסבול” את התרופות האלה רק אם יש תועלת: “בערך 15% מהאנשים יאבדו 5% או פחות ממשקל גופם, אך התרופות האלה לא עובדות על כולם”.

עם אישור Zepbound (או tirzepatide) בנובמבר 2023, שצפוי להיות זמין בארה”ב עד סוף 2023, נכנסה אפשרות נוספת מבוססת הורמונים לסל הטיפולים האפשריים. בניסוי המרכזי של הטיפול, התרופה עזרה לאנשים לרדת בממוצע של 23.6 ק”ג, או 22.5%, ממשקל גופם. תרופה ניסיונית נוספת, retatrutide, המכוונת ל-3 קולטני הורמונים – GLP-1, GIP, וגלוקגון, הראתה בניסוי פאזה 2 כי המשתתפים איבדו כמעט רבע ממשקל גופם תוך פחות משנה. 

הן עבור tirzepatide והן עבור retatrutide, תופעות לוואי של מערכת העיכול היו שכיחות וקשורות לעלייה במינונים. “אנחנו עדיין לא יודעים על תופעות הלוואי הנדירות יותר. מוקדם מדי לומר – היו מעט מאוד מהאירועים הללו בניסויים הבודדים שבוצעו לגביהם”, הוסיף אחד ממחברי המאמר. 

בין תופעות הלוואי החמורות והנדירות יותר שצוינו במחקר ככאלו שעלולות להיות קשורות לכלל משפחת תרופות אלו נמנו סיבוכים משמעותיים של מערכת העיכול, כמו דלקת של הלבלב ומחלת דרכי מרה, תופעות לוואי ידועות יותר של התרופות, ותופעות לוואי שדווחו יותר לאחרונה כמו חסימת מעיים וגסטרופרזיס. בנוסף, בין תופעות לוואי חמורות אפשריות נוספות של תרופות אלו נמנו גם תופעות לוואי הקשורות להרדמה כמו אספרציות, סיכון מוגבר לדיכאון ואובדנות, ואף חשד כי לסיכון מוגבר לסרטן מדולורי בבלוטת התריס. “אנחנו מתחילים לתת לאנשים תרופות אלו לפרקי זמן ארוכים, ולכן אנחנו הולכים ללמוד דברים חדשים לגבי תופעות הלוואי שלהן”, נכתב במאמר.

ככל שהמגוון של תרופות אלו מתרחב, הרופאים יזדקקו ליותר הדרכה והכוונה. קיימות הנחיות קליניות של איגודים לטיפול בתרופות נגד השמנת יתר, אך רבות מהן נכתבו לפני השימוש הנרחב באגוניסטים GLP-1 חזקים. “אגודות מקצועיות מעורבות מאוד כעת בפיתוח הנחיות חדשות כיצד להשתמש בתרופות אלה בצורה בטוחה ויעילה בפרקטיקה הקלינית”, כך נכתב במאמר.

כך למשל, ייתכן שבהנחיות עתידיות מטופלים יתבקשו להפסיק ליטול אגוניסטים של GLP-1 מוקדם יותר לפני ניתוח, או יצטרכו לבצע אולטרסאונד כדי לבדוק את תוכן הקיבה לפני ההרדמה. בנוסף צוין כי חשוב בשלב זה לייעץ לחולים העוברים פרוצדורות לעדכן את הרופא המרדים לגבי טיפול באגוניסט ל-GLP-1.

לסקירה ב-JAMA

As Semaglutide’s Popularity Soars, Rare but Serious Adverse Effects Are Emerging. JAMA. 2023;330(22):2140–2142. doi:10.1001/jama.2023.16620

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה