אלגוריתם חדש עשוי לסייע בחיזוי תגובה למעכבי SGLT-2 או מעכבי DPP-4 בחולי סוכרת (מתוך אתר MedRxiv)

מנתונים שפורסמו באתר MedRxiv וטרם עברו סיקור עמיתים עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 ישנם מספר משתנים העשויים לחזות תגובה טובה יותר לטיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כולל גיל, משך סוכרת, תפקודי כליות וכבד.

החוקרים השלימו ניתוח סטטיסטי במטרה לבחון גורמים המנבאים שינוי בריכוז המוגלובין מסוכרר במהלך ששת החודשים הראשונים לטיפול במעכבי SGLT-2 או מעכבי DPP-4. הם גם יצרו מודלים נוספים לחיזוי הפסקת הטיפול הראשוני וכן ירידה במשקל.

מדגם המחקר כלל 26,877 חולים עם סוכרת מסוג 2 ממאגר UK Clinical Practice Research Datalink, אשר החלו טיפול במעכבי SGLT-2 או DPP-4 כתכשיר שני, החל משנת 2013 והלאה. החוקרים התבססו על נתונים מאודות 14,069 חולים במטרה ליצור את המודל ועל מידע אודות 9,376 חולים בכדי לאשר את המודל המוצע. עוד אישרו החוקרים את הנתונים במדגם שכלל 10,414 חולים שלקחו חלק באחד מבין 14 מחקרים בהם חולקו המשתתפים לקבלת תרופות מאחת משתי המשפחות.

מהנתונים עולה כי תועדה תגובה גדולה יותר לטיפול במעכבי DPP-4, אך לא לטיפול בתרופות ממשפחת מעכבי SGLT-2, בחולים בגיל מבוגר יותר או עם משך סוכרת ארוך יותר. מדדי קצב פינוי גלומרולארי ורמות ALT גבוהים יותר לווה בתגובה משמעותית יותר לטיפול במעכבי SGLT-2 ופחות טובה לטיפול במעכבי DPP-4. מדד מסת גוף גבוה יותר לווה בתגובה פחות טובה לטיפול במעכבי DPP-4, אך לא נקשר עם התגובה לטיפול במעכבי SGLT-2.

ממצאי המחקר אישרו כי חמישה משתנים קליניים עשויים לזהות באופן מהימן חולים עם סוכרת מסוג 2 בהם צפוי שינוי משמעותי של ריכוז המוגלובין מסוכרר עם טיפול בתרופות משתי משפחות חשובות: גיל, ריכוז המוגלובין מסוכרר התחלתי, מדד מסת גוף, תפקוד כלייתי, רמות ALT.

החוקרים מנסים להרחיב את המודל למשפחות נוספות של תרופות המשמשות לטיפול בחולים עם סוכרת.

מתוך אתר MedRxiv

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן