Diabetes

מקומן של בדיקות סקר לסוכרת מסוג 1 בילדים (JAMA)

תוצאות מחקר חדש  להערכת תכנית בדיקות סקר המבוססות על נוגדנים עצמיים בגרמניה תומכות ברעיון השלמת בדיקות סקר נרחבות לסוכרת מסוג 1, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקות סקר לסוכרת מסוג 1 בשלב מוקדם, עוד טרם הופעת תסמיני המחלה, עשויות להפחית את חומרת המחלה ונטל המחלה ברמת האוכלוסייה. כעת הם ביקשו לקבוע את שיעורי הימצאות סוכרת מסוג 1 בשלב קדם-תסמיני בילדים שהשתתפו בתכנית סקר לזיהוי נוגדנים עצמיים כנגד איי לבלב והערכת התקדמות לסוכרת קלינית.

בדיקות סקר לנוגדנים עצמיים כנגד איי לבלב הוצעו לילדים בגילאי 1.75-5.99 שנים בבוואריה, גרמניה, בין 2015-2019 במהלך ביקורי שגרה. משפחות של ילדים עם מספר נוגדנים עצמיים כנגד איי לבלב (שלב קדם-תסמיני של סוכרת מסוג 1) הוזמנו להשתתף בתכנית חינוך בנושא סוכרת, שלב מטבולי, הערכה של עקה פסיכולוגית בעקבות האבחנה ומעקב פרוספקטיבי אחר התקדמות לסוכרת קלינית עד סוף יולי, 2019.

התוצא העיקרי היה אבחנה של סוכרת מסוג 1 בשלב קדם-תסמיני, אשר הוגדרה בנוכחות לפחות שני נוגדנים עצמיים כנגד איי לבלב, תוך סיווג המשתתפים לשלב 1 (ערכי סוכר תקינים), שלב 2 (הפרעות ברמות סוכר בדם), או שלב 3 (שלב קליני) של סוכרת מסוג 1.תוצאים משניים כללו את שכיחות אירועי חמצת סוכרתית ועקה פסיכולוגית בהורים, כפי שנקבע לפי שאלון PHQ-9 (Patient Health Questionnaire).

מבין 90,632 ילדים שהשלימו בדיקות סקר (גיל חציוני של 3.1 שנים, 48.5% בנות), 280 (0.31%) אובחנו עם סוכרת מסוג 1 בשלב קדם-תסמיני, כולל 196 ילדים (0.22%) בשלב 1, 17 ילדים (0.02%) בשלב 2 ו-26 ילדים (0.03%) בשלב 3, כאשר ב-41 ילדים לא נקבע שלב המחלה.

לאחר חציון מעקב של 2.4 שנים, 36 ילדים נוספים פיתחו סוכרת מסוג 1 בשלב 3. הסיכון המצטבר לאחר שלוש שנים לאבחנה של סוכרת מסוג 1 בשלב 3 ב-280 ילדים עם סוכרת מסוג 1 בשלב קדם-תסמיני עמד על 24.9% (54 מקרים; שיעור שנתי של 9.0%). שני ילדים פיתחו חמצת סוכרתית.

חציון מדדי עקה חמצונית היו גבוהים יותר משמעותית באימהות לילדים עם סוכרת מסוג 1 בשלב קדם-תסמיני, בהשוואה לאימהות לילדים ללא עדות לנוגדנים כנגד איי לבלב (3 נקודות לעומת 2 נקודות, בהתאמה, p=0.02), אך אלו פחתו לאחר 12 חודשי מעקב.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בקרב ילדים בגילאי 2-5 שנים, תכנית בדיקות סקר ייעודית הובילה לזיהוי נוגדנים עצמיים כנגד איי לבלב ב-0.31% מהילדים. ממצאים אלו עשויים לסייע בתכנון בדיקות סקר מבוססות-אוכלוסיה לילדים עם נוגדנים עצמיים כנגד איי לבלב.

JAMA. 2020;323(4):339-351

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה