Diabetes

הטיפול בגורמי סיכון קרדיווסקולריים בחולי כליות סוכרתיים צריך להתחיל עוד לפני ההגעה לדיאליזה (הודעת סורקה)

פרופ’ יוסף חביב (בתמונה), מנהל המחלקה הנפרולוגית בסורוקה, מקבוצת כללית:
“המחקר מראה שיתכן שכאשר החולה כבר מטופל בדיאליזה, מאוחר מדי להשפיע על תהליכי מחלת הלב. טיפול אינטנסיבי בגורמי סיכון לטווח ארוך בשלב מוקדם, עוד לפני ההגעה לדיאליזה, רצוי ומשפיע באופן  משמעותי על תוחלת החיים של חולי כליות”.

אי ספיקת כליות סופנית היא מחלה קשה ביותר. למטופלי דיאליזה תוחלת חיים קצרה בממוצע מרוב סוגי הסרטן וגורם התמותה העיקרי אצלם הן מחלות לב וכלי דם.

עד היום נכשלו כל המחקרים בחולי דיאליזה אשר ניסו טיפולים בגורמי סיכון קרדיו-וסקולרים, כגון: טיפול בכולסטרול, טיפול בגורמי סיכון להסתידויות, טיפול בתרופות לאנמיה, דילול דם, הגברת יעילות דיאליזה, סלילי דיאליזה משופרים, שיטות דיאליזה חדשות, נוגדי חמצון ומעכבי אנזים ACE.
חומרת מצבם של חולי הדיאליזה נובעת מחומרת מחלתם אשר גורמת לתמותה בשיעור גבוה, בשילוב עם העדר טיפול להקטנת הסיכון ממחלות לב וכלי דם.

לאחרונה פורסם   בעיתון היוקרתיSCIENTIFIC REPORTS (השייך לקבוצת NATURE) מחקר של צוות חוקרים שכלל את: פרופ’ יוסף חביב, מנהל המחלקה הנפרולוגית בסורוקה, ד”ר נועה צור (כעבודת מאסטר באפידמיולוגיה) וד”ר עידן מנשה מהמחלקה לבריאות הציבור בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון.

החוקרים שיערו כי הסיבה לכשלון הטיפולים במחלות לב אצל חולי דיאליזה, היא חומרת מחלתם עוד לפני הגעה לדיאליזה. מכיוון שחולי סוכרת הם בין הקשים ביותר בקרב חולי הדיאליזה,  נבחנה קבוצת חולים זו כדי לבדוק אם מצבם הרפואי במהלך מחלתם עוד לפני ההגעה לאי ספיקת כליות סופנית, הוא הקובע את הסיכון שלהם לתמותה בטווח ארוך.

במחקר נמצא שדווקא פרמטרים לפני תחילת הדיאליזה, הם אלו הקובעים את תוחלת החיים בחולי דיאליזה סוכרתיים. נמצא כי הגורמים שנבאו תמותה בחולי דיאליזה היו משקל תקין (כלומר עודף משקל לפני תחילת הדיאליזה הגן מפני תמותה במהלך הדיאליזה), מדדי תזונה ודלקת לא תקינים בדם לפני תחילת הדיאליזה ולחץ דופק לא תקין (הפרש בין לחץ דם סיסטולי לדיאסטולי).
על ידי מדדים פשוטים כגון משקל המטופל, מאפיינים של לחץ הדם ובדיקת דם לרמת חלבון, ניתן לזהות חולי כליות בסיכון מוגבר.
ממצאים מקוריים אלו יכולים להסביר מדוע טיפולים שונים בחולי הדיאליזה נכשלו עד כה  וממקדים את חשיבות הטיפול עוד בתקופה שלפני הגעה לדיאליזה.

המחקר מראה כי למרות חומרת מחלתם של המטופלים, טיפולים רבים בחולי דיאליזה נכשלים בהגנה מפני מחלות לב וכלי דם. לעומת זאת, נראה כי יש זכרון ארוך לפרמטרים קלינים בחולי כליות וכי יש השפעה לטווח ארוך של מצבי מחלה בחולי כליות הפועלים למשך שנים ארוכות.

פרופ’ יוסף חביב, מנהל המחלקה הנפרולוגית בסורוקה, מקבוצת כללית: “המחקר מראה כי יתכן ונסיונות התערבות לאחר התפתחות של אי ספיקת כליות סופנית כבר מאוחרים מדי. הפרמטרים הקובעים את התמותה בחולי הדיאליזה הם אלה שנקבעו עוד לפני ההתפתחות אי של ספיקת הכליות הסופנית.

יתכן שמאוחר מדי להשפיע על תהליכי מחלת הלב של החולה שמטופל בדיאליזה. הגישה הרצויה העולה מתוצאות מחקרנו, היא התערבות אינטנסיבית בחולי כליות על ידי טיפול מיטבי בגורמי סיכון לטווח ארוך -בשלב מוקדם  עוד לפני ההגעה לדיאליזה”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה