מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין
אנשים בגיל העמידה אשר צרכו תזונה צמחונית יותר היו בסיכון נמוך יותר לפתח סכרת סוג 2 מאשר קבוצת אנשים אשר צרכו תזונה שאינה צמחונית כגון בשר, דגים, ביצים ומוצרי חלב. כך על פי מטה-אנליזה שפורסם ב JAMA Internal Medicine ביולי 2019.
עדויות אפידמיולוגיות רבות הראו כי קיים קשר בין צריכת מזון צמחוני ובין ירידה בסיכון ללקות בסכרת סוג 2.
מחקר זה ביקש לבצע ניתוח כמותי וסיכום של העדויות הקיימות בנושא זה.
בוצע חיפוש של מחקרים אשר בדקו את הקשר בין היצמדות לתזונה צמחונית או תזונה שהיא ברובה צמחונית ושכיחות הופעה סכרת סוג 2 במבוגרים מעל גיל 18. החיפוש בוצע במנועי החיפוש PubMed, MEDLINE, Embase, Web for Science. האנליזה בוצעה בין דצמבר 2018 ופברואר 2019.
תוצאות: במטה-אנליזה הוכללו 9 מחקרים, עם 307,099 משתתפים, מתוכם ב 23,544 הופיעה סכרת סוג 2.
נמצא קשר הפוך מובהק בין צריכת יותר תזונה צמחונית ובין הסיכון לפתח סכרת סוג 2 בהשוואה לתזונה שאינה צמחונית (RR 0.77, CI 0.71-0.84). זאת לאחר התאמה לגורמי סיכון כגון BMI, גיל, עישון וסיפור משפחתי של סכרת. הקשר אף התחזק כאשר נבדקו תתי קבוצות אשר תזונתם הכילה מזון שהוגדר צמחוני-בריא, כגון פירות, ירקות, דגנים מלאים, עדשים ואגוזים (RR 0.7, CI 0.62-0.79).
החוקרים סיכמו כי על פי מטה-אנליזה זו, היצמדות לתזונה צמחית ובעיקר לתזונה צמחונית-בריאה כפי שהוגדרה במחקר, נקשרה לירידה בסיכון להופעת סכרת סוג 2, ולפיכך עשויה להועיל במניעת מחלת סכרת סוג 2. יש לזכור כי המחקרים אשר לקחו חלק במטה-אנליזה הינם מחקרים תצפיתיים אשר התבססו בעיקר על דיווח עצמי אודות הצריכה התזונתית, ולכן לא ניתן להסיק באופן מובהק על קשר סיבתי שני הגורמים הנידונים. עם זאת, מחקר זה מתיישב עם מחקרים קודמים אשר קשרו בין צריכת בשר (ובעיקר בשר מעובד) ובין התפתחות סכרת ומחלות אחרות כגון יתר לחץ דם, היפרליפידמיה ומחלות קרדיווסקולריות, ועם מחקרים אשר קשרו בין צריכה מופחתת של תזונה מן החי ושכיחות נמוכה יותר של מחלות וביניהם סכרת.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!