Diabetes

הצהרה חדשה מטעם ה-AHA/HFSA אודות סוכרת ואי-ספיקת לב (Circulation)

בהצהרה חדשה מטעם איגודי ה-American Heart Association (AHA) וה-HFSA (Heart Failure Society of America) דנים מומחים בנושא ניהול סוכרת מסוג 2 ואי-ספיקת לב. לא מדובר בעדכון של ההנחיות משנת 2017 לטיפול באי-ספיקת לב אלא בסיכום העדויות הקיימות אודות האפידמיולוגיה והפתולוגיה של סוכרת וההשפעה על תוצאות אי-ספיקת לב, סקירה של הטיפול בחולים עם שתי המחלות ובחינת ההזדמנויות למחקר עתידי.

מספר החולים המאובחנים עם סוכרת ואי-ספיקת לב מצוי במגמת עליה. כיום, כ-30.3 מיליון אמריקאים, או 9.4% מאוכלוסיית ארצות הברית, סובלים מסוכרת ו-6.5 מיליון סובלים מאי-ספיקת לב. כ-1.5-2 מיליון חולים סובלים מאי-ספיקת לב וגם סוכרת מסוג 2. סוכרת הינה גורם סיכון משמעותי לאי-ספיקת לב  וחלק מהנתונים מצביעים על סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בחולי אי-ספיקת לב.

תרופות המשמות למחלה אחת עשויות להשפיע על תוצאות המחלה השניה. לאורך השנים האחרונות פורסמו עדויות לפיהן התרופות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם בחולי סוכרת עשויות להשפיע על הסיכון להתפתחות אי-ספיקת לב או על הפרוגנוזה של החולים.

טיפול אינטנסיבי לאיזון רמות הסוכר בדם בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיבוכים המיקרווסקולאריים דוגמת רטינופתיה, נפרופתיה ונוירופתיה היקפית. למרות שאיזון גליקמי אינטנסיבי אינו מפחית את הסיכון לתמותה מכל-סיבה, תמותה קרדיווסקולארית, או אירוע מוחי, גישה זו עשויה להפחית את הסיכון לאוטם לבבי לא-פטאלי. יש להתאים באופן פרטני את יעדי האיזון הגליקמי בחולים עם סוכרת ואי-ספיקת לב.

בהחלטות לטיפול יש לקחת בחשבון גם את התועלת והנזקים האפשריים של תרופות להפחתת רמות הסוכר בדם:

·       מטפורמין = הטיפול התרופתי הראשוני המועדף בחולים עם סוכרת מסוג 2 בהעדר התוויות-נגד. מדובר בטיפול יעיל, בטוח ולרוב נסבל היטב. למרות שבעבר הייתה התווית-נגד לטיפול זה בחולי אי-ספיקת לב בשל חשש מחמצת לקטית, מספר מחקרים תצפיתיים הציעו תועלת הישרדותית.

·       סולפוניל-אוריאה = ישנם נתונים מוגבלים אודות השימוש בתרופות אלו והתפתחות אי-ספיקת לב בחולי סוכרת. תכשירים אחרים מועדפים בחולים בסיכון גבוה לאי-ספיקת לב ואלו עם אי-ספיקת לב קיימת. מחקר CAROLINA (Cardiovascular Outcome Study of Linagliptin Versus Glimepiride in Patients With Type 2 Diabetes) יספק עדויות עדכניות אודות הבטיחות הקרדיווסקולארית של תרופות אלו.

·       אינסולין = המחקר האקראי-מבוקר היחיד להערכת הבטיחות הקרדיווסקולארית של אינסולין הינו מחקר ה-ORIGIN, בו החולים טופלו ב-Insulin Glargine או טיפול סטנדרטי ולא זוהו הבדלים בתוצאים הקרדיווסקולאריים, כולל אשפוז בשל אי-ספיקת לב. עם זאת, מספר מחקרים תצפיתיים הציעו עליה בסיכון לאי-ספיקת לב עם טיפול באינסולין.

·       תיאזולידנדיונים = טיפולים אלו אינם מומלצים בחולי אי-ספיקת לב קיימת ועשוי להביא לעליה בסיכון לאירועי אי-ספיקת לב בחולי סוכרת ללא אי-ספיקת לב.

·       אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 = תרופות אלו עשויות להפחית את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה בחולי סוכרת. במחקרים גדולים לא תועדה השפעה על הסיכון לאשפוזים בשל אי-ספיקת לב, המציעים כי אלו בטוחים לשימוש, אך אינם מסייעים במניעת אי-ספיקת לב בחולים בסיכון למחלה הלבבית. בחולים עם אי-ספיקת לב מבוססת והחמרת אי-ספיקת לב לאחרונה, יש לנקוט משנה זהירות במתן תרופות אלו, מאחר ואין הוכחות לתועלת.

·       מעכבי DPP-4 = אין הוכחות כי תרופות אלו מספקות תועלת קרדיווסקולארית. בחולי סוכרת בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, חלק מהתרופות ממשפחה זו עשויות להביא לעליה בסיכון לאשפוזים בשל אי-ספיקת לב. ההשפעה בחולים עם אי-ספיקת לב מבוססת לא נבחנה היטב.  לאור זאת, מאזן סיכון-תועלת של מרבית התרופות במשפחה זו אינו תומך בשימוש בהן בחולים עם אי-ספיקת לב מבוססת או אלו בסיכון גבוה לאי-ספיקת לב.

·       מעכבי SGLT-2 = תכשירים אלו עשויים להיות מועדפים בחולי סוכרת מסוג 2 בסיכון גבוה לאי-ספיקת לב, או אלו עם אי-ספיקת לב קיימת, מאחר ועשויות להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולארים ואשפוזים עקב אי-ספיקת לב.

·       מעכבי ACE = מטה-אנליזה קבעה כי תרופות אלו מדגימות ירידה בתחלואה ותמותה בחולי אי-ספיקת לב, עם או ללא סוכרת.

·       חסמי ביתא = מרבית הסקירות הדגימו תועלת עקבית לתרופות אלו בחולי אי-ספיקת לב עם מקטע פליטה ירוד וסוכרת, אם כי אחת הצביעה על תועלת גדולה יותר בחולים ללא-סוכרת. ישנן שלוש תרופות מהמשפחה המאושרות לטיפול באי-ספיקת לב עם מקטע פליטה ירוד אשר הדגימו ירידה משמעותית בתחלואה ותמותה בחולי סוכרת.

·       Ivabradine = טיפול זה הפחית תמותה קרדיווסקולארית או אשפוזים עקב אי-ספיקת לב בחולים עם ובלי סוכרת. עוד תועדה ירידה משמעותית באשפוזים עקב אי-ספיקת לב בשתי הקבוצות.

Circulation. Published online June 6, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה