Diabetes

פרופ’ ברנרד זינמן בכנס השקת הג’ארדיאנס: סוף סוף טיפול נגד סוכרת שמפחית תמותה קרדיווסקולרית !

בסימפוזיון המדעי שהתקיים בחיפה ב-20/12/15  הציג פרופ’ ברנרד זינמן, מאונ’ טורונטו בקנדה את הרצאתו :  Understanding EMPA REG CV Outcome Study: Closing the Gap Between Data and lnsight

להלן עיקרי הרצאתו של פרופ’ זינמן :

·         המשך מגמת העלייה בשכיחות של סוכרת קשור לאורח החיים המודרני ולעלייה במגיפת ההשמנה.

·         סוכרת כרוכה בעלייה בתמותה (סיכון של פי 2 לתמותה קרדיווסקולרית או תמותה מכל סיבה)

·         האפקט של איזון סוכרת נחקר רבות אך נותר שנוי במחלוקת באשר להשפעתו הקרדיווסקולרית ובאשר לתמותה.

·         בשל הגברת הסיכון הקרדיווסקולרי שנצפתה בחולים שטופלו באבנדיה, ה-FDA דורש מחקרים שיוכיחו בטיחות קרדיווסקולרית של כל תרופה אנטי-סוכרתית חדשה.

·         תועלת קרדיווסקולרית טרם הוכחה בתרופות השונות לאיזון סוכרת. (בחלק מהמקרים אף נמצאה עלייה בסיכון לאי ספיקת לב, כמו במקרה של סאקסגליפטין) .

·         במחקר ה-EMPA REG נבחנה, כידוע, יעילות ובטיחות קרדיווסקולרית של הטיפול ב- EMPAGLIFLOZIN כטיפול בנוסף לטיפול הסטנדרטי בחולי סוכרת סוג 2 הנמצאים בסיכון קרדיווסקולרי גבוה. (מחלה קרדיווסקולרית קיימת).

·         פרופ’ זינמן הדגיש את התכנון והביצוע הקפדניים של המחקר, בו טופלו החולים לפי ההנחיות העדכניות והמעקב אחריהם הושלם עבור מעל 99% מהמשתתפים.

·         במחקר נצפתה ירידה מובהקת של 14% באירועים הקרדיווסקולרים וירידה של 38% בתמותה קרדיווסקולרית, שהדהימה את הקהיליה הרפואית. זינמן הדגיש: סוף סוף טיפול נגד סוכרת שמפחית אירועים ותמותה קרדיווסקולריים !

·         בהתייחסו לתוצאות השבץ במחקר, שהיארעותו לא פחתה משמעותית תחת הטיפול ב- EMPAGLIFLOZIN, הסביר זינמן שככל הנראה דרושה תקופת מעקב ארוכה יותר בכדי לזהות את האפקט.

·         לעומת זאת, ביחס לאישפוזים בשל אי ספיקת לב (או החמרתה) הנתונים היו בולטים ומובהקים (ירידה של 35% אשר החלה כמעט מייד עם תחילת הטיפול). לדעת זינמן המידע הזה מצביע על כך שהאפקט הטיפולי של EMPAGLIFLOZIN בהקשר זה אינו דווקא על טרשת העורקים (שהוא תהליך איטי יותר) אלא אפקט המודינמי (למשל הפחתה בנפח הדם ובכמות הנתרן).

·         האם האפקט נצפה רק באנשים בעלי היסטוריה של אי ספיקת לב בעת תחילת המחקר ? זינמן השיב שתת-אנליזה הראתה בבירור שגם אנשים ללא היסטוריה של אי-ספיקת לב נהנו מאותם יתרונות קרדיווסקולריים.

·         בנוסף לכך, הדגיש זינמן , נצפתה ירידה בתמותה מכל סיבה במטופלי EMPAGLIFLOZIN, אשר נגרמה מהירידה בתמותה קרדיווסקולרית, כאשר בתמותה לא-קרדיווסקולרית לא היה הבדל בין הקבוצות.

·         ניתוח לפי מס’ החולים בהם יש לטפל בכדי למנוע תמותה (NNT) ניתן לראות שהטיפול ב- EMPAGLIFLOZIN הניב נתון מרשים ביותר: NNT של 39 מטופלים לאורך 3  שנים, בחולים שכבר טופלו בטיפול מיטבי, שכלל ACEi, ARBs, סטטינים, נוגדי קרישה, וכיוב’.

·         לגבי השאלה המסקרנת כיצד ג’רדיאנס עובד ? היינו, מהו המנגנון שגרם לכך ש- EMPAGLIFLOZIN משיג ירידה מרשימה כל כך בתמותה הקרדיווסקולרית, הציג זינמן מספר אפשרויות ומציין שלעיתים, באופן שהוא הפוך למקובל, צריך כנראה ללמוד את הקליניקה ורק לאחר מכן לחזור למעבדה…

·         לסיום, זינמן ציין כי הוא מאמין שההנחיות הבינ”ל לטיפול בסוכרת צריכות לעבור לדעתו שינוי ולקחת בחשבון את תוצאות מחקר ה- EMPA REG CV Outcome Study, ובכך להקל על הרופאים, בעיקר הראשוניים, בבחירת הטיפול הנוסף בחולה סוכרת, מעבר למטפורמין.

להרצאה המלאה הקליקו כאן

לאחר ההרצאה הצופים בקהל העלו שאלות. בקישור הבא ניתן לצפות בשאלות והתשובות מאת פרופ’ זינמן 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה