Diabetes

טיפול עודף מסכן חולי סוכרת (JAMA Intern Med, באדיבות UNIVADIS)

פורסם לראשונה ב-UNIVADIS

הקדמה:

מבין מטופלי הסוכרת המבוגרים המקבלים טיפול תרופתי, ישנם חולים בעלי לחץ דם נמוך ורמות גלוקוז נמוכות בדם, העלולים לסבול ממצבים מסכני חיים כגון היפוגליקמיה ולחץ דם נמוך ביותר כתוצאה מהטיפול. למרות זאת, לעיתים רחוקות בלבד מבוצעת הפחתה של הטיפול התרופתי.

מחקרים חדשים שבוצעו בארה”ב מראים שחלק ניכר מהמטופלים בהם נדרשה הפחתה של הטיפול התרופתי לא עברו הפחתה שכזו, וכי הגישה של אנשי צוות רפואי רבים כלפי הפחתת טיפול עודנה חשדנית ומושפעת מתפיסות שגויות.

תקציר:

מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שבוצע בארה”ב וכלל כ-211,667 משתתפים בחן את הפחתה (deintensification) של הטיפול התרופתי ביל”ד וסוכרת, בחולים שעלולים להפגע מטיפול עודף. המשתתפים בניסוי היו חולי סוכרת מבוגרים מעל גיל 70 המקבלים טיפול פעיל ללחץ דם שאינו מעכבי-ACE או ARB או טיפול לאיזון רמת הסוכר בדם שאינו METFORMIN.

ע”פ הגדרות הניסוי נדרשה הפחתת טיפול תרופתי באנשים עם לחץ דם מעט נמוך (<129/65mmHG) ונמוך מאוד (<mmHG 120/65) ו-HbA1c מעט נמוך (6.0-6.4%) ונמוך מאוד (<6.0%). התוצא שנבדק היה הפחתת הטיפול התרופתי (הורדת תרופה או שינוי מינון) בחצי שנה שלאחר מדידת לחץ הדם ורמות ה-HbA1C.

תוצאות המחקר הראו שמעל מחצית מהמשתתפים סבלו מלחץ דם מעט נמוך או נמוך מאוד. בקרב 25,955 משתתפי הניסוי שהיו בעלי לחץ דם מעט נמוך, הופחת הטיפול התרופתי רק ב-16.0% מהמטופלים. מתוך 81,226 משתתפי הניסוי שהיו בעלי לחץ דם נמוך מאוד, רק ב-18.8% מהמטופלים הופחת הטיפול. יש לציין, שרק ב-0.2% מהמטופלים בעלי לחץ דם נמוך שלא עברו הפחתה של הטיפול, נראה לחץ דם מוגבר (>140/90mmHG) במדידה הבאה שבוצעה.

בנוסף, מצא המחקר כי בקבוצת המטופלים בעלי HbA1c מעט נמוך, שכללה 23,769 משתתפים, רק 20.9% עברו הפחתה של הטיפול. בקבוצת המטופלים עם HbA1c נמוך מאוד, שכללה 12,917 משתתפים, רק 27% עברו הפחתה של הטיפול. כמו כן, בפחות מ-0.8% מהמטופלים בעלי HbA1c נמוך שלא עברו הפחתת טיפול, נצפה HbA1c מוגבר (>7.5%) במדידה הבאה.

מחקר נוסף שבוצע בארה”ב בחן את היקף הטיפול העודף בסוכרת ואת הסיבות להימנעות מהפחתת הטיפול. המחקר בדק את גישותיהם של 1222 אנשי צוות רפואי בנוגע להפחתת טיפול באמצעות שאלוני סקר. מתוך 594 אנשי הצוות הרפואי שהשיבו לסקר נמצא כי חצי מהעונים לא חושבים שטיפול תרופתי אינטנסיבי לסוכרת בחולה מבוגר עם HbA1C של 6.5% הנמצא בסיכון להיפוגליקמיה צריך להדאיג את איש הצוות המטפל. בנוסף, כרבע מאנשי הצוות הרפואי סברו שבמידה ויפחיתו את הטיפול התרופתי הם עלולים להיות חשופים לתביעות על רשלנות רפואית.

מסקנות המחקרים מעידות על כך שמטופלים רבים שיכלו להנות מהפחתת טיפול בסוכרת ויל”ד לא זכו לכך. כמו כן, יש צורך בתוכניות חינוך מערכתיות לאנשי צוות רפואי, במטרה לשנות את התפיסה הרווחת לגבי איזון סוכרת ולחדד את הסכנות שכרוכות בטיפול עודף. כמו כן, יש לבצע התאמת תוכניות מדדים כך שיתגמלו הפחתת טיפול במידה ויש בכך צורך.

Sussman JB et al. JAMA Intern Med. 2015 Oct 26.

Caverly TJ et al. JAMA Intern Med. 2015 Oct 26; 1.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה