Diabetes

מה בין תוספי סוכר במזונות מעובדים ובין התפתחות סוכרת? (Mayo Clin Proc.)

במאמר שפורסם במהלך חודש ינואר בכתב העת Mayo Clinic Proceedings מדווחים חוקרים על עדויות ממחקרים בבעלי חיים ובבני אדם לפיהן צריכת מזון מעובד עם תוספי סוכר תורמת לעליה בהיארעות סוכרת מסוג 2. מדובר בסקירת הספרות המקיפה הראשונה שמצאה כי גם כאשר כמות הקלוריות דומות, סוכר הוא תורם משמעותי יותר להתפתחות סוכרת ותחלואה נלווית (נוירופתיה, נפרופתיה ורטינופתיה).

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מנתונים ממחקרים בנושא עולה כי תוספי סוכר (סוכרוז וסירופ תירס עתיר פרוקטוז) תורמים להתפתחות סוכרת והפרעות מטבוליות נלוות המובילים לעליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. תוספי פרוקטוז בפרט חשובים בהתפתחות סוכרת, הפרעות מטבוליות על-רקע סוכרת ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. מנגד, מוצרי מזון מלא המכילים פרוקטוז (דוגמת פירות וירקות) אינם מסוכנים וככל הנראה מספקים הגנה מפני סוכרת וסיבוכים קרדיווסקולאריים.

מספר הנחיות תזונתיות המליצו על צריכת מזונות מלאים במקום מזונות עתירי סוכר, אך חלק (דוגמת ההמלצות מטעם ה-American Diabetes Association) אינן ממליצות על הגבלת תוספים המכילים פרוקטוז לרמה מסוימת. הנחיות אחרות (דוגמת ה-Institute of Medicine) מתירות עד 25% מהקלוריות כתוספי סוכר המכילים פרוקטוז. צריכת תוספי פרוקטוז ברמות כה גבוהות תורמת ללא ספק לעליה בשיעורי סוכרת וסיבוכיה.

אין צורך בתוספי פרוקטוז או תוספי סוכר אחרים בתזונה; הפחתת הצריכה ל-5% מסך הקלוריות (הרמה המומלצת כיום ע”י ארגון הבריאות העולמי) הוכחה כמשפרת סבילות לסוכר בבני אדם ומפחיתה את שיעורי ההימצאות של סוכרת והפרעות מטבוליות נלוות.

הפחתת צריכת תוספי סוכר עשויה להוביל לירידה בתחלואה על-רקע סוכרת ולתמותה מוקדמת בכלל האוכלוסיה.

Mayo Clin Proc. 2015. Published online January 29, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה