Diabetes

ההשפעה של רטינופתיה סוכרתית על תפקוד קוגניטיבי וממצאים בבדיקות MRI של המוח (Diabetes Care)

במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה קשר בין רטינופתיה סוכרתית ובין הידרדרות קוגניטיבית עתידית בחולים עם סוכרת מסוג 2.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות רבות בנוע לקשר בין רטינופתיה סוכרתית ובין שינויים במבנה המוח והתפקוד הקוגניטיבי.הם התבססו על נתוני מחקר ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes) במטרה לקבוע אם רטינופתיה סוכרתית בתחילת הדרך מנבאת שינויים במבנה המוח או בתפקוד הקוגניטיבי לאחר 40 חודשים.

משתתפים ממחקר ACCORD-MIND ו-ACCORD-Eye נכללו בסקירה להערכת התפקוד הקוגניטיבי (1,862 חולים) ושינויים במבנה המוח בבדיקת הדמיה בתהודה מגנטית (432 חולים). רטינופתיה סווגה כהעדר רטינופתיה, רטינופתיה לא-פרוליפרטיבית קלה, או רטינופתיה בינונית/חמורה. בדיקות להערכת תפקוד קוגניטיבי כללו את מבחן מיני-מנטל (MMSE), DSST (Digit Symbol Substitution Test), מבחן Rey Auditory Verbal Learning Test ומבחן Stroop Test. התוצא העיקרי היה השינויים בחומר הלבן ונפח חריג של החומר הלבן במוח.

מהתוצאות עולה קשר בין רטינופתיה ובין נפח קטן יותר של חומר אפור (ממוצע מתוקן של 470 סמ”ר בהעדר רטינופתיה, 466 סמ”ר עם רטינופתיה קלה, 461 סמ”ר עם רטינופתיה בינונית/חמורה). רטינופתיה בתחילת הדרך ניבאה שינוי גדול יותר במבחני MMSE ו-DSST לאחר 40 חודשים בכל אחת מקטגוריות רטינופתיה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שרטינופתיה סוכרתית אינה מהווה סמן מושלם לשינויים קוגניטיביים ושינויים במבנה המוח על-רקע סוכרת, חולים עם סוכרת מסוג 2 ורטינופתיה מצויים בסיכון מוגבר להידרדרות קוגניטיבית בעתיד.

Diabetes Care. 2014;37(12):3244-3252

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה