Diabetes

צריכת מוצרי חלב עתירי שומן קשורה לירידה בסיכון לסוכרת סוג 2 (European Association for the Study of Diabetes 2014)

ע”פ מחקר תצפיתי חדש המוצג בכנס הסוכרת האירופאי בוינה צריכת מוצרי חלב עתירי שומן קשורה לירידה בסיכון לסוכרת.

החוקרים מציינים ברקע שצריכת שומן עשויה להשפיע על מטבוליזם הסוכר והרגישות לאינסולין ולכן יש לה תפקיד חיוני בהתפתחות סוכרת סוג 2 . מחקרים קודמים הראו שהחלפת שומן רווי עם חומצות שומן לא רוויות עשויה להיות מועילה במניעת סוכרת סוג 2.  בהמשך לכך, מקורות צמחיים של שומן הוצעו כבחירה מוצלחת יותר בהשוואה לשומן שמקורו בבעלי חיים.

החוקרים מציינים שאכן צריכה גבוהה של בשר אדום ומוצרי בשר הראו קשר חיובי עם עלייה בסיכון של סוכרת סוג 2. יחד עם זאת, מחקרים אפידמיולוגיים רבים הצביעו על כך שצריכה גבוהה של מוצרי חלש עשויה להוות גורם מגן מפני סוכרת. כתוצאה מכך יש לדעת החוקרים חשיבות רבה לבחינת הקשר בין  צריכת מוצרי חלב עתירי שמן לסוכרת. מטרת החוקרים הייתה לבחון את האפקט של צריכת מוצרי חלב המכילים שומן כולל בחינת הקשר בין רמת השומן במוצרי החלב לסוכרת.

החוקרים עקבו אחר כ-30,000 משתתפים (מהם 60% נשים) בגילאים 45-74 שנכללו במאגר המידע של תזונה וסרטן של מאלמו. המידע התזונתי שנאסף כלל הסטוריה של דיאטה ומעקב של 14 שנות מעקב. במהלך התקופה אובחנו 2,86- מקרי סוכרת . באמצעות מודל רגרסיה לחישוב סיכון יחסי מסוג COX העריכו החוקרים את הקשר בין הסיכון היחסי לסוכרת להיקף צריכת תזונתית. המודל הרב משתנים כלל התאמות לגיל, מין עונה, דיאטה, צריכת קלוריות כוללת, BMI , פעילות גופנית, עישון, צריכת אלכוהול והשכלה. 

החוקרים מדווחים כי צריכה גבוהה של מוצרי חלב עתירי שומן הייתה קשורה עם היארעות נמוכה יותר של סוכרת סוג 2 . הסיכון היחסי לקבוצה שהייתה ברביע העליון של הצריכה (חציון של 8 מנות ביום) בהשוואה לקבוצה ברביע התחתון (חציון של מנה אחת ביום) היה 0.77 , ברווח בר סמך של 0.68-0.87, ו-p למגמה קטן מ-0.001 .

צריכה של מוצרי חלב ספציפיים עתירי שומן כמו שמנת, וחלב מותסס עתיר שומן היו קשורים בקשר הפוך מובהק לסיכון לסוכרת. צריכה גבוהה של מוצרי דלי שומן הייתה קשורה עם סיכון מוגבר ומובהק לסוכרת, אך קשר זה נעלם לאחר התאמות נוספות לצריכת חלבונים.

 צריכה גבוהה של מוצרי בשר, ללא קשר לרמת השומנים בו, הייתה קשורה עם עליה בסיכון לסוכרת. (סיכון יחסי 1.09, בטווח 0.97-1.24 , ו-p=0.04 למגמה , לרמת שומנים גבוהה בבשר, וסיכון יחסי 1.25 , בטווח 1.11-1.41 , עם p<0.01 למגמה, עבור רמת שומנים נמוכה בבשר.).  הרביע העליון של צריכת בשר היה 90 גרם ביום.

מסקנת החוקרים היא שנתונים אלה תורמים למידע ממחקרים קודמים. הירידה בסיכון לסוכרת בצריכה גבוהה של מוצרי חלב עתירי שומן , אך לא דלי שומן, מצביעה על כך שצריכת שומן, לפחות באופן חלקי, מסבירה את הקשר המגן שיש לצריכת מוצרי חלב מפני סוכרת. עם זאת הם מדגישים כי צריכת מוצרי בשר קשורה לעלייה בסיכון לסוכרת ללא קשר לרמות השומן בבשר.

European Association for the Study of Diabetes 2014 Meeting; September 16, 2014; Vienna, Austria

הערת המערכת: בשורה מצויינת לחובבי הגבינות הצרפתיות , במיוחד עם כוס יין טוב…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה