Diabetes

האם טיפול ממושך ב-Pioglitazone מפחית את הסיכון לדמנציה? (מתוך הכנס השנתי מטעם AAIC)

מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם AAIC (Alzheimer’s Association International Conference), עולה כי טיפול ארוך-טווח ב- Pioglitazoneעשוי לספק הגנה מפני התפתחות דמנציה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Pioglitazone הינו אגוניסט של PPAR-γ (Peroxisome Proliferator Activated Receptor), המשמש לטיפול בסוכרת מסוג 2. במודלים של בעלי חיים עם מחלת אלצהיימר נמצא כי הפעלת קולטן זה מביא לשיפור התנהגותי ונוירולוגי.

כעת התבססו החוקרים על מאגר נתונים מגרמניה ובחנו את הקשר בין Pioglitazone ובין היארעות דמנציה במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שכלל כ-145,000 מבוגרים בגילאי 60 שנים ומעלה, שלא סבלו מדמנציה בתחילת המחקר, בשנת 2004, והיו במעקב עד שנת 2010. המידע אודות הנפקת מרשמים לטיפול ב- Pioglitazone נקבע על-בסיס רבעוני, והוצג כמשתנה רציף וכיסה את כל הרבעונים (בטווח 0-28).

החוקרים חישבו את יחס הסיכון לדמנציה עם טיפול ב- Pioglitazone, תוך תקנון לגיל, מין וטיפול בנוגדי-דלקת שאינם סטרואידים, Rosiglitazone ומטפורמין; ומחלות רקע, כולל סוכרת, מחלות צרברווסקולאריות, יתר לחץ דם, מחלת לב איסכמית, פרפור פרוזדורים והיפרכולסטורלמיה.

במהלך המעקב, 13,841 משתתפים אובחנו עם דמנציה. עם כל עליה במספר הרבעונים בהם הונפק המרשם לטיפול ב- Pioglitazone נרשמה ירידה של 6% בסיכון היחסי להתפתחות דמנציה (P=0.004).

מומחים מדגישים כי לא מדובר במחקר קליני אלא במחקר תצפיתי, ולכן החשיבות הקלינית של הממצאים הללו אינה ברורה בשלב זה. עם זאת, הנתונים מרמזים להשפעה מגנה אפשרית של Pioglitazone מפני הופעת דמנציה ויש מקום לערוך מחקרים נוספים בנושא זה.

מתוך הכנס השנתי מטעם AAIC

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה