Diabetes

ההשפעה של סוכרת לא-מאובחנת על הבריאות הנפשית (JAMA)

מבין הסיבוכים השונים על-רקע סוכרת, ההשפעה על הבריאות הנפשית ככל הנראה זוכה להתייחסות המועטה ביותר, זאת למרות הסיכון לפגיעה בטיפול והתפתחות סיבוכים חמורים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם במהלך חודש יולי בכתב העת Journal of the American Medical Association.

למרות תופעות הלוואי האפשריות של בעיות נפשיות על תוצאות סוכרת והוצאות רפואיות, רק כשליש מהחולים הללו אובחנו וטופלו בהתאם. הנתונים מדגישים את השכיחות של בעיות נפשיות על-רקע סוכרת: שיעורי הפרעת דיכאון מג’ורי גבוהים פי שתיים בחולים עם סוכרת מסוג 1 ומסוג 2; דיכאון נפוץ יותר בצעירים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לאלו ללא סוכרת, כך לפי מטה-אנליזה משנת 2011.

עם זאת, ההשפעות הפסיכיאטריות של סוכרת אינן מוגבלות לדיכאון התקפי חרדה, הפרעת חרדה מוכללת ותסמונת דחק בתר-חבלתית נפוצים כולם בחולי סוכרת. חשוב מלציין כי מאחר ותתכן חפיפה בין תסמיני חרדה ותסמיני היפוגליקמיה, עלול להיות בלבול באשר לגורם האחראי לתסמינים של החולים.

אעפ”י שאין מידע רב אודות הפרעות אכילה בגברים עם סוכרת, הבעיה נפוצה משמעותית בנשים, כאשר בחולות עם סוכרת מסוג 1 סיכון גבוה כפליים להתפתחות הפרעת אכילה, בהשוואה לאלו ללא סוכרת. אחד המחקרים בנושא מצא כי 31-40% מהנשים עם סוכרת מסוג 1, בטווח הגילאים 15-30 שנים סבלו מהפרעות אכילה. הפרעות אכילה אלו, בדומה לבעיות נפשיות אחרות, עלולות להוביל לסיבוכים והחמרה של המחלה.

בנשים עם סוכרת מסוג 1 והפרעות אכילה תועדה הפרעה באיזון רמות הסוכר בדם, עם שיעורים גבוהים יותר של אשפוזים ורטינופתיה, נוירופתיה ותמותה מוקדמת, בהשוואה לנשים בגיל דומה עם סוכרת מסוג 1, ללא הפרעות אכילה.

לדברי החוקרים, הפרעות נפשיות המלוות סוכרת, כולל “מצוקה סוכרתית” אינן מובנות היטב ולעיתים קרובות רופאים אינם יודעים כי הפרעות אלו ניתנות לטיפול עם הפניה למומחה לבריאות הנפש וטיפול מתאים. ה-American Diabetes Association ממליצים לרופאים להשלים בדיקות סקר שגרתית לזיהוי בעיות פסיכולוגיות; עם זאת, מרפאות סוכרת מעטות מספקות שירותים אלו.

קבוצת החולים בסיכון הגבוה ביותר כוללת חולים עם גישה מוגבלת לשירותים רפואיים, אלו עם משאבים מוגבלים ורמת השכלה נמוכה, אלו עם תמיכה משפחתית וחברתית מעטה ואלו עם גורמי דחק מרובים מעבר למחלה הכרונית.

JAMA. Published online July 10, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה