Diabetes

התערבויות מרכזיות מומלצות להפחתת סיכון למחלות לב וכלי דם בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Am Fam Physician)

בזמן הקצר שיש לרופא משפחה עם חולה עם סוכרת מסוג 2, עליו לשים דגש על חמש התערבויות עיקריות להפחתת מחלות לב וכלי דם, כאשר ההתערבות הכי פחות חשובה נוגעת לאיזון ערכי הסוכר בדם, כך מתפרסם במאמר מערכת המופיע במהדורת 15 בפברואר של כתב העת American Family Medicine.

הכותבים מציעים תכנית בת חמישה שלבים בחולים, תוך שימוש בכף יד פתוחה ככלי עזר לזכור את מרכיבי התכנית, כאשר מהאגודל לזרת, כל אצבע מעידה על התערבות אחת, בסדר יורד של תועלת: הפסקת עישון (אגודל), איזון לחץ דם (אצבע מורה),טיפול במטפורמין (אמה), הפחתת שומנים בדם (קמיצה) ואיזון רמות סוכר בדם (זרת).

לדברי החוקרים, עדויות שפורסמו לאחרונה אישרו כי איזון הדוק של רמות הסוכר בדם עשוי להזיק לחולים. הכוונה אינה כי אין כל חשיבות לאיזון רמות הסוכר בדם, אלא שישנן התערבויות הרבה יותר חשובות. חשוב לאזן את לחץ הדם וערכי הכולסטרול של החולים וכן לעודד הפסקת עישון, שכן להתערבויות אלו חשיבות רבה יותר מרמות הסוכר בדם.

ממחקרים עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2 סיכון מוגבר לתמותה במידה ומטופלים ליעדי HbA1c נמוכים מ-7.5%, בעוד שהפסקת עישון, איזון לחץ דם, טיפול במטפורמין והפחתת רמות שומנים בדם עשויים להאריך את תוחלת החיים של החולים.

טיפול במטפורמין מונע תמותה מוקדמת ללא תלות בהשפעותיו על רמות סוכר בדם ויש להמליץ על טיפול זה לחולים בעלי עודף-משקל וסוכרת מסוג 2, אלא בנוכחות התוויות-נגד. הפחתת רמות שומנים בדם, עם העדפה לטיפול בסטטינים ושינוי אורחות חיים, מביאה להארכת תוחלת החיים בעד 3.4 שנים בגברים ועד 2.4 שנים בנשים.

ריכוז סוכר בדם בצום נמוך מ-200 מ”ג לד”ל הוא סביר בחולים אלו. תכנית הטיפול בחולים אלו צריכה להתמקד באיזון תסמיני היפרגליקמיה ביחד עם העדפותיו האישיות של החולה.

ממצאים אלו משקפים את ההנחיות החדשות באירופה וארצות הברית, המציעות גם יעד HbA1c פחות קפדני של ערכים נמוכים מ-8% בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות רקע.

כאשר לרופא 15 דקות עם החולה, התועלת הרבה יותר גדולה כאשר משקיעים את הזמן בהפסקת עישון, לדוגמא, ולאחר מכן ממשיכים לפי סדר האצבעות באיזון גורמי הסיכון האחרים, באותו מפגש או במפגשים הבאים.

Am Fam Physician. 2014;89:257-258

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה