Diabetes

הבדלים בין המינים בחשיבות רמת HbA1c כגורם סיכון לאירועים מוחיים (Diabetologia)

במאמר שפורסם בכתב העת Diabetologia מדווחים החוקרים כי הסיכון לאירועים מוחיים עולה באופן מדורג עם העליה ברמות HbA1c בנשים עם סוכרת מסוג 2. לאיזון לקוי של רמות הסוכר בדם הייתה ההשפעה הגדולה ביותר על הסיכון לאירועים מוחיים בנשים סוכרתיות מעל גיל 55 שנים.

מחקר LSUHLS (Louisiana State University Hospital Based Longitudinal Study) נועד להבין טוב יותר את הקשר בין איזון רמות הסוכר בדם ובין הסיכון לאירועים מוחיים. מחקרים קודמים בנושא העלו תוצאות סותרות, כאשר חלק מצאו כי לסוכרת מסוג 2 השפעה גדולה יותר על הסיכון לאירועים מוחיים בנשים, בהשוואה לגברים, אך במאמר אח הודגם סיכון גבוה יותר בגברים עם סוכרת.

מהממצאים העיקריים עולה כי לאחר מעקב ממוצע של 6.7 שנים, תועדו אירועים מוחיים ב-1,093 גברים ו-1,856 נשים מבין 10,876 גברים ו-19,278 נשים עם סוכרת מסוג 2. זוהה קשר מובהק סטטיסטית עם עליה ברמות HbA1c בנשים, אך לא בגברים.

יחסי הסיכון המתוקנים לאירועים מוחיים נבחנו לפי רמות HbA1c בתחילת המחקר: ערכי HbA1c  מתחת ל-6.0%, ערכים בטווח 6-6.9% (קבוצת ייחוס), 7.0-7.9%, 8.0-8.9%, 9.0-9.9%, ו-10.0% ומעלה.

רמות HbA1c נבחנו הן כמשתנה רציף בתחילת המחקר ובמהלך המעקב, וכך החוקרים לקחו בחשבון את השינויים ברמות HbA1c עם הזמן.

בקרב נשים, באלו עם ערכי HbA1c בטווח 8.0-8.9% תועדה עליה של 19% בסיכוי לאירועים מוחיים, בהשוואה לאלו עם ערכי סוכר תקינים בדם; באלו עם ערכים בטווח 9.0-9.9% תועדה עליה של 32% בסיכון לאירועים מוחיים ובאלו עם ערכים גבוהים מ-10% נרשמה עליה של 42% בסיכון לאירועים מוחיים. בגברים תועדה מגמת עלייה בסיכון לאירועים מוחיים עם עליה בערכי HbA1c, אך מגמה זו לא הייתה מובהקת סטטיסטית.

הקשר המדורג נותר עקבי גם כאשר החוקרים סיווגו את התוצאות בנשים לפי גזע, בין אם נטלו תרופות להפחתת רמות סוכר בדם ובין אם לאו. כאשר סיווגו את הנשים לפי גיל, כל עליה של 1% ברמת HbA1c לוותה בעליה של 2% בסיכון לאירועים מוחיים בנשים מתחת לגיל 55 שנים ועליה של 5% בסיכון בנשים מעל גיל 55 שנים.

כאשר החוקרים השוו בין נשים עם ערכי HbA1c של מעל 10% ונשים עם ערכי סוכר תקינים בדם (6.0-6.9%), יחס הסיכון לאירועים מוחיים עמד על 1.41 באלו מעל גיל 55 שנים ועל 1.24 באלו מתחת לגיל 55 שנים.

הקשר הברור בין הסיכון לאירועים מוחיים והעלייה ההדרגתית בערכי HbA1c בנשים, אך לא בגברים, הובילה את החוקרים להעלות אפשרות כי ייתכן וההבדלים נובעים מהטיית טיפול לטובת גברים.

מנתוני המחקר הנוכחי עולה כי סוכרת מביאה לעליה גדולה יותר משמעותית בסיכון לאירועים מוחיים בנשים, בהשוואה לגברים, ויש מקום להשלים מחקרים נוספים בנושא. ייתכן כי טיפול אגרסיבי יותר לאיזון רמות הסוכר בדם ואיזון טוב יותר של גורמי סיכון אחרים בנשים סוכרתיות יובילו לירידה גדולה יותר בסיכון לאירועים מוחיים.

Diabetologia. Published online February 24, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה