Diabetes

מחקר חדש קובע כי אין התאמה בין יעדי הסוכר בדם ויעדי HbA1c (מתוך Diabetes Care)

מתוצאות ניתוח נתוני ניטור רציף של ערכי הסוכר בדם עולה כי אין התאמה בין יעדי הסוכר המומלצים כיום לחולי סוכרת עם יעדי HbA1c המומלצים. ממצאי חקר ADAG (A1c-Derived Average Glucose) פורסמו במהלך חודש פברואר בכתב העת Diabetes Care.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי האיגודים המקצועיים לטיפול בסוכרת ממליצים על ערכי HbA1c של 6.5% ומטה, או מתחת ל-7%, עם התאמה אישית של ערכי המטרה על-בסיס גורמים שונים. עם זאת, ערכי HbA1c נבחנים אחת לשלושה חודשים, והטיפול העצמי היומיומי בסוכרת להשגת יעדים אלו מבוסס על מדידות עצמיות של ערכי הסוכר בדם, בעיקר בחולים המטופלים באינסולין.

בהתאם, יעדי מדידות עצמיות של ערכי הסוכר בדם מוגדרים לחולים להשגת יעדי HbA1c, אך אלו מבוססים בעיקר על דעות מומחים, וכתוצאה מכך, משתנים באופן נרחב. כתוצאה מכך, אין אפשרויות רבות לביסוס ההנחיות לרופאים כיצד להשיג את היעדים המותאמים אישית.

החוקרים ביקשו לקבוע את ערכי הסוכר הממוצעים בדם בצום, לאחר-ארוחה ולפני השינה, בהתאם לבדיקות סוכר עצמיות וערכי HbA1c באמצעות נתוני מחקר ADAG.

מחקר ADAG הינו מחקר בן 12 שבועות, להשוואת ניטור רציף של ערכי הסוכר בדם, שבוצע בתחילת המחקר ושלוש פעמים במרווחים של ארבעה שבועות, במשך תקופה של לפחות 48 שעות, עם הערכת ערכי סוכר כל חמש דקות; מדידות קבועות של ערכי הסוכר בדקירת אצבע במהלך ניטור רציף של ערכי הסוכר (בזמן צום, לפני-ארוחה, 90 דקות לאחר ארוחה ולפני השינה); והערכה חודשית של ערכי HbA1c במדגם שכלל 507 מבוגרים, שאינם בהיריון, עם ערכי HbA1c בטווח 5.5-8.5%.

הנתונים כוללים 237 חולים עם סוכרת מסוג 1 ו-141 חולים עם סוכרת מסוג 2 ממחקר ADAG המקורי, ונראה כי ההמלצות הנוכחיות ליעדי סוכר בדם בצום נמוכות מהנדרש להשגת יעדי HbA1c, בעוד שחלק מהיעדים המומלצים לערכי סוכר לאחר-ארוחה עשויים להיות גבוהים מדי.

מדידות סוכר 90 דקות לאחר-ארוחה היו בקורלציה טובה יותר עם ההנחיות המפורסמות. עם זאת, בעוד שה-ADA ממליץ על ערכי סוכר לאחר-ארוחה של מתחת ל-180 מ”ג לד”ל, ממוצע ערכי הסוכר בדם לאחר ארוחה במחקר ADAG עמד על 144 מ”ג לד”ל בחולים עם ערכי HbA1c בטווח 5.5-6.49% ועל 164 מ”ג לד”ל באלו עם ערכים בטווח 6.5-6.99%, רמז לכך שיש לבחון מחדש גם את היעדים הללו.

לממצאים אלו השלכות משמעותיות ודרושה הערכה חוזרת של היעדים המוגדרים לחולים אלו. לאור החשש מפני היפוגליקמיה, בפרט היפוגליקמיה לילית וחוסר מודעות להיפוגליקמיה, יש לבחון מחדש את יעדי ערכי סוכר בדם הנוכחיים, המדגישים ערכי סוכר נמוכים יותר בצום וערכי סוכר גבוהים יותר לאחר-ארוחה.

יעדי ערכי הסוכר בדם הנדרשים להשגת יעד HbA1c ספציפי היו די דומים בחולים עם סוכרת מסוג 1 ומסוג 2, עדות לכך שאין צורך ביעדים נפרדים לשתי אוכלוסיות החולים.

החוקרים מדגישים כי הבחירה ביעדי HbA1c ויעדי סוכר במדידות עצמיות היא מורכבת וצריכה להתבסס על גורמים פרטניים בכל מקרה לגופו.

Diabetes Care. Published online February 10, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה