Diabetes

מוצרי חלב דלי שומן , בעיקר יוגורט, כתחליף לחטיפים וצ’יפס קשורים להורדת סיכון משמעותית להתפתחות סוכרת סוג 2 (Diabetologia )

החלפה בין צ’יפס תפוחי אדמה ליוגורט דל שומן עשויה להקטין הסיכוי להתפתחות סוכרת סוג 2 בכ-50%, כף עולה ממחקר תצפיתי חדש מ-Diabetologia . המחברים ממליצים על שינוי תזונתי כזה הן לאנשים הנמצאים בסיכון לסוכרת והן לכלל האוכלוסיה.

במחקר תצפיתי פרוספטקיבי זה שהתבסס על יומני צריכה של 7 ימים נמצא שמשתתפים שצרכו הכי הרבה יוגורט דל שומן היו בסיכון מופחת של 28% לפתח סוכרת לאורך 11 שנים, בהשואה עם אלה שצרכו הכי מעט יוגורט או בכלל לא, וזאת לאחר התאמות לגורמי סיכון נוספים.  

המחקר השווה יומני תזונה מפורטים שבועיים בעת הכניסה למחקר של 753 משתתפים שפיתחו סוכרת סוג 2 חדשה לאורך 11 שנות מעקב, לעומת 3502 משתתפים אקראיים ממחקר ה-EPIC-Norfolk שכלל בסה”כ כ-25,000 גברים ונשים.

בתחילת המחקר המשתתפים היו בגיל ממוצע 59, וה-BMI היה 26 ק”ג/מ”ר. הם מילאו יומן תזונה מפורט שכלל סעיפים הנוגעים לצריכת מוצרי חלב. מוצרי החלב סווגו לעתירי או דלי שומן (מעל ריכוז של 3.9% שומן הוגדר כעתיר שומן).

חלב נצרך ע”י הכי הרבה משתתפים (82%) , ולאחר מכן גבינה (9%) ויוגורט (8%). ממוצע צריכת מוצרי החלב ליום היה 269 גרם, מהם 65% היו דלי שומן.

נמצא , לאחר התאמות מלאות לגורמי סיכון נוספים, שצריכה גבוהה של מוצרי חלב דלי שומן, בהשוואה לצריכה נמוכה קשורה באופן מובהק (p=0.049 לנטייה) לסיכון מופחת להתפתחות סוכרת.

בתרגום למונחי צריכה נראה ש-4.5 מנות סטנדרטיות (125 גרם) לשבוע של מוצרי חלב דלי שומן כמו יוגורט, גבינה וכד’ עשויים להיות קשורים להפחתת סיכון לסוכרת. החוקרים מוסיפים כי באופן ספציפי, יוגורט דל שומן היה קשור עם סיכון מובהק ( (P< .001 למגמה) מופחת של 35% להתפתחות סוכרת לאחר התאמות לגיל ומין , והקשר נותר מובהק גם לאחר התאמות לגורמי סיכון פוטנציאלים (סיכון יחסי 0.72, p=0.017 למגמה).

בניתוח נוסף נמצא שהחלפה של צריכת חטיפים כמו עוגות, פודינג, ביסקוויטים או צ’יפס ליוגורט דל שומן הייתה קשורה לירידה של 47% בסיכון לסוכרת. החלפה לתחליפים אחרים לא נמצאה כמפחיתה באופן מובהק את הסיכון לסוכרת.

החוקרים מציעים מס’ מנגנונים היכולים להסביר את ההפחתה בסיכון של מוצרי חלב, ביניהם קידום הסינטיזה של ויטמין K  או ההשפעה של בקטריה פרוביוטית שנמצאה כמשפרת את הפרופיל האנטיאוקסידנטי בחולי סוכרת סוג 2. מעבר לכך, מוצרי חלב דלי שומן הם עשירים במיים ולכן גם דלי קלוריות אשר ידועים כקשורים לרמות נמוכות יותר של אינסולין בצום וסיכון מופחת לסינדרום מטבולי.

לדיווח במדסקייפ

.Diabetologia.Published online February 4, 2014

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה