Diabetes

פירות, תה ויין עשויים לספק הגנה מפני סוכרת מסוג 2 (J Nutr)

מתוצאות מחקר חדש בנשים בריאות עולה כי צריכת כמות רבה של פלבנואידים, כולל מרכיבים המצויים באוכמניות, תה, ענבים ויין, עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2. ממצאי המחקר פורסמו במהדורת פברואר של כתב העת Journal of Nutrition ומעידים כי צריכה רבה יותר של מרכיבים אלו מלווה בתנגודת נמוכה יותר לאינסולין ובקרה טובה יותר של רמות הסוכר בדם.

מחקר החתך כלל קרוב ל-2,000 נשים בגילאי 18-76 שנים ממאגר Twins UK Registry. נשים עם ערכי סוכר גבוהים הוצאו מהמחקר. המשתתפים השלימו שאלון תזונה בן 131 שאלות, שכלל הערכה של צריכת פלבנואידים..

החוקרים בחנו את הצריכה על-סמך דיווח עצמי של הנשים על צריכת שישה תתי-סוגים של פלבנואידים: Flavanones, Anthocanins, Flavan-3-ols, Polymeric Flavonoids, Flavanols ו-Flavones.

מניתוח רב-משתנים עלה כי צריכה רבה יותר של Anthocyanin ו-Flavone לוותה בתנגודת היקפית נמוכה יותר משמעותית לאינסולין, כתוצאה מירידה בריכוז אינסולין (השוואה בין חמישון חמישי וחמישון ראשון של 20.7 מיקרומול למ”ל ו-20.5, בהתאמה).

תה זוהה כמקור העיקרי לצריכת פלבנואידים, כאשר ארבעה מזונות תרמו למעל 10% מצריכת Anthocyanin (ענבים, אפרסקים, אוכמניות ויין) ומוצרי מזון עם תכולת Flavone של מעל 10% (תפוזים, יין ופלפל).

צריכה גבוהה יותר של Anthocyanin נקשרה גם עם רמות נמוכות יותר של hs-CRP (C-Reactive Protein), בעוד שבאלו בחמישון העליון של צריכת Flavone תועד שפור ברמות אדיפונקטין.

צריכה רבה יותר של Anthocyanin ו-Flavone לוותה בשיפור בעמידות לאינסולין ובמדדי hs-CRP. לא זוהה קשר משמעותי עם סך צריכת פלבנואידים או סוגים אחרים של פלבנואידים.

למרות שנתונים אלו מבוססים על נתונים ממחקר חתך ודורשים אישור במחקרים נוספים, הם בעלי חשיבות קלינית בשל ההבדל של 0.7 mU/mL באינסולין שזוהה בין החמישון העליון והתחתון של צריכת Anthocyanin. ההבדל בין צריכת Anthocyanin בין החמישון התחתון והעליון עמד על 35 מ”ג, אותו ניתן לשלב בקלות בדיאטה עם צריכת מנה אחת של ענבים (78 גרם) או אוכמנויות, דוגמת תותים או אוכמנויות. בדומה, ההבדל ב-Flavones בין חמישון עליון ותחתון עמד על 3.6 מ”ג, מקביל לזה שנמצא ב-2.5 תפוזים.

לתוצאות אלו חשיבות ציבורית רבה מאחר וניתן לענות בקלות על הצריכה המבוקשת עם תזונה נכונה, והיא עשויה לתרום משמעותית לבסיס הידע הנדרש להגדרת ההמלצות התזונתיות לצריכת פירות וירקות.

J Nutr. 2014;144

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה