Diabetes

מחסור באפשרויות טיפול לחולים עם נוירופתיה היקפית סוכרתית (מתוך כנס World Diabetes Congress)

במהלך הרצאה שניתנה במסגרת כינוס ה-World Diabetes Congress לשנת 2013 הסבירו מומחים כי דרושות אפשרויות טיפול בחולים עם נוירופתיה היקפית על-רקע סוכרת. לדבריהם, אין טיפולים מאושרים לחולים עם נוירופתיה סוכרתית ומחקרים רבים הדגימו כישלונות חרוצים של טיפולים שונים, למרות תוצאות חיוביות במחקרים מוקדמים.

אחת הבעיות היא שחלק גדול מהמחקרים להערכת טיפולים אלו כללו חולים שכבר סבלו מנוירופתיה די מתקדמת. העדר בדיקות פשוטות, אובייקטיביות ורגישות להערכת נזק עצבי מוקדם ותיקון מהווים גורם מגביל חשוב. הבדיקות המומלצות כיום, דוגמת נוירופיזיולוגיה, מתמקדות בסיבים הגדולים ולא בסיבים הקטנים, החשובים יותר מבחינה קלינית.

המומחים מסבירים כי סוכרת מסוג 1 ומסוג 2 הינן הסיבות הנפוצות ביותר לנוירופתיה כואבת בעולם המערבית, כאשר 50% מחולי הסוכרת סובלים מפגיעה עצבית, העשויה להופיע עם כאבים או ללא כאבים. גורמים אחרים כוללים נוירופתיה על-רקע זיהום בנגיף HIV ועל-רקע טיפול כימותרפי.

כ-20% מהחולים עם נוירופתיה סוכרתית סובלים מכאבים, העשויים לנוע מאי-נוחות קלה ועד מוגבלות, חוסר שינה בלילה בשל כאבים, בעיקר בגפיים התחתונות וכפות הרגליים. לפי ההערכות, כ-5% מהחולים סובלים קשות מנוירופתיה. מעבר לכאב, סיבוכים נוספים של נוירופתיה כוללים נפילות וכיבים ברגליים.

ישנם טיפולים זמינים לכאב על-רקע נוירופתיה, למרות שמדובר בטיפולים להקלה על התסמינים בלבד, ואין התייחסות לנזק העצבי. אפשרויות הטיפול להקלה על כאבים כוללות TCA (Tricyclic Antidepressant), SNRI (Selective Serotonin-Norepinephrine Reuptake Inhibitor), דוגמת Duloxetine ותכשירים נוגדי-פרכוס, דוגמת Gabapentin ו-Pregabalin.

למרות שהתועלת של הטיפולים הללו הוכחה בהשוואה לפלסבו במחקרים אקראיים, העדויות בנוגע ל-Gabapentin ו-TCA הן מוגבלות ואין מחקרים להשוואה ישירה בין הטיפולים  השונים.

למעשה, הטיפול בנוירופתיה סוכרתית כואבת אינו טוב , כאשר רק 50% מהחולים, לכל היותר, זוכים להקלה של 50% בכאבים. תופעות הלוואי הן עניין נוסף, בעיקר בעקבות תכשירים בעלי פעילות מרכזית, דוגמת סדציה, בחילות והשפעות אנטי-כולינרגיות של TCA (תת לחץ דם תנוחתי ואצירת שתן).

רק Duloxetine ו-Pregabalin מאושרות למעשה לטיפול בכאב על-רקע נוירופתיה סוכרתית, כאשר השימוש ב-Gabapentin ו-TCA נעשה מעבר להתוויות המאושרות. מרבית האיגודים ברחבי העולם ממליצים לבחור באחד מהתכשירים הללו, עם שונות קלה במונחים של קו טיפול ראשון, שני או שלישי.

למעשה, בבריטניה, ה-NICE (National Institute for Health Care Excellence) פרסם הנחיות חדשות לפיהן ניתן לשקול עתה כטיפול קו-ראשון מתן Duloxetine, Pregabalin, Gabapentin ו-TCA. עד לאחרונה, Duloxetine שימש כטיפול קו-ראשון לנוירופתיה סוכרתית כואבת.

ה-American Diabetes Association פרסם התייחסות הנוגעת לקשיים בטיפול בנוירופתיה סוכרתית כואבת בקווים המנחים העדכניים לשנת 2014, עם עידוד רופאים לעודד את החולים להמשיך בטיפול בתרופות לאיזון כאבים לאורך זמן ממשוך יותר, בכדי לאפשר להן לעבוד ולהתאים את הטיפול בתרופות שונות ובשילובים שונים.

מחקרים רבים בנושא נכשלים, מאחר וחברות תרופות מסתייגות ממימון מחקרים עם קטיעות כתוצא סיום, שכן מדובר במחקרים ממושכים. כמו כן, חלק גדול מהמחקרים הללו כולל חולים עם נוירופתיה מתקדמת בעת הגיוס למחקר.

דרושות בדיקות רגישות וכמותיות להערכת תיקון עצבי מוקדם במטרה לזהות חולים המגיבים לטיפול, עם תמיכה בהמשך טיפול ולא הפסקה מוקדמת.

מתוך כנס World Diabetes Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: תקשורת בין רופאים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: תקשורת בין רופאים

    במדור שבירת מיתוסים נעסוק הפעם בתקשורת והקשר בין רופאים והשפעתם על הטיפול בחולה – פרופ׳ רז משתף בחוויה אישית מתסכלת כרופא מטפל. בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק https://vimeo.com/955445905?share=copy

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה