Diabetes

צריכת פירות מסוימים עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת (BMJ)

מתוצאות שלושה מחקרי עוקבה עולה כי צריכת פירות מסוימים עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת מסוג 2.  עם זאת, במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים החוקרים כי צריכת מיצים עשויה להביא לעליה בסיכון לסוכרת.

לדברי החוקרים, הגברת צריכת פירות הומלצה כמניעה ראשונית של מחלות כרוניות רבות, כולל סוכרת מסוג 2, אם כי מחקרים אפידמיולוגיים העלו תוצאות סותרות באשר לקשר עם הסיכון לסוכרת מסוג 2. חוסר העקביות במחקרים אלו עשויה לנבוע מהבדלים בסוג הפירות שנבחנו באוכלוסיות שונות כמו גם הבדלים במאפייני המשתתפים, מבנה המחקר ושיטות המחקר, אם כי מטה-אנליזה לא הדגימה הבדלים בקשר לפי מין, מבנה מחקר או מיקום.

להערכה טובה יותר של חשיבות פירות על הסיכון לסוכרת, החוקרים בחנו נתונים משלושה מחקרים: Nurses’ Health Study (כ-66,000 משתתפים), Nurses’ Health Study II (כ-85,000 משתתפים) ו-Health Professionals Follow-up Study (כ-36,000 משתתפים). המשתתפים בשלושת המחקרים השלימו שאלונים להערכת המצב הבריאותי ואורחות חיים, כולל תזונה, כל שנתיים.

החוקרים לא כללו במחקר משתתפים עם אבחנה קודמת של סוכרת, מחלות לב וכלי דם, או ממאירות, כמו גם חולים עם נתונים חסרים אודות צריכת פירות או מיצי פירות, או צריכה קלורית גבוהה או נמוכה מאוד, ואלו עם נתונים לא-ברורים אודות אבחנת סוכרת.

במהלך מעקב של כ-3.6 מיליון שנות-אדם, כ-12,000 משתתפים פיתחו סוכרת מסוג 2. מניתוח רב-משתנים שכלל תקנון לגורמי סיכון אישיים, גורמי סיכון הקשורים באורחות החיים וגורמי סיכון תזונתיים לסוכרת, החוקרים מצאו קשר בין כל שלוש מנות פירות בשבוע ובין סיכון מופחת לסוכרת מסוג 2 (יחס סיכון של 0.98).

כאשר החוקרים בחנו סוגים ספציפיים של פירות בניתוח רב-משתנים של הנתונים, עם תקנון לאותם גורמים, הם מצאו כי שלוש מנות בשבוע של חלק מהפירות היו קשורות באופן הדוק עם סיכון מופחת לסוכרת, בהשוואה לאחרים: אוכמניות (יחס סיכון של 0.74), ענבים (יחס סיכון של 0.88), תפוחים ואגסים (יחס סיכון של 0.93), בננות (יחס סיכון של 0.95) ואשכוליות (יחס סיכון של 0.95).

מנגד, צריכת Cantaloupe (יחס סיכון של 1.10) או מיצי פירות (יחס סיכון של 1.08) לוותה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2.

מניתוח משני של הנתונים עלה כי צריכת פירות עתירי סוכר מלווה בסיכון מופחת לסוכרת מסוג 2 (יחס סיכון של 0.93), כמו גם צריכת פירות בעלי ערך גליקמי מתון (יחס סיכון של 0.94).

מהממצאים עולה כי קיימת הטרוגניות משמעותית בקשרים בין צריכת פירות מסוימות ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2. בסיכומו של דבר, הנתונים תומכים בהמלצות להגדלת צריכת מגוון פירות, בעיקר אוכמניות, ענבים ותפוחים, כאמצעי למניעת סוכרת.

BMJ. Published online August 29, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה