Diabetes

בישול בחום נמוך עשוי להפחית תנגודת לאינסולין (Diabetes Care)

מתוצאות מחקר חדש בן ארבעה שבועות, שפורסמו במהלך חודש אוגוסט בכתב העת Diabetes Care, עולה כי בישול בחום נמוך עשוי להפחית את התנגודת לאינסולין בנשים הסובלות מעודף-משקל.

בישול בטמפרטורה גבוהה דוגמת אפיה, צלייה וטיגון מביאה ליצירת תוצרי גליקציה מתקדמים (Advanced Glycation End products), הקשורה בדלקת ופגיעה במטבוליזם של סוכר בחולים עם סוכרת מסוג 2.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את ההשפעות של מוצרי מזון שבושלו בטמפרטורה גבוהה (עתירי AGE) או בטמפרטורה נמוכה (דלי-AGE) על התפתחות סמנים לתנגודת לאינסולין בקרב 74 נשים הסובלות מעודף-משקל (מדד מסת גוף של 255-40 ק”ג למטר בריבוע) בגילאי 20-50 שנים. ההשפעה של הוספת פרוקטוז לדיאטה נבחנה גם כן, מאחר שפרוקטוז הינו מרכיב חשוב במספר פרקורסרים של AGE ועשוי לפיכך לעודד ייצור אנדוגני של תוצרים אלו.

החולים שחולקו באקראי לדיאטה עתירת AGE קיבלו הדרכה לצלות, לאפות או לטגן את המזון; לאכול לחם עם הקרום ולבחון במוצרי מזון אחרים עתירי AGE מתוך רשימה מוכנה. המשתתפים בקבוצת דיאטה דלת AGE קיבלו הוראה להרתיח את המזון, לאכול לחם ללא הקרום ולבחור במוצרי מזון דלי AGE מתוך רשימה מוכנה. הם גם חולקו באקראי לתוספי פרוקטוז או גלוקוז.

לאחר ארבעה שבועות לא תועדה כל השפעה של פרוקטוז או גלוקוז על תנגודת לאינסולין, כפי שנקבע לפי מדד HOMA-IR ו-ISI (Insulin Sensitivity Index) או תוצאים משניים אחרים.

עם זאת, לתכולת AGE בדיאטה הייתה חשיבות. משקל, מדד מסת גוף והיקף מותניים פחתו כולם בשתי הקבוצות, אך בהיקף גדול יותר באלו בקבוצת דיאטה דלת AGE, בהשוואה לאלו בקבוצת דיאטה עתירת AGE.

בסיכומו של דבר, המשתתפים בקבוצת דיאטה דלת AGE צרכו כ-15% יותר חלבון, 10% יותר פחמימות ו-22% פחות שומן, בהשוואה למשתתפים בקבוצת דיאטה עתירת AGE.

ממדידת ריכוזי AGE בשתן ובתזונה עלה כי הערכת הצריכה הממוצעת הייתה גבוהה יותר משמעותית בקבוצת המשתתפים שהקפידו על דיאטה עתירת AGE בהשוואה לדיאטה דלת AGE וכי ההפרשה היומית הממוצעת של AGE בשתן פחתה משמעותית לאחר ההתערבות באלו שהקפידו על דיאטה דלת AGE, אך לא באלו שהקפידו על דיאטה עתירת AGE.

בהשוואה לנשים בקבוצת דיאטה דלת AGE, באלו תחת דיאטה עתירת AGE תועדו רמות מוגברות של אינסולין בצום ומדדי HOMA-IR, עם ירידה במדדי ISI. השפעות אלו נותרו משמעותיות לאחר תקנון לגיל, שינוי במשקל ושינוי בהיקף המותניים. תקנון לצריכה של חומרי תזונה לא השפיעה על התוצאות.

רמות הסוכר בדם בצום ולאחר שעתיים לא היו שונות משמעותית עם ההתערבות התזונתית, ורמות השומנים בדם ורמות GLP-1 לא היו שונות בין הקבוצות.

Diabetes Care . Published online August 19, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה