Diabetes

סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בחולי סוכרת עם מחלת כליות סופנית (Diabetes Care)

בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כליות בשלב סופני קיים סיכון הרבה יותר גבוה לאירועים קרדיווסקולאריים אוטם לבבי, אירוע מוחי או אי-ספיקת לב בהשוואה לאלו עם אחת מההפרעות הללו בלבד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.

מהממצאים עולה כי לסוכרת ומחלת כליות סופנית השפעה סינרגיסטית על הסיכון להתפתחות אוטם לבבי, אירוע מוחי, אי-ספיקת לב, או תוצא משולב של כל אלו.

הסיכון היה מוגבר במיוחד לאוטם לבבי במחקר זה של חולים מטייוואן. בהשוואה לנבדקים ללא סוכרת או מחלת כליות סופנית, באלו עם סוכרת נרשמה עליה של פי 1.67 בסיכון לאוטם לבבי בחולים עם מחלת כליות סופנית נרשמה עליה של פי 2.72 בסיכון. עם זאת, בחולים שאובחנו הן עם סוכרת והן עם מחלת כליות סופנית נרשמה עליה של פי 5.24 בסיכון לאוטם לבבי; כלומר, הסיכון היה גבוה יותר מכפליים.

לאור הממצאים הללו, החוקרים ממליצים לרופאים לערוך בדיקות סקירה שגרתיות למחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת וכן ניטור שגרתי של רמות הסוכר בדם, כאשר מטפלים בחולים עם מחלת כליות כרונית, על-מנת לזהות סימנים למחלות אחרות, עם התערבות בשלב מוקדם.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות כמיליון נבדקים, המהווים מדגם מייצג של אוכלוסיית טייוואן, ולבחון את הנתונים של חולים עם מחלת כליות סופנית שהחלו בטיפול דיאליזה במהלך השנים 1998-2009. כל המשתתפים היו בגילאי 18 שנים ומעלה, ללא היסטוריה של אוטם לבבי קודם, אירוע מוחי, או אי-ספיקת לב, ולמעלה מ-99% מחולי הסוכרת סבלו מסוכרת מסוג 2.

החוקרים סיווגו את החולים לחמש קבוצות:

·         ללא מחלת כליות סופנית, ללא סוכרת: 595,509 משתתפים, 12 שנות מעקב.

·         ללא מחלת כליות סופנית, עם סוכרת: 53,342 משתתפים, 4.9 שנות מעקב.

·         מחלת כליות סופנית, ללא סוכרת: 36,643 משתתפים, 3.7 שנות מעקב.

·         מחלת כליות סופנית, עם סוכרת: 29,606 משתתפים, 2.4 שנות מעקב.

·         מחלת כליות סופנית, הופעה חדשה של סוכרת: 5,148 משתתפים, 1.7 שנות מעקב.

החוקרים מצאו כי יחס הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים עלה באופן הדרגתי עם הופעת סוכרת, מחלת כליות סופנית, או שתיהן.

מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי הסיכון לאירוע קרדיווסקולארי בתוך עשרים שנים נע סביב 13-50% בחולים עם סוכרת ו-30-87% בחולים עם מחלת כליות סופנית.

בחולים עם מחלת כליות סופנית שפיתחו סוכרת נרשם סיכון דומה לאחר 20 שנים לאירוע קרדיווסקולארי, כמו חולים עם מחלת כליות סופנית וסוכרת קיימת, לצד שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לחולים עם מחלת כליות סופנית, אך ללא סוכרת.

לאור זאת, החוקרים מציעים בדיקות סקירה שגרתיות לזיהוי נוכחות סוכרת חדשה לאחר דיאליזה; במטרה להביא לאיזון מוקדם של רמות הסוכר בדם ולמניעת גורמי סיכון שונים לאירועים קרדיווסקולאריים.

Diabetes Care . Published online August 6, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה