Diabetes

ההשפעה של היפרגליקמיה כרונית על התגובה לפעילות גופנית (JAMA Intern Med.)

אעפ”י שפעילות אירובית לרוב מביאה לשיפור איזון רמות הסוכר בדם בחולים עם סוכרת מסוג 2, ייתכן כי אין כך הדבר בחולים עם היפרגליקמיה כרונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.

החוקרים מסבירים כי בתת-קבוצה של חולי סוכרת תתכן תגובה ירודה לפעילות אירובית בכל הנוגע לשיפור באיזון רמות הסוכר בדם. מהמחקר עולה כי החולים ללא תגובה מטבולית היו אלו עם ערכי HbA1c מוגברים ורמות OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) גבוהים.

עם זאת, הפעילות הגופנית סייעה לאיזון רמות הסוכר בדם והחוקרים מדגישים כי אינם טוענים כי אין לפעילות גופנית תועלת בחולים אלו. הם מדגישים כי ממצאים אלו רק מדגישים את החשיבות של טיפול מותאם אישית.

מדגם המחקר כלל 46 גברים ו-59 נשים שסבלו מעודף-משקל או השמנת-יתר (מדד מסת גוף ממוצע של 33) ובגיל ממוצע של 61 שנים (בטווח 32-77 שנים). כמחצית מהמשתתפים (56 חולים) סבלו מהפרעה בסבילות לסוכר וכמחצית (49 חולים) אובחנו עם סוכרת מסוג 2, במשך ממוצע של 4.8 שנים. החולים קיבלו טיפול ב-Metformin, לעיתים בשילוב עם אנאלוגים ל-GLP-1, סולפונילאוריאה או מעכבי DPP-4, עם איזון וריאבילי של רמות הסוכר בדם.

בתחילת המחקר, בחולים עם סוכרת מסוג 2 ריכוז הסוכר בדם שעתיים לאחר מבחן העמסת סוכר עמד על 260 מ”ג לד”ל וערכי HbA1c של 6.6%. בחולים עם הפרעה בסבילות לסוכר, ערכים אלו עמדו על 144 מ”ג לד”ל ו-5.5%, בהתאמה.

החולים הקפידו על פעילות גופנית בעצימות בינונית, תחת השגחה, במשך 45-60 דקות, באמצעות הליכה על הליכון או אופניים, חמישה ימים בשבוע, למשך 12-16 שבועות.

לאחר הקפדה על משטר זה, החולים איבדו בממוצע 4.6 קילוגרמים ממשקל גופם. תכולת השומן הממוצעת בגוף,הכושר האירובי, ריכוז הסוכר בדם בצום וערכי סוכר שעתיים לאחר מבחן העמסת סוכר, השתפרו כולם באופן משמעותי.

עם זאת, החוקרים זיהו עקומה בצורת U באשר לקשר בין ערכי סוכר שעתיים לאחר העמסת סוכר ובין השינוי בערכים אלו לאחר תכנית האימונים. בחולים עם ערכי סוכר שעתיים לאחר העמסת סוכר של מעל 235 מ”ג לד”ל, עם שיפור קטן יותר במדד זה לאחר תכנית האימונים.

בדומה, הם זיהו עקומה בצורת U באשר לקשר בין ערכי HbA1c בתחילת המחקר ובין השינוי בערכי HbA1c לאחר תכנית האימונים. ערכי HbA1c של מעל 6.2% בתחילת המחקר ניבאו שיפור קטן יותר במדד זה לאחר האימונים.

בחולים עם ערכי HbA1c הגבוהים ביותר בתחילת המחקר לא נרשם שיפור בכושר הגופני בהיקף דומה לחולים עם ערכי HbA1c הנמוכים ביותר. לפיכך, השיפור עקב פעילות גופנית עשוי להיות תלוי באיזון הגליקמי הראשוני של החולים.

JAMA Intern Med. Published online July 1, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה