Diabetes

כלי חדש לריבוד הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes Care)

חוקרים יצרו מחשבון להערכת הסיכון לתמותה המיועד לחולים עם סוכרת מסוג 2 ומסווג את החולים לקבוצת חולים בסיכון נמוך, בינוני, או גבוה, לתמותה מכל סיבה בתוך שנתיים.

באמצעות שילוב נתונים מתשעה מאפיינים של החולים גיל, מדד מסת גוף, לחץ דם דיאסטולי, ערכי LDL, טריגליצרידים, HDL, יחס אלבומין-קריאטינין בשתן, טיפול כנגד יתר לחץ דם וטיפול באינסולין הרופאים יכולים לקבוע במהירות אם החולה מצוי בסיכון גבוה לתמותה.

לדברי החוקרים, עם הכלי החדש הם מספקים לרופאים אמצעי פשוט, ללא עלות, לניבוי הסיכון לתמותה של חולים עם סוכרת מסוג 2. הם מאמינים כי יישום המודל עשוי לסייע בתעדוף השימוש במשאבים הזמינים לאמצעי טיפול ומניעה באוכלוסיית חולים אלו.

החוקרים בחנו את הנתונים משני מחקרים פרוספקטיביים של חולים עם סוכרת מסוג 2. הם פיתחו את המודל על-סמך נתונים מ-679 חולים במחקר Gargano Mortality Study, שהיו במעקב במשך 7.4 שנים. הם הוסיפו את הגורמים המנבאים את הסיכון אחד אחרי השני, עד שלא חל שיפור נוסף בניבוי הסיכון לתמותה.

החוקרים אישרו את תוקף המודל באמצעות נתונים מ-936 חולים במחקר Foggia Mortality Trial, שהיו במעקב למשך 4.5 שנים. שיעורי התמותה בכל שנה עמדו על כ-2.4% בשני המחקרים.

גיל מתקדם, יחס אלבומין-קריאטינין בשתן וערכי LDL, כמו גם נטילת טיפול באינסולין או טיפול כנגד יתר לחץ דם, ניבאו כולם סיכון גבוה יותר לתמותה. ערכים גבוהים יותר של HDL, מדד מסת גוף ולחץ דם דיאסטולי ניבאו סיכון מופחת לתמותה וכן זוהתה קורלציה הפוכה עם ערכי טריגליצרידים.

החוקרים מדגישים כי המטרה לא הייתה להתייחס לפתופיזיולוגיה, אלא פשוט לזהות סמנים טובים דיו וגישות מתודולוגיות לניבוי תמותה מכל-סיבה.

מדד הסיכון הכולל לתמותה נע בין 0 ל-1, עם ממוצע של 0.53. החוקרים סיווגו את המדד לשלוש קטגוריות סיכון: נמוך (0.67 ומטה), בינוני (0.68-0.79) וגבוה (0.80 ומעלה). לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם מדד סיכון נמוך, באלו עם מדד סיכון בינוני נרשמה עליה של פי שבע בסיכון לתמותה, ובאלו עם מדד סיכון גבוה נרשמה עליה של פי 24 בסיכון לתמותה.

המחשבון צפוי לסייע לרופאים לזהות את המטופלים בהם נדרש ניטור הדוק ואלו המועמדים לטיפול אגרסיבי לאיזון גורמי סיכון הפיכים. עם זאת, יש לבחון את הנתונים באוכלוסיות נוספות של חולי סוכרת.

Diabetes Care . Published online May 1, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה