Diabetes

התועלת של ניתוח בריאטרי בחולי סוכרת עם פגיעה כלייתית ועינית (Diabetes Care)

רופאים מבריטניה מדווחים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לניתוח בריאטרי בחולים עם סוכרת מסוג 2 והשמנת-יתר חולנית השפעה חיובית אפשרית על פגיעה בעיניים ובכליות על-רקע סוכרת. ממצאי המחקר פורסמו בשני פוסטרים במהלך כנס ה-Excellence in Diabetes.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי ניתוחים מסוג זה להפחתת משקל חייבים לשמש כתוספת לטיפול תרופתי, מאחר שמחלה הקיימת עשרות שנים אינה נעלמת בתוך יומיים. להערכתם, כ-34-41% מהחולים יזכו לנסיגה בסוכרת, אך לא מדובר בשיעורים של 80% כפי שדווח בעבר. עם זאת, גם חולים בהם תועדו ערכי סוכר מאוזנים, לא קיבלו טיפול אופטימאלי לשומנים בדם או יתר לחץ דם.

מהתוצאות לאחר שנה עלה כי ניתוח בריאטרי הביא לשיפור במחלת כליות ועשוי בסופו של דבר לעצור את התקדמות נפרופתיה סוכרתית. לא זוהתה תועלת ברורה על הפגיעה העינית עקב סוכרת לאחר שנה אחת, אך החוקרים מקווים כי מדובר רק בעניין של זמן עד שיחול שיפור גם בפגיעה זו.

ממצאי המחקר מדגישים גם את בטיחות הניתוחים הבריאטריים על סיבוכים מיקרווסקולאריים; באופן פרדוקסאלי, השיפור המהיר בערכי הסוכר בדם הנובע מניתוח להפחתת משקל עלול להחמיר סיבוכים מיקרווסקולאריים, וזה היה אחד החששות במחקר.

החוקרים ערכו מחקר מקרה-ביקורת שכלל 75 חולים שעברו ניתוח בריאטרי ו-71 שקיבלו טיפול תרופתי אופטימאלי. התוצא העיקרי למחלת כליות היה שינוי ביחס אלבומין:קריאטינין בשתן מתחילת המחקר ועד שנה לאחר ההתערבות. מבין החולים, 41% בקבוצת הניתוח ו-49% בקבוצת הביקורת אובחנו עם אלבומינוריה בתחילת המחקר.

לאחר שנה אחת, חל שיפור ביחס אלבומין:קריאטינין בשתן בקבוצת ההתערבות מ-10 ל-5.7 מ”ג למילימול , זאת לעומת החמרה בקבוצת הביקורת, מ-14.2 ל-15.1 מ”ג למילימול. ניתוח בריאטרי הביא לשיפור ביחס אלבומין:קריאטינין בשתן. הניתוח עשוי לעצור או לשפר את ההתקדמות של מחלת כליות על-רקע סוכרת.

מבין החולים שעברו ניתוח בריאטרי, עבור 67 חולים היו נתונים זמינים אודות המצב בעין, ואלו נבחנו אל מול 66 ביקורות שקיבלו את הטיפול התרופתי הטוב ביותר. החוקרים מדווחים על שיפור של 16% ברטינופתיה שנה לאחר ניתוח בריאטרי, בהשוואה לטיפול התרופתי האופטימאלי (p=0.0054). תשעה חולים עם רטינופתיה קיימת (30%) שברו לדרגה 0 לאחר ניתוח, זאת בהשוואה לחמישה חולים (15%) תחת טיפול תרופתי אופטימאלי.

ההשפעות של הניתוח לעצירה ושיפור של רטינופתיה חמורה הן מעודדות. שיפור ברטינופתיה היא תופעה מאוד נדירה, ושיעורי ההידרדרות שזוהו לאחר הניתוח, למרות שמדובר במספר חולים מועט, לא עלו על השיעורים המדווחים בספרות.

נסיגה בסוכרת מסוג 2 זוהתה ב-55% מהחולים בקבוצת ההתערבות וב-11% מהחולים בקבוצת הביקורת, כאשר ניתוח הביא לשיפור גדול יותר במדדי מסת הגוף וערכי HbA1c, בהשוואה לטיפול תרופתי אופטימאלי. לחץ הדם אמנם השתפר לאחר ניתוח, אך חלה החמרה תחת טיפול תרופתי אופטימאלי.

השיפורים בסיבוכים מיקרווסקולאריים זוהה על-פי ירידה בנטילת טיפול תרופתי בחולים בקבוצת ההתערבות, אך ללא קורלציה עם ירידה במשקל הגוף, ערכי סוכר בדם, או לחץ הדם.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ניתוח בריאטרי עשוי לסייע בשיפור המצב הבריאותי והתפקודי. התועלת לחולים היא ירידה משמעותית בצורך בטיפול תרופתי, לכן אין עוד צורך בשלוש תרופות לאיזון רמות הסוכר בדם וניתן להסתפק במטפורמין. אין צורך בשתי תרופות לאיזון רמות השומנים בדם , אלא מינון נמוך של סטטינים בלבד. אין צורך בארבע תרופות לאיזון לחץ הדם וניתן להסתפק בטיפול במעבי ACE.

Diabetes Care. 2012;35:e81

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה