Diabetes

התערבות אינטנסיבית לאיזון סוכרת עשויה להוביל לנסיגה במחלה (JAMA)

התערובת אינטנסיבית לשינוי אורחות החיים מלווה בסבירות גבוהה יותר להפוגה חלקית בסוכרת, בהשוואה לתמיכה והדרכה סטנדרטיים, כך עולה מתוצאות מחקר תצפיתי חדש, שפורסמו במהדורת 19 בדצמבר של כתב העת JAMA.

החוקרים מציינים כי למרות שסוכרת נחשבת למחלה פרוגרסיבית, שאינה ניתנת לריפוי, יש עדויות לפיהן המחלה הפיכה, כאשר 16% מהמבוגרים בארצות הברית עם אבחנה קודמת של סוכרת, אינם נוטלים טיפול תרופתי כנגד סוכרת, ובמחקרים להערכת ניתוחים בריאטריים המחלה נעלמה לאחר הניתוח.

במחקר הנוכחי, החוקרים בחנו את הנתונים שנאספו ממחקר Look AHEAD (Action For Health for Diabetes), מחקר אקראי ומבוקר שהשווה בין התערבות אינטנסיבית לשינוי אורח החיים ובין תמיכה והדרכה בנושא סוכרת. מבין 4503 המבוגרים שנכללו במחקר, משתתפים בקבוצת ההתערבות האינטנסיבית נבחנו אל מול אלו בקבוצת הייעוץ וההדרכה, עם שכיחות גבוהה יותר של הפוגה חלקית לפחות בסוכרת, הן לאחר שנה (11.5% לעומת 2.0%) והן לאחר ארבע שנים (7.3% לעומת 2.0%).

החוקרים לא כללו חולים ללא-סוכרת בתחילת המחקר (רמות סוכר בצום נמוכות מ-126 מ”ג לד”ל, ערכי HbA1c נמוכים מ-6.5% ללא טיפול תרופתי). החוקרים ערכו ניתוח רב-משתנים עם תקנון לקבוצת ההתערבות ומשתנים דוגמת גיל, מוצא ומדד מסת גוף.

בקבוצת ההתערבות האינטנסיבית תועד סיכוי גבוה יותר להפוגה רציפה וממושכת למשך שנתיים (9.2% לעומת 1.7%, p<0.001), שלוש שנים (6.4% לעומת 1.3%) או ארבע שנים (3.5% לעומת 0.5%). משתתפים בקבוצת ההתערבות האינטנסיבית ירדו יותר במשקל גופם לאחר שנה אחת (8.6% לעומת 0.7%), ולאחר ארבע שנים (4.7% לעומת 0.8%).

משך סוכרת של בין 2-7 שנים (יחס סיכויים של 0.43) ורמת HbA1c של למעלה מ-.6% (יחס סיכויים של 0.40), שימוש באינסולין (יחס סיכויים של 0.23) ואובדן משקל של 1-6.5% (יחס סיכויים של 0.37) לוו בסיכוי נמוך יותר להפוגה, בעוד ששיפור בכושר הגופני של 17.9% לאחר שנה אחת לווה בסבירות גבוהה יותר להפוגה (יחס סיכויים של 1.80).

החוקרים מציינים מספר מגבלות למחקר ,אך מדגישים כי למרות זאת, מדובר במחקר הגדול ביותר להערכת הקשר בין התערבות לשינוי אורחות חיים ובין הפוגה של סוכרת מסוג 2. מהממצאים עולה כי התערבות אינטנסיבית לאיזון אורחות חיים עשויה להביא להפוגה חלקית בסוכרת בתת-קבוצה של חולים עם סוכרת מסוג 2, בעיקר אלו עם מחלה לא ממושכת, עם ערכי HbA1c נמוכים שעדיין אינם נדרשים לטיפול באינסולין.

JAMA. 2012;308:2489-2496

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה