Diabetes

חוסר במנגזניום בחולי סוכרת/מאמר מערכת מאת פרופ’ מיקי שכטר, עורך קרדיולוגיה

בהתייחסות למחקר זה מה- Nutrition Journal 2012, 11:41  מעיר פרופ’ מיקי שכטר:

בחולים סכרתיים רמת המגנזיום בגוף נמוכה בשל מספר סיבות: המגנזיום מופרש בשתן יותר מאשר בבריאים, שכיחות גבוהה של שלשול, חוסר באינסולין או תנגודת לאינסולין עם ירידה ברמת המגנזיום בגוף, תת ספיגה במעי וכן רמת המגנזיום בדיאטה של חולי סכרת נמוכה בהשוואה לבריאים  .(1)

מספר מחקרים אפידמיולוגים הצביעו על יחס הפוך בין תכולת המגנזיום במזון לבין הסיכון לפתח סכרת סוג 2. ב Nurses Health Study נבדקו 85,000 נשים, ב- Health Professionals follow up study נבדקו 42,872 גברים וב- Womens Health Study נבדקו 39,345 נשים.  בכולם נמצא יחס הפוך משמעותי בין צריכת המגנזיום במזון להתפתחות של סכרת . (2,3)

Schulze וחב’  (4)עקבו אחר 9,702 גברים ו 15,365 נשים בגילאים 35-65 משנת 1995 עד 2004 להתפתחות של סכרת סוג 2.  החוקרים מצאו שתכולה גבוהה של סיבים ושל מגנזיום במזון קשורה באופן הפוך ומשמעותי להתפתחות של סכרת סוג 2. תכולת מגנזיום גבוהה במזון קשורה לירידה של 27% בשכיחות של סכרת.

מחקרים הראו שמתן תוסף מגנזיום שיפר את התנגודת לאינסולין ואת מידת איזון הסכרת בחולים בסכרת סוג 2 (3,4) .

במאמר הנוכחי (5) שהתפרסם בגליון חודש יוני בעיתון Nutrition Journal , מצביעים החוקרים במחקר תצפיתי על 210 חולי סכרת סוג 2 מעל לגיל 65 שנה שכ 88% צריכת המגנזיום היתה נמוכה מהמומלץ ול 37% היפומגנזמיה. תסמונת מטבולית ודכאון היו קשורים באופן משמעותי עם צריכה נמוכה של מגנזיום. נמצא קשר משמעותי בין צריכת המגנזיום לרמת הכולסטרול HDL ,  וקשר הפוך עם רמת טריגליצרידים, היקף המותניים, אחוז שומן הגוף ואינדקס מסת הגוף. לאחר תיקנון לגורמי סיכון, הסיכון לדיכאון, השמנה מרכזית, אחוז גבוה של שומן הגוף, ואינדקס גבוה של מסת הגוף היו נמוכים באופן משמעותי עם העליה בצריכת המגנזיום. גם מחקר זה, כמו רבים לפניו, מצביע שלרמת המגנזיום בנסיוב אין קשר לפרמטרים מטבולים.

מחקר זה כקודמיו מצביע על הקשר ההדוק שבין מגנזיום בחולי סכרת לבין הפרעות מטבוליות ודכאון.  המחקר אינו מחקר התערבותי אלא תצפיתי וקורא לביצוע מחקר התערבותי שיצביע על האפשרות שמתן מגנזיום לחולי סכרת סוג 2 יפחית הפרעות מטבוליות ודכאון.

  • Kampbell RK, Nadler J. Magnesium deficiency and diabetes. Diabetes Educ 1992;18:17-19.

  • Song Y, et al. Dietary Magnesium Intake in Relation to Plasma Insulin Levels and Risk of Type 2 Diabetes in Women. Diabetes Care 2004;27:59-65.

  • Song Y, et al. Dietary Magnesium Intake and Risk of Incident Hypertension Among Middle-Aged and Older US Women in a 10-Year Follow-Up Study. Am J Cardiol 2006;98:1616-1621.

  • Schulze MB, et al. Fiber and Magnesium Intake and Incidence of Type 2 Diabetes. A Prospective Study and Meta-analysis. Arch Intern Med 2007;167:956-965.

  • Huang JH, Lu YF, Cheng FC, et al. Correlation of magnesium intake with metabolic parameters, depression and physical activity in elderly type 2 diabetes patients: a cross-sectional study. Nutrition J 2012;11:41.
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה