Diabetes

הנחיות לטיפול בנוירופתיה סוכרתית (Neurology)

איגוד ה-American Academy of Neurology פרסם הנחיות חדשות לטיפול בחולים עם PDN (Painful Diabetic Neuropathy). ההנחיות מבוססות על עדויות וכוללות אפשרויות טיפול תרופתי, כולל נוגדי-פרכוסים, נוגדי-דיכאון, אופיואידים ותכשירים אחרים, וכן טיפולים לא-תרופתיים, כולל TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) וטיפול בשדה מגנטי.

ההנחיות פורסמו במהדורת 11 באפריל של Neurology והוצגו בכנס השנתי ה-63 של American Academy of Neurology.

לפי ההערכות, כ-16% מבין 25 מיליון חולי הסוכרת בארצות הברית סובלים מ-PDN, כאשר לעיתים קרובות ההפרעה אינה מאובחנת ואינה מטופלת, כאשר ההשערה היא כי 2 מבין 5 מקרים אינם מטופלים.

פיתוח הקווים המנחים החל בשנת 2007, עם למעלה מ-2200 מאמרים בנושא, כאשר 463 הוגדרו כרלבנטיים להנחיות. צוות הכותבים סקר את המאמרים וזיהו 79 מאמרים בעלי חשיבות ייחודית. כל אחד מהמאמרים הללו דורג ע”י שני צוותים של שני מומחים.

התרופה היחידה שהציגה עדות חזקה, בדרגה A הייה Pregabalin, אך מספר תרופות והתערבויות לא-תרופתיות ענו על הקריטריונים לעדות מתונה, בדרגה B.

עדות חזקה (דרגה A)


עדות מתונה (דרגה B)


  • יש לשקול טיפול בנוגדי-פרכוסים, Gabapentin ו-Sodium Valproate לטיפול ב-PDN. עם זאת, הכותבים מציינים כי מאחר ו-Valproate הינה תרופה בעלת פוטנציאל טרטוגני, יש להימנע מטיפול זה בנשים סוכרתיות בגיל הפוריות, ובשל תופעות הלוואי האפשריות הכוללות עלייה במשקל והחמרת איזון סוכר בדם, אינה צפןיה לשמש כטיפול קו-ראשון ל-PDN.

  • ככל הנראה, אין מקום לשקול טיפול בנוגדי פרכוס Oxcarbazepine, Lamotrigine ו-Lacosamide.

  • ניתן לשקול טיפול בנוגדי-דיכאון Amitriptyline, Venlafaxine ו-Duloxetine; עם זאת, אין די נתונים בכדי להמליץ על עדיפות של אחד התכשירים הללו על פני האחר.

  • ניתן לשקול טיפול באופיואידים Dextromethorphan, Morphine Sulphate, Tramadol ו-Oxycodone לטיפול ב-PDN. שוב, אין די נתונים בכדי להמליץ על אחד התכשירים הללו על פני האחר.

המומחים מציינים כי בעשור האחרון הטיפול באופיואידים כנגד כאב כרוני, שאינו על-רקע ממאירות, זכה לפופולאריות רבה הודות למחקרים שנכללו בסקירה הנוכחית. הן Tramadol והן Dextromethorphan לוו בתופעות לוואי משמעותיות, כולל סדציה עם שני התכשירים ובחילות ועצירות עם Tramadol. השימוש בתכשירים אלו מלווה לעיתים בהתפתחות תסמונות כאב חדשות וטיפול ארוך-טווח עשוי להוביל להתפתחות סבילות והעלאת המינון.

·         מבחינת טיפולים תרופתיים, הכותבים ממליצים לשקול קרם Capsaicin ותרסיס Isosorbide Dinitrate לטיפול ב-PDN, למרות שחולים רבים אינם סובלים את תופעות הלוואי של Capsaicin, הכוללות כאב שורף במגע עם מים חמים או במזג אוויר חם.

·         מצד שני, ככל הנראה אין מקום לשקול טיפול ב- Clonidine, Pentoxifylline ו-Mexiletine.

·         באשר לטיפולים לא-תרופתיים, הם ממליצים לשקול TENS אך ככל הנראה אין מקום לטיפול בשדה אלקטרומגנטי, טיפול לייזר בעוצמה-נמוכה או טיפולי רייקי.

עדות חלשה (דרגה C)


  • המומחים מצאו עדות חלשה לכך שהוספת Venlafaxine ל-Gabapentin מספקת תגובה טובה יותר וכי ניתן לשקול מדבקת Lidoderm לטיפול ב-PDN.

עדות לא-מספקת (דרגה U)


  • החוקרים לא מצאו די עדויות לתמוך או לשלול את השימוש בנוגד-פרכוס Topiramate; נוגדי הדיכאון Desipramine, Imipramine ו-Fluoxetine; או בשילוב Nortriptyline ו-Fluphenazine.

  • בדומה, אין די עדויות בנוגע לשימוש בוויטמינים ו-Alpha-Lipoic Acid או שילוב Amitriptyline עם טיפול חשמלי.

השפעת פלסבו

בסיכום המאמר, החוקרים מציינים כי אפקט פלסבו הביא להקלה של 0-50% בכאב במחקרים שנסקרו במהלך הכנת הקווים המנחים.

Neurology. Published online April 11, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Internal Medicine עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, איזון אופטימאלי של גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם ביטל לחלוטין את הסיכון המוגבר לתמותה מכל-סיבה באוכלוסייה זו, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. עם זאת, ההשפעה המגנה הנ”ל תוארה רק בקרב חולים ללא היסטוריה של מחלת עורקים כלילית. […]

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך חודש של חולים עם כף רגל סוכרתית (Foot Ankle Surg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Foot and Ankle Surgery עולים מספר גורמי סיכון לאשפוז חוזר בתוך 30 ימים לאחר אבחנה של כף רגל סוכרתית, כולל בית החולים בו אושפז החולה לראשונה, זיהום אתר ניתוחי, אלח-דם והיפרדות הגדם. כף רגל סוכרתית הינה סיבוך אפשרי של סוכרת, עם שיעורי הימצאות כיב של 6.3%. אשפוזים חוזרים לבית החולים […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: תקשורת בין רופאים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: תקשורת בין רופאים

    במדור שבירת מיתוסים נעסוק הפעם בתקשורת והקשר בין רופאים והשפעתם על הטיפול בחולה – פרופ׳ רז משתף בחוויה אישית מתסכלת כרופא מטפל. בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק https://vimeo.com/955445905?share=copy

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה