Diabetes

האם כבד שומני מעלה את הסיכון לסוכרת מסוג 2? (J Clin Endocrinol Metab)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי כבד שומני, המאובחן בבדיקת אולטרה-סאונד, מוביל לעליה בלתי-תלויה בסיכון לסוכרת מסוג 2.

לדברי החוקרים, בנבדקים עם כבד שומני לרוב ישנם מספר גורמי סיכון לסוכרת מסוג 2,  כולל עודף משקל, יתר לחץ דם או הפרעות מטבוליות. במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון אם כבד שומני עשוי לשמש כסמן נלווה לתנגודת לאינסולין או אם כבד שומני הינו גורם מנבא בלתי-תלוי לסוכרת מסוג 2.

החוקרים העריכו את הסיכון במהלך חמש שנים להתפתחות סוכרת מסוג 2 בנבדקים שאובחנו עם כבד שומני בבדיקת אולטרה-סאונד. המשתתפים חולקו לפי רגישות לאינסולין על-בסיס ריכוזי אינסולין בצום. הסקירה כללה 11,091 קוריאנים בהם נערכו בדיקות להערכת ריכוז אינסולין בצום ובדיקת אולטרה-סאונד בתחילת המחקר. לאחר מכן המשתתפים היו במעקב למשך חמש שנים.

בתחילת המחקר, 27% מהמשתתפים במחקר אובחנו עם כבד שומני; מביניהם, ב-47% ריכוז אינסולין בתחילת המחקר היה ברבעון העליון, זאת בהשוואה ל-17% מאלו ללא כבד שומני (p<0.001).

בנבדקים עם כבד שומני שיעור האבנורמליות המטבוליות בתחילת המחקר היה גבוה יותר, כולל ריכוזים גבוהים יותר של סוכר וטריגליצרידים וערכי HDL נמוכים יותר (p<0.001). באלו עם כבד שומני תועד גם סיכון גבוה יותר משמעותית לסוכרת מסוג 2, בהשוואה לאלו ללא כבד שומני (OR = 5.05 ברבעון התחתון של ריכוז אינסולין לעומת 6.34 ברבעון העליון).

מבין אלו ברבעון העליון של ריכוזי אינסולין, יחס הסיכויים להתפתחות סוכרת מסוג 2 נותר משמעותי גם לאחר תקנון למשתנים שונים, כולל ריכוז הסוכר בתחילת המחקר (2.42).

מתוצאות המחקר עולה כי אבחנת כבד שומני בבדיקת אולטרה-סאונד מנבאת התפתחות סוכרת מסוג 2 בתוך חמש שנים. בנוסף, מהממצאים עולה קשר מורכב בין כבד שומני ובין ריכוז אינסולין בצום.

J Clin Endocrinol Metab. Published online January 20, 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה