Diabetes

דיאטה ים-תיכונית מפחיתה במחצית את שיעור המקרים החדשים של סוכרת (Diabetes Care)

הקפדה על דיאטה ים-תיכונית בקרב אנשים לא-סוכרתיים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם הביאה להפחתת היארעות סוכרת בכמחצית, במהלך ארבע שנים, בהשוואה לדיאטה דלת-שומן. זהו המחקר הראשון שבחן באופן ספציפי את השפעת הרגלי דיאטה ים-תיכונית למניעת סוכרת.

החוקרים מוסיפים כי הירידה בסיכון לסוכרת חלה ללא שינוי משמעותי במשקל הגוף או פעילות גופנית, ולכן ניתן לייחסה רק לדיאטה, ולא לירידה במשקל. מהממצאים עולה כי דיאטה זו עשויה למנוע התפתחות סוכרת.

המאמר מבוסס על תת-מחקר של PREDIMED (Prevention con Dieta Mediterranea), מחקר רב-מרכזי, אקראי, הנמשך בימים אלו בספרד במטרה להעריך את ההשפעות של שני דפוסי תזונה ים-תיכונית תוספת של שמן זית כתית או אגוזים בהשוואה לדיאטה דלת-שומן כקבוצת ביקורת, על התוצאות הקרדיווסקולאריות או מחלות כרוניות אחרות בנבדקים בסיכון קרדיווסקולארי גבוה.

בעבר החוקרים דיווחו כי יש תועלת בהקפדה על דיאטה ים-תיכונית בחולים עם תסמונת מטבולית.

תת המחקר PREDIMED-Reus, נערך במרכז הרפואי היחיד בספרד שדרש בדיקת OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) בנבדקים לא-סוכרתיים כחלק מהפרוטוקול. במחקר זה, 418 נבדקים לא-סוכרתיים בגילאי 55-80 שנים חולקו באקראי לדיאטה דלת-שומן (קבוצת ביקורת), או אחת משתי קבוצות תזונה ים-תיכונית עם שמן זית כתית (1 ליטר בשבוע) או אגוזים (30 גרם ביום). לא הוטלו הגבלות על הדיאטות, ולא ניתנה המלצה לפעילות גופנית. היעד העיקרי היה היארעות סוכרת כפי שנקבע לפי קריטריוני ADA.

המרכיבים העיקריים של דיאטה ים-תיכונית מסורתית, שהומלצו במחקר הנוכחי, כללו שימוש נרחב בשמן זית כתית; הגדלת צריכת פירות, ירקות, דגנים ודגים; הפחתת צריכת הבשר, עם עדיפות לבשר לבן במקום בשר אדום או מעובד; הכנת רוטב ביתי עם עגבניות, שום, בצל ושמן זית כרוטב לירקות, פסטה, אורז ומנות אחרות; הימנעות מחמאה, שמנת, מזון-מהיר, מתוקים, מאפים ומשקאות ממותקי-סוכר; צריכה מתונה של יין אדום בקרב אלו הנוהגים לשתות אלכוהול.

בנוסף, אלו שחולקו לדיאטה ים-תיכונית קיבלו הקצאה חופשית של שמן זית כתית בכמות ליטר אחד בשבוע, או 30 גרם אגוזים מעורבים ביום. המשתתפים בקבוצת הביקורת קיבלו המלצה להפחית את כל סוגי השומן, אך לא קיבלו מוצרי מזון ללא-תשלום. במקום זאת, במטרה לעודד היענות, הם קיבלו אחת לרבעון מתנות קטנות.

לדברי החוקרים, הדיאטות נסבלו היטב, למרות קשיי היענות לדיאטה דלת-שומן.

לאחר חציון מעקב של ארבע שנים, שיעורי היארעות סוכרת עמדו על 10.1%,  11.0% ו-17.9% בקרב הנבדקים שהקפידו על דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית, אלו שהקפידו על דיאטה ים-תיכונית עם אגוזים, וקבוצת הביקורת, בהתאמה.

יחס הסיכונים המתוקן לסוכרת עמד על 0.49, 0.48 בקבוצת הנבדקים שהקפידו על דיאטה ים תיכונית עם שמן זית ואגוזים, בהתאמה, בהשוואה לקבוצת הביקורת. בהשוואה לקבוצת הביקורת, חלה ירידה של 52% בהיארעות סוכרת. בכל קבוצות המחקר, תועד קשר הפוך בין ההיענות לדיאטה ים-תיכונית ובין היארעות סוכרת.

לאור העדר ירידה במשקל בקרב המשתתפים במחקר, החוקרים טוענים כי שומן חד-בלתי-רווי (משמן זית ואגוזים) תורם להפחתת העמידות לאינסולין. כמו כן, חלק מהמרכיבים בדיאטה ים-תיכונית עשירים בנוגדי-חמצון, עם השפעות נוגדות-דלקת.

מהתוצאות עולה כי שינוי הרגלי חיים עשויים להפחית משמעותית את היארעות סוכרת. הדרכה בנוגע לתזונה ים-תיכונית הינה גישה בטוחה לדחיית או מניעת התפתחות סוכרת, כמו גם מחלות כרוניות נפוצות אחרות.

Diabetes Care 2010

לידיעה במדסקייפ

לשאלות נוספות, שיעורים בנושא סוכרת ודיונים בנושא אתם מוזמנים לבית הספר לסוכרת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה