Diabetes

יעילות השיטות למדידת כמות החלבון בשתן להערכת החמרה כלייתית (מתוך Journal of the American Society of Nephrology)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-15 ביולי 2010 ב- Journal of the American Society of Nephrology, עולה כי מדידת יחס אלבומין לקריאטינין בשתן ראשון של הבוקר עשויה להיות השיטה היעילה ביותר לחיזוי החמרה כלייתית בחולים עם סוכרת סוג 2 ונפרופתיה.

החוקרים בדקו נתונים על 701 משתתפים עם סוכרת סוג 2 ונפרופתיה ממחקר ה- Reduction in Endpoints in Non Insulin Dependent Diabetes Mellitus with the Angiotensin-II Antagonist Losartan (RENAAL). מטרת החוקרים הייתה להשוות בין יכולת חיזוי ההחמרה הכלייתית של איסוף שתן ל-24 שעות (תוך שימוש במדידת הפרשת החלבון בשתן והפרשת האלבומין בשתן) ובין יכולת החיזוי של בדיקת שתן ראשון של הבוקר (ומדידת ריכוז האלבומין בשתן ויחס אלבומין לקריאטינין בשתן). יעדי המחקר העיקריים כללו את זמן ההכפלה של ריכוז הקריאטינין בנסיוב או התפתחות מחלת כליה סופנית.

מתוצאות המחקר עולה כי במשתתפים נצפו 202 החמרות כלייתיות. החוקרים מדווחים כי עבור כל עליה של סטיית תקן אחת בערכים שנמדדו (תוך שימוש בערכים לוגריתמיים), נמצאה עלייה בסיכון להחמרה כלייתית: עבור הפרשת אלבומין בשתן מאיסוף של 24 שעות נצפה יחס סיכון (HR) של 3.16 (95% CI 2.60-3.86), עבור הפרשת חלבון בשתן מאיסוף של 24 שעות נצפה HR של 3.02 (95% CI 2.53-3.62), עבור ריכוז האלבומין בשתן ראשון של הבוקר נצפה HR של 3.23 (95% CI 2.67-3.91) ועבור יחס אלבומין לקריאטינין בשתן ראשון של הבוקר נצפה HR של 4.63 (95% CI 3.50-5.45). החוקרים מדווחים כי השטח תחת עקומת ה-ROC (receiver operating characteristic) היה גבוה באופן מובהק עבור יחס אלבומין לקריאטינין בשתן ראשון של הבוקר.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי בקרב נבדקים עם סוכרת סוג 2 ונפרופתיה סוכרתית, מדידת יחס אלבומין לקריאטינין בשתן נמצאה יעילה יותר ממדידת הפרשת האלבומין באיסוף שתן ל-24 שעות, לצורך חיזוי החמרה כלייתית. הם מסבירים כי לתוצאות משמעות קלינית, שכן הן תומכות ביתרון של בדיקת השתן הראשון של הבוקר, שהיא נוחה יותר מאיסוף שתן ל-24 שעות.

בין מגבלות המחקר ניתן לציין כי לא ניתן להכליל את התוצאות על חולי סוכרת ללא נפרופתיה. כמו כן, החוקרים לא מדדו את ריכוז החלבון הכולל בשתן ראשון של הבוקר, ולכן לא ניתן היה לבצע השוואה בין יחס חלבון לקריאטינין ובין יחס אלבומין לקריאטינין מדגימה זו.

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי מדידת יחס אלבומין לקריאטינין בשתן ראשון של הבוקר היא שיטה טובה והגיונית לכימות הפרוטאינוריה בחולי סוכרת. לדברי הכותבים, יחס אלבומין לקריאטינין בשתן מייצג יותר מכמות הפרוטאינוריה בלבד, ודרושים מחקרים נוספים על מנת להבין את הקשר בין ערכי קריאטינין נמוכים בשתן ובין הסיכון הכלייתי באוכלוסיה זו.

J Am Soc Nephrol. 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה