Diabetes

רמות סוכר קשורות במידה קלה בלבד לסיכון למחלה כלילית באלו ללא סוכרת (מתוך PLoS Medicine)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

ממחקר חדש עולה כי, בניגוד לדעה הרווחת, רמות סוכר בדם קשורות בקשר חלש לסיכון למחלת לב כלילית בחולים ללא סוכרת.

לדברי החוקרים, מחלת סוכרת מגבירה סיכון למחלת לב כלילית פי 2, ומחקרים קודמים הבחינו בקשר לינארי או מתמשך לאורך טווח ערכי הסוכר.

אולם ממצאי המחקר הנוכחי הדגימו רק קשר חלש בין סמנים של דיסגליקמיה רמות צום ולאחר העמסה ובין מחלת לב כלילית.  מחקרים נוספים דרושים על מנת לקבוע האם רמות סוכר בצום קשורות לאורך הטווח שלהן לעלייה בסיכון למחלת לב כלילית, והאם ניתן עפ”י רמות סוכר אלו לאתר נבדקים המצויים בסיכון גבוה למחלה כלילית.

בנוסף, מצאו החוקרים קשר חזק יותר במידה מסוימת בין HBA1C (המוגלובין מסוכרר) ובין מחלת לב כלילית בחולים ללא סוכרת.  אולם ממצאים אלו מבוססים על מספרים נמוכים יותר בהשוואה למדדים אחרים של דיסגליקמיה, ועל כן יש לאשר ממצאים אלו במחקרים נוספים.

מומחים מטעם ה- EASD (European Association for the Study of Diabetes) מציינים כי המחקר הינו מעניין ובוצע היטב, וממצאיו אינם מפתיעים.  לדבריהם, קשר בין רמות סוכר בדם ומחלת לב כלילית הופך למשמעותי יותר רק ברמות גבוהות יותר.  בשלב זה קיים צורך בביצוע מחקרים נוספים לבחינת הקשר.

במחקר הנוכחי נכללו 18,569 משתתפים מתוך ה- Reykjavik Prospective Study.  במהלך תקופה ממוצעת של 23.5 שנים, אירעו 4,664 מקרי מחלת לב כלילית. 

מתוצאות המחקר עולה כי יחסי הסיכונים למחלת לב כלילית היו קלים ולא משמעותיים לאורך העשירונים של ערכי הסוכר מתחת ל- 126 מ”ג לד”ל.

בנוסף בוצעה מטה-אנליזה של 26 מחקרים פרוספקטיביים רלוונטים, אשר בדקו רמות סוכר בצום, רמות סוכר לאחר העמסה או רמות HBA1C.

מתוצאות ניתוח זה, אשר נבדקים עם סוכרת עפ”י דיווח עצמי או רמות סוכר בצום מעל 126 מ”ג לד”ל הוצאו ממנו, סיכונים יחסיים למחלת לב כלילית, שתוקננו לגורמי סיכון קונבנציונאליים עמדו על 1.06 עבור עלייה של 18 מ”ג לד”ל בערכי הסוכר בצום, 1.05 עבור עלייה של 18 מ”ג לד”ל בערכי סוכר לאחר העמסה, ו 1.2 עבור עלייה ב- 1% ב- HBA1C.

החוקרים מדגישים כי בניגוד לגורמי סיכון כמו לחץ דם או רמות LDL כולסטרול אשר בעלי קשר לינארי חזק לסיכון למחלת לב כלילית לאורך טווח ערכיהם, נראה כי לערכי סוכר בצום, קשר חזק למחלת לב כלילית רק בערכים גבוהים.

הם מוסיפים כי המידע אינו מסוגל לאפיין בדיוק את הקשרים בין רמות הסוכר ומחלת לב כלילית ואינו מסוגל לקבוע סף מסוים שביחס אליו יופיע קשר ברור.  אולם, הניתוח מראה את הצורך לביצוע עבודות נוספות בנושא, שיסייעו בכימות מדויק יותר של הקשר.

PLoS Medicine 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה