Diabetes

האם יתר לחץ דם בהריון מעלה את הסיכון למחלה קרדיווסקולרית ומיקרואלבומינוריה?

מחקר חדש מצא כי נשים המפתחות יל”ד במהלך ההריון, מצויות בסיכון מוגבר לשבץ, מחלה קורונרית, יל”ד ומיקרואלבומינוריה, בשלב מאוחר יותר בחיים. למרות ההגיון לפיו אישה המפתחת יל”ד בהריון, צפויה לסבול מיל”ד בהמשך חייה, אך עד כה אין מחקרים התומכים בהשערה זו.

בארה”ב, שכיחות יל”ד בהריון עומדת על 10%. במחקר הנוכחי החוקרים ביקשו לבחון אם נשים המפתחות יל”ד במהלך ההריון, מצויות בסיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית וכלייתית. לשם כך, הם אספו נתונים אודות 4782 נשים ממחקר FBPP (Family Blood Pressure Program), שנחשבו כולן בסיכון גבוה ליל”ד בשל סיפור משפחתי.הם סיווגו את המשתתפות לקבוצות נשים ללא היסטוריה של הריון שנמשך למעלה מ-6 חודשים (718), נשים עם לחצי דם תקינים בהריונות (3421), או הריון אחד לפחות עם יל”ד.

פעמים רבות, ההריון הוא הזמן הראשון בו נשים צעירות מבצעות בדיקת לחץ דם, ולכן אבחנה של יל”ד במהלך ההריון, אינה שוללת יל”ד שהיה קיים עוד לפני ההריון. בכדי להבחין בין הסיבוכים המידיים של יל”ד בהריון, מאלו שבשלב מאוחר יותר בחיים, כל הבדיקות להערכת התוצאות הקרדיוסקולריות בנשים עם יל”ד, בוצעו לאחר גיל 40, בהנחה שההריון היה מוקדם יותר.

למרות הגיל הצעיר יחסית, עם חציון של 54 שנים, נשים שאובחנו עם יל”ד במהלך ההריון, היו בסיכון מוגבר באופן משמעותי לשבץ, מחלת לב קורונרית, ויל”ד לאחר גיל 40, בהשוואה לאלו ללא יל”ד בהריון. כמו כן, בנשים אלו נרשמו יחסי אלבומין-קריאטינין גבוהים יותר, כמו גם מדדי BMI גבוהים יותר, בהשוואה לנשים נורמוטנסיביות.

מעניין לציין, כי בנשים עם הריונות נורמוטנסיביים נרשמו מדדי קריאטינין נמוכים יותר, בהשוואה לאלו ללא היסטוריה של הריון של מעל 6 חודשים.

החוקרים בחנו את הקשר בין יל”ד בהריון וגורמי סיכון חדשים, דוגמאת הומוציסטאין ורמות CRP, בקבוצה של 1755 נשים ב-FBPP. בנשים עם סיפור של יל”ד בהריון, זוהו רמות CRP והומוציסטאין גבוהות יותר, הן כאשר כללו את מדדי BMI, והן כאשר לא כללו פקטור זה. לא זוהו הבדלים בין הקבוצות ברמות ליפופרוטאין, או LDL.

בשלב זה לא ברור אם ניתן להסביר את הקשר הזה פשוט בשל העובדה שגורמי הסיכון ליל”ד (כולל רעלת הריון), דוגמאת ערכי BMI גבוהים, סוכרת, ומחלת כליות, דומים לגורמי הסיכון למחלה קרדיווסקולרית.

תיאוריה נוספת, מושתת על הרעיון לפיו הפרעת יל”ד בהריון כוללת שינויים וסקולריים ומטבוליים, המשנים את פרופיל הסיכון של האישה, לאירועים אלו בשלב מאוחר יותר בחייה. מחקרים פרה-קליניים, הוכיחו כי בע”ח עם רמות גבוהות של Angiotensin 2, יפתחו יל”ד כאשר יקבלו תזונה עשירה במלח. הריון הוא מצב בו רמת Angiotensin 2 גבוהה, ולכן השינויים ההורמונליים הללו יכולים להתרחש בזמן ההריון, בעיקר אלו הקשורים באיזון ל”ד.

כעת עולה השאלה באשר לתוצאות ההריון בעקבות אנמנזה והערכת גורמי הסיכון של הנשים. באישה עם יל”ד בהריון אחד או שניים, יש לייעץ לבדוק את לחץ הדם על בסיס קבוע, להקפיד על התזונה, פרופיל השומנים, פעילות גופנית, שינויי אורח חיים, שיכולים לשפר את פרופיל הסיכון והתוצאות בטווח הארוך.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    מתן Buprenorphine בשילוב עם Naloxone בזמן היריון מלווה בסיכון מופחת לתסמונת גמילה ביילוד ואשפוז יילודים ביחידת טיפול נמרץ, בהשוואה למתן Buprenorphine לבדו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA. מהנתונים עולה כי אין הבדל משמעותי בשיעור המומים המולדים המג’וריים בין שתי אפשרויות הטיפול. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים אודות מבוטחי מדיקייד […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    השנה הראשונה לאחר אבחנת לופוס היא תקופה קריטית, כאשר בתקופה זו מדווח השיעור הגבוה ביותר של פגיעה באיברים משנית למחלה האוטואימונית, בפרט נזק לשריר-שלד ואירועים קרדיווסקולאריים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus Science & Medicine. החוקרים בחנו את שיעורי נזק לאיברים שנותר לאורך לפחות שישה חודשים במהלך שלבים שונים של לופוס. מדגם המחקר […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

  • חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לפני הלידה לחסר קיצוני במזון מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בבגרות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר ארוך הטווח בין חשיפה לפני הלידה לרעב ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות באמצעות נתונים מההולודומר, הרעב מעשה ידי אדם באוקראינה. בשנים 1932-1933 המשטר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה