Diabetes

השוואה בין Carotid Stenting ובין Endarterectomy Carotid (מתוך Lancet)

תוצאות מחקר שהשווה בין Carotid Stenting ו-Endarterectomy לא הצליחו להדגים אי-נחיתות של של טיפול באמצעות תומכן. מחקר SPACE (Supported Percutaneous Angioplasty of the Carotid Artery versus Endarterectomy), מצא למעשה שיעור גבוה יותר של אירועי שבץ איסכמי באותו צד ותמותה לאחר 30 ימים, בחולים לאחר טיפול הצבת תומכן בעורק הצווארי.

תוצאות המחקר אינן מצדיקות את השימוש הנרחב של טיפולים להצבת תומכנים בעורקי הצוואר, לטיפול בהיצרויות של העורקים הקרוטידים. החוקרים סבורים כי יש ליידע את החולים באשר למחסור בנתונים להשוואה בין שני הטיפולים.

על-פי ההמלצות האירופאיות ואלו בצפון אמריקה, Carotid Endarterectomy הינו עדיין הטיפול המומלץ למניעת שבץ או הישנות שבץ בחולים עם היצרות קרוטידית סימפטומטית. עם זאת, עם התקדמות הטכנולוגיה של הצנתרים והסטנטים, הצבת תומכנים בעורקי הצוואר הפך טיפול נפוץ, הן בחולים סימפטומטים והן באסימפטומטים, למרות העדר עדויות התומכות בעדיפות הטיפול.

במחקר SPACE השתתפו 1200 חולים שפיתחו TIA (Transient Ischemic Attack) או שבץ איסכמי קל, שהוגדר כשבץ במדד 3 modified Rankin , או פחות. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול Carotid Stenting (n=605), או Carotid Endarterectomy (n=595).

במחקר נכללו רק חולים עם היצרות של 70% או יותר בעורקי הצוואר, כפי שאובחנה בבדיקת US Doppler, וענו על 50% או יותר מקריטריוני NASCET (North American Symptomatic Carotid Endarterectomy Trial) או למעלה מ-70% מקריטריוני ECST (European Carotid Surgery Trial).

המחקר נערך ב-35 מרכזים בגרמניה, אוסטריה ושוויץ, וכלל נוירולוגים, מנתחי כלי דם, ומשתתפים מכל מרכז. ועדת איכות בכל תחום קבעה את הקריטריונים, ובסופו של דבר 10 מרכזים לא הורשו להשתתף במחקר מאחר שלא עמדו בתקנים. המדד העיקרי של המחקר כלל אירוע של שבץ איסכמי באותו צד, או תמותה לאחר 30 יום מהטיפול.

מהתוצאות הסופיות עולה כי למרות שההבדלים האבסולוטיים בשכיחות האירועים בין הקבוצות עמדו על 0.51%, רווח בר סמך חצה את קו האפס ונע בין 1.89%- ובין 2.91%.

לדברי החוקרים, גם לנוכח הבדל של 0.51%, מרווח הבטחון מעבר ל-90% של ההבדל הנ”ל הינו 2.91%, הגדול מהסף שנקבע מראש ועמד על 2.5%. את ערכי p של 0.09 עבור מבחן אי-נחיתות ניתן לפרש כסיכוי של 9% לטעות, ולכן ניתן לקבוע כי Carotid Stenting אינו נחות בהשוואה לטיפול Carotid Endarterectomy.

החוקרים לא מצאו הבדלים בשכיחות הסיבוכים סביב תקופת הטיפול. תוצאות טיפול Carotid Endarterectomy נטו להיות טובות יותר בכל המדדים, םרט לשיעורי התמותה בתוך 30 ימים ושבץ המורגי.

החוקרים מתכננים לבחון את התוצאות בטווח הרחוק, ולהשוות אותם עם מחקרים רנדומליים ומבוקרים אחרים, בכדי להסיק מסקנות ברורות יותר אודות הסכנות של שני הטיפולים.

במאמר מערכת דנו במסרים החשובים של ממצאי המחקר. דחיית מספר גדול של מרכזים, בשל המחסור בתיעוד הרפואי, עלולה לפגוע באפשרות להכליל את התוצאות הללו. השימוש הבלתי-אחיד בין המרכזים בכלים להגנה על המוח עשויים להעלות טיעונים לסיבה בגללה המחקר לא מצא אי-נחיתות של טיפול Carotid Stenting. למעשה, מחקר SPACE סותר את נקודת המבט הזו, ומשלב את תוצאות הביניים של מחקר EVA-3S, לפיהם הגנה על המוח אינה מונעת את הסיבוכים הנלווים.

שיעורי השבץ באותו צד ושיעורי התמותה לאחר 30 יום במחקר SPACE עמדו על 7.3% בנוכחות הגנה על המוח, לעומת 6.7% ללא הגנה זו. למרות שמחקר SPACE הוא המחקר הגדול ביותר שנערך עד כה, נותרה התחושה שהוא הופסק לפני הזמן. 5 מ-8 מחקרים אקראיים שהשוו בין שיטות הטיפול הללו הופסקו בשל בעיות בגיוס משתתפים. 2 מחקרים ממשיכים לגייס משתתפים, CREST ו-ICSS.

כותב מאמר המערכת מוסיף כי בניגוד להשערה הרווחת, אין עדויות סיסטמיות התומכות בעדיפות Carotid Endarterectomy על אנגיופלסטיקה והצבת תומכנים, או להיפך.

Lancet 2006;368:1239-1247, 1215-1216

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי חיסון כנגד COVID-19 אינו מלווה בעליה בסיכון להתלקחות טרשת נפוצה. עם זאת, תוארה עליה קטנה בסיכון להתלקחות לאחר קבלת מנת דחף כנגד COVID-19 באלו עם טרשת נפוצה פעילה. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי שהתבסס על נתונים ממאגר French National Health Data System וזיהו 124,545 חולים עם טרשת נפוצה, […]

  • טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הנוגדן החד-שבטי Ofatumumab (קיסימפטה) יעיל יותר מהתכשיר האימונו-מודולטורי  Teriflunomide(אובג’יו) בהשגת הפוגה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, באוכלוסיות מרקע אתני שונה. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר ASCLEPIOS I ו-ASCLEPIOS II להשוואת היעילות והבטיחות של Teriflunomide לעומת Ofatumumab בחולים עם טרשת נפוצה […]

  • טכנולוגיית בינה מלאכותית מסייעת באבחנה של נגעים סולידיים בלבלב (JAMA Netw Open)

    טכנולוגיית בינה מלאכותית מסייעת באבחנה של נגעים סולידיים בלבלב (JAMA Netw Open)

    מודל בינה מלאכותית המשלב מידע קליני והדמיות מבדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי עשוי לסייע באבחנה מבדלת של נגעים סולידיים בלבלב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מבין התבססו על מידע קליני והדמיות אולטרה-סאונד אנדוסקופי מ-439 מטופלים עם נגעים סולידיים בלבלב להכשרה ותיקוף היכולת של מודל בינה מלאכותית להבחין בין נגעי לבלב […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה