Diabetes

האם יש סוף מוחלט למחלוקת ה- CCB ? (מתוך Hypertension)

אנליזה חדשה של תוצאות קרדיווסקולריות ותוצאות אחרות במחקר ALLHAT, שחילקה נבדקים רנדומאלית לקבל amlodipine, שהוא dihydropyridine CCB (calcium-channel blocker) או lisinopril, שהוא מעכב ACE (angiotensin-converting-enzyme) תשים סוף למחלוקת הבטיחות היחסית של CCB.

במחקר, שפורסם במהדורת ספטמבר של Hypertension, החוקרים מצאו כי בעוד ששיעורים של CHD (coronary heart disease) פטלית או MI לא פטלי בחולים מבוגרים עם יתר לחץ דם היו דומים תחת טיפול ב-CCB או תחת טיפול במעכבי ACE, התוצאות המשניות היו שונות : CCB העלו משמעותית את הסיכון לאי ספיקת לב, בעוד שמעכבי ACE העלו את הסיכון לשבץ, לאנגינה, ל- PAD (peripheral artery disease), לדימום גסטרו אינטסטינלי ולאנגיואדמה.

בגלל שהיו הבדלים בכיוונים מנוגדים (בעיקר בשבץ ובאי ספיקת לב), בחירת התרופה, שניתנה לחולה צריכה להיות תלויה בעיקר על איך הרופא והחולה מעריכים את הסיכונים המוחלטים והחשיבות של הורדת סיכונים אלה.

במהלך המעקב הפעיל של ALLHAT ואחריו, תוצאות בעיקר ממחקרים לא רנדומאליים הצביעו על שיפור הישרדות וירידה בתחלואה בחולים המטופלים במעכבי ACE באי ספיקת לב, בתפקוד הלקוי של חדר שמאל או במחלת לב קורונרית, בעוד שמחקרים אחרים מציעים שטיפול ב-CCB יכול להיות קשור עם תוצאות קרדיווסקולריות לא טובות, מה גם שהוא מעלה סיכון לסרטן ולדימום גסטרו-אינטסטינלי. על מנת לחקור טענות אלה החוקרים השתמשו במאגר הנתונים של ALLHAT בכדי להשוות אפקטים של amlodipine ו- lisinopril ישירות.

המשתנה העיקרי, שנבדק היה השכיחות של CHD פטלי או MI לא פטלי על ידי intention to treat. על פי התוצאות לא היו הבדלים משמעותיים במשתנה זה בין 2 הקבוצות. משתנים משניים כללו תמותה מכל הסיבות, שבץ, CHD משולב (CHD פטלי, MI לא פטלי, רה וסקולריזציה קורונרית או אנגינה עם אשפוז), CVD משולב (CHD משולב + שבץ, אנגינה מטופלת ללא אשפוז, אי ספיקת לב ו-PAD), מחלת כליה סופנית, סרטן ודימום גסטרו אינטסטינלי. כאן צצו ההבדלים. שיעורי השבץ היו גבוהים יותר בחולים, שקיבלו טיפול במעכבי ACE בעיקר בגברים שחורים ובנשים. השיעורים של CVD משולב היו גבוהים יותר בחולים, שקיבלו טיפול ב- lisinopril, בנוסף היו שיעורים גבוהים של שבץ, PAD ואנגינה, אך שיעורים נמוכים יותר במעט של אי ספיקת לב. גם אנגיואדמה קרתה יותר בחולים, שקיבלו טיפול ב- lisinopril (38 מול 3, P <0.001).

השליטה בלחץ הדם הייתה פחות אפקטיבית בקבוצת lisinopril, דבר זה יכול היה להשפיע על שיעורי השבץ. להבדלים קטנים בלחץ הדם יכולים להיות אפקטים חשובים על התוצאות, בעיקר בחולים שנמצאים בסיכון גבוה לשבץ, כגון חולים שחורים. ממצא זה מדגיש את החשיבות של הורדת לחץ הדם לרמות הנמוכות מרמת המטרה.

החוקרים ניסו להימנע מלעשות מסקנה גלובלית כי הם חשו, שהמידע לא תמך בזה. לא היו הבדלים במשתנה העיקרי אלא במשתנים המשניים, שהכי חשוב מביניהם הוא אי ספיקת לב מצד אחד ושבץ מהצד השני. כמו כן, היו הבדלים בשליטה ברמות לחץ הדם, שהיו להם אפקטים חשובים בעיקר במונחים של גזע. בסך הכללי, החוקרים הרגישו, שהמידע מצביע על כך, שאין הבדל חשוב בין שתי תרופות אלה, שיכול להנחות על גיבוש המלצות כלליות.

החוקרים מדגישים את החשיבות של הורדת לחץ הדם על מנת למנוע MI ושבץ, והלחץ של הצל, שריחף מעל CCB צריך להיות מוסר כעת. ממצאי המחקר שמים סוף מוחלט למחלוקת CCB, שפרחה לפני יותר מעשור.

אחד החוקרים ציין בריאיון עימו כי לפני 6 שנים, כותרות ב- New York Times  ציינו שאנטגוניסטים של סידן גורמים ל-85,000 התקפי לב בשנה ולמקרים של אי ספיקת לב. כותרות אלא “צילקו” חולים ותסכלו את הרופאים. באותו הזמן, CCB נחשב כאחת האופציות הרעות ברפואת CV ועל זה התעוררה המחלוקת. כעת, מחקר זה, שמשווה ישירות בין מעכביACE ואנטגוניסטים של סידן, מראה, ש-CCB יותר בטוחים ונסבלים יותר טוב. וכף המטוטלת עברה מכך שאנטגוניסטים של סידן הם האופציה הטיפולית הכי רעה לכך שהם הכי בטוחים והכי יעילים.

רופאים רבים רושמים כיום CCB ללא חששות. הרופאים הבינו, שתרופות אלה בטוחות, אך עדיין יש הרבה רופאים, שחושבים ש-CCB הם קו שלישי של טיפול וקשה לשנות הרגלים אלה.

החוקרים מאמינים כי מידע זה בנוסף למידע אחר מציע, שהדאגות בנוגע לסיכונים של אנטגוניסטים של סידן אינם מקובלים. הרופאים צריכים להרגיש נוחות, כשהם יכולים לבחור בין מעכבי ACE ו-CCB, בעיקר כתוספת של טיפול, בהתבסס על הסיכונים האינדיבידואליים של החולה הנידון. עדיין יש לוודא שלחץ הדם נשלט היטב בשחורים . השליטה בלחץ הדם על ידי מעכבי ACE אינה יעילה כמו תחת שימוש ב- dihydropyridine .

ישנן נסיבות בהן משתנים אינם תרופת הבחירה הראשונה. לעיתים, במקרים אינדיבידואליים יש סיבות חזקות להשתמש במעכבי ACE ולעיתים יש מקרים, שבהם CCB הם תרופת הבחירה הראשונה. יש לציין, כי למעכבי ACE יש תופעת לוואי מינורית שיעול ותופעת לוואי שהיא פוטנציאלית פטלית אנגיואדמה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי חיסון כנגד COVID-19 אינו מלווה בעליה בסיכון להתלקחות טרשת נפוצה. עם זאת, תוארה עליה קטנה בסיכון להתלקחות לאחר קבלת מנת דחף כנגד COVID-19 באלו עם טרשת נפוצה פעילה. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי שהתבסס על נתונים ממאגר French National Health Data System וזיהו 124,545 חולים עם טרשת נפוצה, […]

  • טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הנוגדן החד-שבטי Ofatumumab (קיסימפטה) יעיל יותר מהתכשיר האימונו-מודולטורי  Teriflunomide(אובג’יו) בהשגת הפוגה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, באוכלוסיות מרקע אתני שונה. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר ASCLEPIOS I ו-ASCLEPIOS II להשוואת היעילות והבטיחות של Teriflunomide לעומת Ofatumumab בחולים עם טרשת נפוצה […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    פגיעה באיברי מטרה נפוצה יותר בשלבים מוקדמים של לופוס (Lupus Science & Medicine)

    השנה הראשונה לאחר אבחנת לופוס היא תקופה קריטית, כאשר בתקופה זו מדווח השיעור הגבוה ביותר של פגיעה באיברים משנית למחלה האוטואימונית, בפרט נזק לשריר-שלד ואירועים קרדיווסקולאריים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Lupus Science & Medicine. החוקרים בחנו את שיעורי נזק לאיברים שנותר לאורך לפחות שישה חודשים במהלך שלבים שונים של לופוס. מדגם המחקר […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה